Sunday, March 31, 2019

INI ALASAN KENAPA KAMU HARUS RAJIN BACA BUKU

 ASSALAMUALAIKUM...
INI ALASAN KENAPA KAMU HARUS RAJIN BACA BUKU

1- 2,5X lebih rendah terserang Alzheimer.
2- Meningkatkan jumlah kosa kata dan kemampuan berbicara sebanyak 5-15% dari hasil membaca.
3-Menambah wawasan dan pengetahuan untuk mengembangkan kapasitas diri dalam mengikuti perkembangan zaman.
4-Menurunkan tingkat stress hingga 60%.Memperlambat detak jantung hingga meredakan ketegangan otak.
5-Memiliki pemikiran yang luas sehingga bisa menjadi pribadi yang terbuka terhadap perbedaan  cara pandang.
6-Meningkatkan kemampuan berfikir analitis yang membantu menilai secara objektif fenomena sosial  di masyarakat.

Saturday, March 30, 2019

KIDS FASHION CONTEST

ASSALAMUALAIKUM...
KIDS FASHION CONTEST
 12 APRIL 2019 (JUMAAT),
 5.00 PETANG .
 Tema: PAKAIAN TRADISIONAL . . 
Terma & Syarat:
 1. Setiap penyertaan akan dikenakan bayaran RM10. Bayaran boleh dibuat ke IPPJ SDN BHD 0010 1127 4559 (MAYBANK). 

2. Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun sahaja. Kiraan umur adalah mengikut tahun kelahiran. Sila bawa MyKid/Sijil Kelahiran/Salinan untuk pengesahan.

 3. Peralatan dan pakaian adalah tanggungan peserta sendiri. 

4. Peserta diberikan masa 3 minit untuk setiap persembahan mengikut kreativiti masing-masing dan boleh menggunakan muzik iringan yang dibawa sendiri dalam bentuk CD/Pendrive. 

5. Pakaian mestilah mengikut tema yang telah ditetapkan dan juri berhak memotong markah mana-mana peserta bertanding yang tidak mengikut tema. 

6. Pihak penganjur tidak bertanggungjawab di atas sebarang kecederaan atau kemalangan sebelum, semasa dan selepas pertandingan. 

7. Penyertaan peserta secara automatiknya akan terbatal sekiranya tidak mematuhi terma & syarat yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur. 

8. Keputusan juri adalah muktamad. .

 Sila klik link di bawah untuk membuat pendaftaran http://bit.ly/2Hqqfhs. . Maklumat lanjut hubungi 07-2221767.

KARNIVAL E-SPORT 2019

ASSALAMUALAIKUM...
Sekitar Karnival E-Sports 2019 hari ini (30 Mac 2019, Sabtu). Karnival bermula pada hari ini hingga 31 Mac 2019. Mari ramai ramai memeriahkan Karnival E-Sports! Anda seorang gamers? Jom sertai Karnival E-Sports bertempat di Educity Indoor Stadium, Iskandar Puteri pada 30 Mac 2019 & 31 Mac 2019 (Sabtu & Ahad) dengan pelbagai aktiviti bagi peminat gamers seperti Gaming, Monster Energy DJ, Cosplays, E-Sports Bootcamp, Lucky Draw, Board games dan pelbagai gerai jualan makanan turut meriahkan karnival. Masuk adalah PERCUMA. Have fun nanti! 🗓 30 Mac 2019 & 31 Mac 2019 (Sabtu & Ahad) 📍 Educity Indoor Stadium, Iskandar Puteri ⏰ 2.00 Petang – 12.00 Malam ☎️ 014 – 369 6457 🌐 http://www.academyofesports.com.my/iiec.html Facebook Page: The Academy of Esports Instagram @academyofesports #JohorEventMarch #EsportsCarnival #VisitJohorFun #ESportsJohor

UTM FICER WALKHATON | FESKO 62

ASSALAMUALAIKUM...
UTM FICER WALKHATON 
The Fight Against Cancer Walkhaton is one of the events during the 62nd Convocation Festival hosted by JKM K9K10, KTR and 5ETP. The main aim of the Fight against Cancer Walkhaton is to encourage UTM community to adopt a healthy lifestyle while raising funds for Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor Let’s walk more and worry less.  Come and join us! Enjoy the 3-km walk with your friends & family members!! 
Details are as below: Location : Dataran UTM Skudai, Johor 
 Date : 26 April 2019
 Time : 7.30 a.m - 9.00 a.m
 Registration Fees : 
 Early bird (registration before 23rd of March 2019) UTM student : RM35 
 Public : RM40 
Normal UTM student : RM40  Public : RM 45 
 RM5 from each participant fee will be contributed to Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor 
 Payment can be done via online banking. (CIMB) *7622494891* NUR JULIANA BINTI ARIFFIN Don't forget to snap/screenshot the payment receipt and send it to any one of us below 
 📞01137333797 (Zue)  📞0133550208 (Juju) Each participant will receive: +T-shirt👕 +Medal🏅 +E-certificate +Bib Number +Refreshment What are you waiting for?
 Join us and register with us now! 
*DO REGISTER YOUR PARTICIPATION HERE!* https://goo.gl/forms/i7tYyo1JeSKtjtMi1 Any enquiries? You can contact the numbers below01137333797(Zue)  0133550208 (Juju) 

 #fesko62 #extraordinary #synergy #excellence #utm #jkmktr #jkmk9k10 #5etp #ramadhantiba #feskoraya #shoppingrayafesko #jomrayafesko #love #humanity #respect #JalanSambilBeramal #keranatuhanuntukmanusia

LAMAN KARIKATUR DAN ACCOMIX

ASSALAMUALAIKUM...

 Untuk makluman pengunjung yang nak ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019. Pada tahun ini satu laman baru diperkenalkan kepada pengunjung-pengunjung pesta buku ini iaitu "LAMAN KARIKATUR DAN ACCOMIX" yang diadakan di Dewan Tun Dr Ismail (Dewan yang sama dengan Syarikat Karangkraf). 

Kepada pengunjung-pengunjung yang ingin dikarikaturkan wajah sendiri, anak-anak, ahli keluarga serta teman rapat.. Laman Karikatur & Accomix ini menyediakan perkhidmatan melukis dengan harga yang sangat berpatutan. 

Ramai karikaturis yang berpengalaman bisa mengkarikaturkan wajah-wajah comel anda ACCOMIX pula adalah himpunan jualan komik-komik terkenal yang diterbitkan oleh penerbit-penerbit besar tempatan. Jangan lupa singgah! Pasti meriah!


SCHOOL HOLIDAY FUN SUNWAY CITRINE HUB

ASSALAMUALAIKUM....
'School Holiday Fun' hanya di Sunway Citrine Hub pada 30 Mac dan 31 Mac 2019 ini! 

Sepanjang cuti persekolahan ini, mari ramai ramai memeriahkan acara 'School Holiday Fun' pada 30 Mac hingga 31 Mac 2019 ini bertempat di Sunway Citrine Hub yang diisikan dengan pelbagai aktiviti seperti 'Photo Booth' bertemakan belon panas sebenar sebagai pameran sahaja, 'DIY Miniature Hot Air Balloon', 'Colourful Miniature Tent, dan 'Arts and Crafts Workshop & Decorations'. 

Berseronok lah nanti! Bermula pada 25 Mac hingga 31 Mac, X Park Malaysia juga turut membuka booth bertempat di Sunway Citrine Hub untuk mempromosikan aktiviti X-treme game seperti Mini Go Cart, ATV, Badminton, Futsal dan pelbagai aktiviti menarik lain! 
30 Mac 2019 - 31 Mac 2019 (Sabtu - Ahad) 
 Sunway Citrine Hub (Sunway Iskandar, Persiaran Medini 3, Bandar Medini Iskandar, 79250, Iskandar Puteri, Johor) 
 10.00 Pagi - 9.00 Malam 

*Masuk adalah percuma! *Tertakluk kepada Terma & Syarat *Selagi stok masih ada Facebook Page Sunway Iskandar, https://www.facebook.com/sunwayjohor/ Instagram Sunway Iskandar, https://www.instagram.com/sunwayiskandar/?hl=en #JohorEventMarch #SunwayIskandar #VisitJohorFun

Thursday, March 28, 2019

MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA

ASSALAMUALAIKUM...
MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA | Alhamdullilah ! seronok dan sejuk rasa hati grandma bila lihat cucunda perempuan  grandma ni...teringin nak solat juga bila lihat semuanya bersolat..kebetulan memang ada dalam simpanan grandma telekung lama untuk budak-budak ni...tempohari kemas almari pakaian terjumpalah simpanan telekung yang lama ni...ingatkan nak sedekahkan saja telekung yang ada dalam simpanan grandma ni kat masjid tapi bila lihat cucunda grandma ni dah mula berminat nak menggunakannya jadi memang berbaloi sangat grandma bagi saja telekung ni kat Damia...
Walaupun besar sedikit tapi elok juga buat permulaan pembelajaran dan untuk minatkan Damia bersolat...sejuk jer rasa bila lihat Damia boleh memakai telekung ni...taklah telekung kecik ni jadi terbiar jer di dalam laci almari tu...
 Si adik pun nak mencuba memakai telekung tu juga...alhamdullilah semoga Allah sentiasa memberkati cucu-cucu grandma ni,supaya terus membesar menjadi seorang insan yang solehah yer...
 Manis juga Damia bila bertudung...permulaan yang baik untuk cucu-cucu grandma juga pembelajaran pertama percubaan memakai tudung...lama kelamaan nanti akan jadi terbiasa dan mudah untuk mereka memakai tudung ni...
Si kecik Darleen ni biasalah bila tengok kakak Damia mencuba dia pun nak mencuba juga..

"Ya Allah Kau berikanlah kesempurnaan,kebahagiaan,keberkatan,keimanan yang solehah buat cucunda ku ini,agar mereka sentiasa diberkati oleh MU disetiap masa...aamiin"


p/s buah hati gramdma...



BUSKING CHALLENGE

ASSALAMUALAIKUM...
BUSKING CHALLENGE

 14 APRIL 2019 (AHAD), 3.00 PETANG . . 

Terma & Syarat:
 1. Penyertaan terbuka kepada semua kumpulan muzik atau busker. Yuran penyertaan adalah percuma. 

2. Penyertaan secara berkumpulan sekurang-kurangnya tiga (3) orang dan tidak melebihi tujuh (7) orang. 

3. Peserta yang mengambil bahagian dilarang berada dibawah pengaruh dadah, alkohol dan perkara yang mengkhayalkan serta penampilan setiap ahli kumpulan mestilah bersesuaian, kemas, tidak menjolok mata dan keterlaluan serta mematuhi etika dan garis panduan yang ditetapkan oleh penganjur. 

4. Segala perbelanjaan, pengangkutan, makan minum dan persediaan termasuk peralatan muzik adalah di bawah tanggungjawab peserta sepenuhnya.

 5. Alat muzik yang dibenarkan adalah alat muzik yang bersesuaian dengan konsep akustik atau busking.

 6. Muzik atau lagu yang berunsur ganas, politik, lucah, perkauman dan berunsur negatif (black metal,punk dll) tidak dibenarkan.

 7. Setiap kumpulan diberi masa 15 minit untuk membuat persiapan dan persembahan. 8. Keputusan panel juri adalah muktamad. 

Sebarang bentuk bantahan tidak akan dilayan. . Sila klik link di bawah untuk membuat pendaftaran http://bit.ly/2W7fcwW. . Maklumat lanjut hubungi 07-2221767.

Wednesday, March 27, 2019

HILTON ANNOUNCES ITS SOUTH EAST ASIA APRIL SALE

ASSALAMUALAIKUM...
Hilton Announces its South East AsiaApril Sale

       ·         Offering rooms up to 35% discount ·         Hilton Honors Members Who Book Direct Now Receive Exclusive Discounted Rate
Hilton the world’s most recognized and hospitable company is out with one of its very best sales of the year, up to 35% off rooms throughout Australasia and South East Asia including Malaysia, Australia, Maldives, Thailand, Singapore, Indonesia and other South East Asia destinations.
The April Sale, runs from now till 2nd April 2019, includes a total of 59 participating hotels in Australasia and South East Asia, including 11 properties from Malaysia, consisting of Hilton Kuala Lumpur, Hilton Petaling Jaya, Hilton Kuching, Hilton Kota Kinabalu, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur, DoubleTree by Hilton Johor Bahru, DoubleTree by Hilton Melaka, DoubleTree Resort by Hilton Penang, Hilton Garden Inn Puchong, Hilton Garden Inn Jalan Tuanku Abdul Rahman North and Hilton Garden Inn Jalan Tuanku Abdul Rahman South. Guests will also be able to benefit from a 15% dining discount at participating restaurants across all participating hotels during the stay.
Book your stays early and enjoy discounts up to 35% for stays from now till 31st January 2020.
Guests will be spoilt for choice with various hotels to choose from regardless of their travel itinerary. Whether their preference is to discover beautiful countryside, pristine beaches or fast-paced cities, there is something for everyone. Ideal for holidaymakers who will find a deal during this period the sale delivers exceptional experiences, leaving them craving for the next vacation even before the current one ends.
Additionally, when Hilton Honors members book direct with Hilton guests can save time, money and gain instant access to benefits and hotels are able to provide more personalized and memorable experiences. These benefits include Hilton HonorsPoints that can be used for free room nights, free Wi-Fi, and the ability to check-in, choose your own room from a digital floor plan and use a Digital Key all via the Hilton Honors mobile app on a smartphone.

Find out more: April Sale 2019  

Tuesday, March 26, 2019

FESKO 62 UTM MAKAN LAMBARQUE

ASSALAMUALAIKUM...
MAKAN LAMBARQUE
 Assalammu’alaikum dan Salam Sanjungan Bangsa warga UTM. Siapa yang tak terliur bila sebut je KARI KAMBING 40 HARI*? Pastinya ada yang craving nak makan KARI KAMBING 40 HARI tu kan? Antara menu viral kini yang paling famous, sedap dan menyentap di jajahan takluk Johor. Perghhhhh! Terliurrr terok nih...  
Jangan risau FESKO’62 akan mengagihkan sajian Kari Kambing 40 Hari secara PERCUMAAAAA kepada anda...Diulangi guys! 
KARI KAMBING 40 HARI SECARA PERRRGHCUMA!  FESTIVAL KONVOKESYEN 62 (FESKO’62) kali ni akan menganjurkan aktiviti CSR iaitu Makan Lambarque (makan lambak) yang menyajikan menu KARI KAMBING 40 HARI di di Dataran UTM 

Terhad untuk 400 pengunjung sahaja dan hanya boleh didapati di FESKO 62. Siapa yang nak bagi guys? Haaa... siapa cepat dia dapat! Sekali suap, pastinya pengsan kelazatan 

 Book date dibawah ni! 
 Tarikh : 25 April 2019 
Masa : 8.00 - 8.30 malam 
 Tempat: Tapak FESKO’62, Dataran UTM Johor Bahru Anjuran: FESKO’62 CSR 40 Hari

 #fesko62 #extraordinary #synergy #excellence #utm #jkmktr #jkmk9k10 #5etp #ramadhantiba #feskoraya #shoppingrayafesko #jomrayafesko #love #humanity #respect #JalanSambilBeramal


NATIONAL BLOOD DONATION

ASSALAMUALAIKUM..
"National Blood Donation" Sertai ‘National Blood Donation’ yang akan dijalankan bertempat di Aeon Mall Tebrau City (Ground Floor, berdekatan dengan Information Counter) pada 30 Mac 2019 & 31 Mac 2019 (Sabtu & Ahad). 

Jom derma darah! Semua dijemput hadir. “Setitis darah sejuta harapan” 🗓 30 Mac 2019 & 31 Mac 2019 (Sabtu & Ahad) 📍 Aeon Mall Tebrau City (Ground Floor, berdekatan dengan Information Counter) ⏰11.00 Pagi – 5.00 Petang 

Sumber posting Jadual Kempen Derma Darah Johor Bahru (Link), https://www.facebook.com/dermadarahjb/ Facebook Page NBD-National Blood Donation (Link), https://www.facebook.com/nbdUMKK5/ Instagram NBD-National Blood Donation (Link), https://www.instagram.com/nbdumkk5/ Ikuti [@johorevent] di Twitter & Instagram untuk mendapatkan maklumat terkini event sekitar Johor #JohorEventMac2019 #NationalBloodDonation 

TIPS NAK ELAKKAN BERAT BADAN MUDAH NAIK

ASSALAMUALAIKUM....
TIPS NAK ELAKKAN BERAT BADAN MUDAH NAIK | Kali ni mama nak sharekan kat kawan-kawan bagaimana nak elakkan berat badan kita dari naik dengan cepat dan mendadak..cara ni mama sudah pun praktiskan kat hubby mama...alhamdullilah berat badan hubby dah turun dan sekarang ni masih maintainkan berat hubby supaya tidak boleh bertambah lagi berat badannya..doktor memang dah pesan kat hubby kena juga turunkan berat badan,kalau tak turunkan berat badan nanti akan timbul macam-macam lagi penyakit...dah semakin meningkat usia ni memang macam-macam penyakit mudah hadir..caranya senang saja bagaimana nak turunkan berat badan walaupun makan lebih pun berat badan tetap maintain begitu saja...hanya dengan cara pemakanan seharian dan senaman kita mampu mengurangkan berat badan yang kita inginkan...nak tahu tak rahsianya..? jomlah mama kongsikan caranya di sini..
Inilah gambar hubby mama 2tahun lepas..nampak tak betapa gemuknya hubby ketika ini...semakin umur meningkat semakin banyak penyakit yang mendatang..memang penyakit 3serangkai telah mula ada dalam diri hubby...ada darah tinggi,lemah jantung,kencing manis dan yang turut ada sekali adalah sakit buah pinggang...bila berjumpa doktor perkara pertama yang doktor syorkan adalah menyuruh hubby turunkan berat badan...atas nasihat doktor maka proses untuk menurunkan berat badan hubby kena juga dilakukan...segala makanan yang mama sediakan untuk hubby adalah mengikut seperti menu untuk orang berdiet..semua menunya dah disediakan mengikut jadualnya...jadi mama just sediakan setiap hari menunya ikut apa yang diajarkan dan dengan usaha yang gigih berat hubby dapat diturunkan...berat mulanya 98kg turun sehingga kini  dan sekarang berat hubby hanya 68kg saja...bayangkan betapa banyak berat hubby dapat diturunkan dengan menu harian yang mama tetapkan untuk hubby..
Senaman memang kena juga dilakukan walaupun menu makan seharian dah ditetapkan...hubby mama hanya lakukan senaman mengayuh basikal ni selama sejam untuk membakar lemak dibadan dan ianya dapat menghilangkan sebanyak 400 kalori di badan..itulah rutin hubby setiap hari sehingga sekarang...
Sekarang ni penggunaan beras pun perlu dititikberatkan,untuk hubby dia memang perlu makan beras Taj Mahal Herba Faiza ini kerana hanya dengan beras inilah berat badan hubby mama maintain tiada kenaikkan berat badan lagi...walaupun agak kurang sedap rasa beras ni tapi ianya memang mampu mengurangkan kencing manis dan kenaikkan berat badan kita.Bagi orang biasa memang akan terasa kurang sedap bila menggunakan dan memakan beras ini tapi tips mama kalau nak bagi ada selera bila memakan beras ni adalah semasa memasak beras ini lebihkan sedikit airnya jadi kita tidak akan terasa sangat bila memakannya...bila makan akan rasa seperti menggunakan beras yang biasa saja....
Inilah jadual pemakanan yang doktor sediakan untuk hubby supaya penyakit buah pinggang hubby mama tidak menjadi semakin teruk lagi...semuanya kena diambil separuh-separuh saja...dengan amalkan jadual yang teratur alhamdullilah kali terakhir checkup tempohari penyakit buah pinggang hubby,kencing manis,jantung dan darah tinggi semuanya kembali normal...jadi doktor nasihatkan hubby agar teruskan apa yang hubby lakukan dan cara pemakanan senaman setiap hari..semoga hubby mama akan terus sihat dan tiada lagi masalah penyakit 3serangkai tu lagi..selepas ini memang kena jaga setiap pemakanan harian hubby...In sha Allah 

p/s kesihatan diri memang perlu kita jaga selalu...


PERTANDINGAN DEKO KEK DI HARI WANITA

ASSALAMUALAIKUM..
PERTANDINGAN DEKO KEK DI HARI WANITA | Cerita anak  mama masa "Women Day" yang lepas...ada pertandingan mendeko kek yang diadakan di Legoland..banyak department yang menyertai pertandingan mendeko kek ni pada hari tersebut...walaupun anak mama bercuti pada hari tu tapi dek kerana nak sangat menjoinkan diri sanggup datang untuk menyertai pertandingan ini sekali...
4 orang dalam setiap group yang menyertai...masing-masing melakukan apa yang perlu untuk menghias kek masing-masing...kek memang disediakan dan setiap group hanya perlu mendeko kek itu mengikut cara masing-masing..
Sibuk membuat bunga fondant untuk dihias diatas kek...
 Akhirnya siap juga kek yang telah dihiaskan dengan krim dan bunga fondant...
Bergambar bersama kawan-kawan anak mama yang hadir memberi sokongan...
 Kek hasil dari air tangan group anak mama...di bawah ni kek-kek dari lain-lain group yang turut serta dalam pertandingan ini...




Kek dari group anak mama akhirnya telah berjaya mendapat tempat pertama dan berjaya membawa pulang wang tunai bernilai RM200 dan juga hamper..

Monday, March 25, 2019

VIVO V15 SMARTPHONE OFFICIALLY LAUNCHES T SUPERDAY SALE AND RECEIVES OUTSTANDING SALES

ASSALAMUALAIKUM...

VIVO V15 SMARTPHONE OFFICIALLY LAUNCHES AT SUPERDAY SALE AND RECEIVES OUTSTANDING SALES  

There was much ado at Vivo’s Superday sale at the One Utama Shopping Centre recently where early birds of its latest AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 smartphone buyers received exclusive freebies. The latest offering from Vivo was officially launched by Mike Xu, CEO of Vivo Malaysia, and received positive feedback and sales on the day itself.
"Our new V15 smartphones have been selling extremely successfully based on the amount of pre-orders and early bird purchases today. We are very grateful for the overwhelming support that we have received from the public which only invigorates us to work harder to produce smartphones that meet the demand of the market,” said Mike Xu, CEO of Vivo Malaysia.

The first 250 smartphone buyers received a gift box worth RM299 with Petronas Gift Cards worth RM100 or more. All Vivo smartphone buyers were also eligible for the Superday Sale Lucky Draw where lucky winners won a AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15smartphone, a bicycle, luggage and powerbanks.


The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 smartphone features the world’s first 32 MP Elevating Front Camera with a stunning full-screen making it one of the best selfie phones in the market right now.

Local celebrity influencers Aida Azira, Osaka Oyuro, Collinstin, Liyeeee, Kylie Lim, Syazlin Zainal, Meloffa, YiiYii Tan, Yuna Zainal, Farah Farhana joined in for a day of fun and activities.   

Further information is available onhttp://www.facebook.com/VivoMalaysia   

 ###     

For more information, please contact: Name: Lynn Dhia Mobile: +6012 623 2991 Email: lynn@sneakyzombie.com

  About Vivo 
 Vivo is a leading global technology company committed to creating trendsetting smart mobile products and services. Vivo is devoted to forming a vibrant mobile internet ecosystem, and currently owns and operates an extensive network of research operations, with R&D centers in the US (San Diego) and China (Dongguan, Shenzhen, Nanjing, Beijing and Hangzhou). These centers focus on the development of cutting-edge consumer technologies including 5G, AI, mobile photography and next-generation smartphone design.

Vivo has over two hundred million users enjoying its mobile products and services around the world. Vivo is present in 18 markets globally and features offline retail stores in over 1,000 cities worldwide.

   

ASAM PEDAS DAGING VERSI MELAKA

ASSALAMUALAIKUM...
ASAM PEDAS DAGING VERSI MELAKA | Macam menarik jer menu mama ni...hahahaa puji diri sendiri nampaknya...orang Melaka memang suka asam pedas tetel ni, tapi mama ni kurang sikit suka bab tetel ni jadi menunya mama tukarkanlah dengan daging sepenuhnya...masak ikut resipi mana yang pernah belajar dulu just tambahkan bahan yang lain kalau nak buat asam pedas kita lagi sedap dan awesome rasanya...ikut suka kita la sebab kita yang buat diakan..masak ikut jer cita rasa kita sendiri,janji sedap rasanya..nak juga mama sharekan resipinya kat sini jap lagi la yer...dulu mama pernah tinggal lama kat negeri Hang Tuah ni jadi adalah belajar serba sedikit cara asam pedas orang Melaka ni...jadi mana yang mama tahu mama sharekan jer la kat sini...
Bahan nak masak asam pedas ni seperti biasa sama macam asam pedas yang lain juga tapi asam pedas Melaka ni biasanya ada bahan tambahan yang lain seperti serai,daun limau dan kerisik.Okay la kita tengok resipinya kat bawah ni..

Bahan yang diperlukan 
Daging/ Tetel
Cili kisar (kisar sekali.bawang merah,bawang putih,kunyit hidup,halia,belacan)
Air asam jawa
Serai
Garam, serbuk perasa
Daun limau purut

Cara memasak seperti biasa juga.
1-Panaskan minyak dan tumis cili kisar tadi bersama serai.Tumiskan sehingga cili betul-betul garing dan naik minyak.
2-Setelah cili garing barulah masukkan air asam jawa,ikut banyak kuah yang diperlukan.
3-Biarkan kuah mendidih dan masukkan daging dan biarkan sehingga daging empuk.Kalau mama nak mudah, lebih suka rebus daging tu terlebih dahulu, ikut suka la mana yang disukai...sebab ada setengah orang tak suka, takut manis daging tu hilang katanya..
4-Setelah kuah mendidih masukkan daun limau, garam dan serbuk perasa secukupnya.
5-Last sekali masukkan kerisik ke dalam kuah asam pedas tadi.Kacaulah perlahan sehingga kerisik tu betul-betul rata dan daging tu empuk..
akhirnya kuah asam pedas daging melaka ni siap dan bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan menu yang lain juga.
Okay la korang, kalau rasa ingin mencuba resipi ini bolehlah mencubanya sendiri yer...selamat mencuba korang !!



VIVO ANNOUNCES PARTNERSHIP BY TENCENT GAMES AND PUBG CORPORATION TO EMPOWER GAMERS' CONQUEST AT PUBG MOBILE CLUB OPEN 2019

ASSALAMUALAIKUM...
Vivo Announces Partnership by Tencent Games and PUBG Corporation to Empower Gamers’ Conquest at PUBG MOBILE Club Open 2019

Being the official smartphone partner, Vivo showcases its commitment to connect with gamers around the world


Vivo today announced their partnership with the world’s leading mobile game- PlayerUnknown's Battlegrounds Mobile (PUBG MOBILE) by Tencent Games and PUBG Corporation as the title sponsor of the upcoming PUBG MOBILE Club Open 2019, one of the biggest mobile gaming tournament in the world.  Vivo will provide the official smartphones for the PUBG MOBILE Club Open 2019, where players from ten regions across the globe will be competing to battle their way through the Spring & Fall Split, for the total prize pool of $2.5M USD. This global partnership reinforces Vivo’s commitment to bringing an ultra-smooth gaming experience to connect with consumers through meaningful partnerships. 

Vivo thrives to be at the forefront of the eSports industry to best serve its consumers. The partnership with PUBG MOBILE is a key milestone especially given that it is a leading mobile game developed by Tencent Games and PUBG Corporation with 200 million fans per download excluding China, Korea, and Japan. As one of the biggest mobile gaming tournaments in the world, PUBG MOBILE Club Open 2019 is a strong opportunity to showcase Vivo’s vision of ‘enjoying the extraordinary’ by bringing global players a true gaming experience like no other. This global partnership will unfold and strengthen Vivo’s position in being an innovative and stylish brand that always puts our consumer experience first.

The PUBG MOBILE STAR CHALLENGE 2018 was watched by over 230 million viewers and drew in over 5,000 live attendees at the global finals in Dubai. The qualifying round of PUBG MOBILE Club Open 2019 will begin on March 22, 2019. The Spring Split Global Finals will be hosted in July this year, with the Fall Split Global Finals following in December.

"We are excited to partner with Vivo, as they have a strong reputation in being innovative and putting the consumer’s needs first. As an innovative brand ourselves, this partnership highlights our dedication to bring the best experience possible to our players and fans around the world. This partnership is just the beginning, we want to continue building a strong portfolio of partnerships with industry-leading companies, such as Vivo, to provide the best mobile gaming experience possible,” said Vincent Wang, General Manager of Global Publishing Department, Tencent Games.

About Vivo 
 Vivo is a leading global technology company committed to creating trendsetting smart mobile products and services. Vivo is devoted to forming a vibrant mobile internet ecosystem, and currently owns and operates an extensive network of research operations, with R&D centers in the US (San Diego) and China (Dongguan, Shenzhen, Nanjing, Beijing and Hangzhou). These centers focus on the development of cutting-edge consumer technologies including 5G, AI, mobile photography and next-generation smartphone design. Vivo has over two hundred million users enjoying its mobile products and services around the world. Vivo is present in 18 markets globally and features offline retail stores in over 1,000 cities worldwide.

  
About PUBG MOBILE 
 PUBG MOBILE is developed by Tencent Games and PUBG Corporation and based on PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS, the original PC and Xbox One gaming phenomenon that took the world of interactive entertainment by storm in 2017. Up to 100 players parachute onto a remote island to do battle in a winner-takes-all showdown. Players must locate and scavenge their own weapons, vehicles and supplies, and defeat every player in a visually and tactically rich battleground that forces players into a shrinking play zone.   PUBG MOBILE is available to download for free on the App Store and Google Play. For more information, please visit the official PUBG MOBILE accounts on Facebook, Twitter and YouTube.  

 For further information, please contact:
 Macy Sha – Vivo HQ 
 haomeng.sha@vivoglobal.com   

Joyce Cheng – Edelman for Vivo Joyce.Cheng@edelman.com 

   
   

Saturday, March 23, 2019

DIRECTD MEGA STORE SEES BIG TURNUP TO PURCHASE VIVO V15 SMARTPHONE

ASSALAMUALAIKUM...
DIRECTD MEGA STORE SEES BIG TURNUP TO PURCHASE VIVO V15 SMARTPHONE

A big crowd had gathered at the DirectD Gadget Mega Store from as early as 3:00PM to be the first to own the AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 smartphone although the official launch is only on 23 March 2019.

The first 20 buyers received goodies in the form of luggage bags, petrol vouchers and limited edition Vivo t-shirts.
 Early birds were also rewarded with a 3 Day/2 Night hotel stay vouchers in Malaysia, Indonesia or Thailand, professional tripods and Full HD action cameras on top of the freebies.   
It was well worth the wait for one lucky buyer as DirectD also held a Lucky Draw for the customers where the winner received an extra V15 smartphone, given away by local celebrity Zukie, The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 smartphone is the latest offering from the brand featuring the world’s first Front Elevating 32 megapixel camera widely known as the selfie phone.  

Vivo itself will be holding its own V15 Superday Sale on 23 March 2019 at Highstreet, New Wing, One Utama Shopping Centre with more freebies for early buyers. 

 The AI Triple Camera Shoot like a Pro Vivo V15 smartphone goes on sale nationwide on 23 March 2019.  
Further information is available onhttp://www.facebook.com/VivoMalaysia   

  

Friday, March 22, 2019

MASAKKAN SPAGHETTI SIMPLE BUAT CUCUNDAKU

ASSALAMUALAIKUM...
MASAKKAN SPAGHETTI SIMPLE BUAT CUCUNDA | Setiap hari Jumaat Darwisy cucunda mama ni pasti akan ke rumah sebab cuti sekolah...selalu setiap hari bersekolah Darwisy akan ke sekolah dari rumah transit jer...kalau datang ke sini pasti ada saja menu yang direquestnya...hari ni nak makan spaghetti pulak,walaupun tak ada bahannya mama masakkan juga sedikit untuk Darwisy makan...
Masakkan la juga walaupun simple,sebab grandma tak sampai hati kalau tak dapat tunaikan apa yang cucunda nak makan...

Sukalah tu dapat makan spaghetti simple dari grandma ni...memang seronok sebab spaghetti ni adalah makanan feveret Darwisy...
Rasa puas hati grandma dapat sediakan apa yang cucunda grandma nak makan...selamat menjamu selera Darwisy...

p/s cucu kesayangan grandma...

UNITED IN RAISING BREAST CANCER AWARENESS MAIN SPONSOR ANTABAX ENCOURAGES CANCER SURVIVORS TO LIVE AN ACTIVE LIFESTYLE

ASSALAMUALAIKUM...
   United In Raising Breast Cancer Awareness 

 Main sponsor Antabax encourages cancer survivors to live an active lifestyle  

Cancer persisted as one of the five principal causes of national mortality for the past 20 years, and the trend has escalated.  In 2014, cancer contributed of 13.02% of all deaths in the Ministry of Health hospitals compared to 9.23% in 1994[1].  Breast cancer remains the top more frequent cancer in females for the year 2007 to 2011.      

Antabax, the no 1 Halal antibacterial personal care range is the main sponsor of the Breast Cancer Welfare Association (BCWA) Bowling Carnival 2019, held on March 10, 2019 at Sunway Megalanes.   

  The brand contributed cash and products to encourage more cancer survivors to continue active lifestyle, through the friendly competition and camaraderie of bowling.

The sponsorship is a collaboration with the BCWA and event organiser, SportsUnite. A total of x breast cancer survivors, family members and friends participated in the event.   

According to Ms Vivian Lee, Senior Brand Manager, Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Antabax continues to advocate active, healthy and hygienic lifestyle for all. 

We are constantly inspired by the cancer survivors, families as well as the BCWA team.  We are glad to continue to sponsor their initiatives in raising the awareness of breast cancers in Malaysia, the top most frequent cancer among females in Malaysia.  We will utilise all our resources to support the cause, through media and social media,” says Ms Vivian.

The top 10 teams and two players with the most pin drops will be awarded with medals and exciting prizes prepared for them by Antabax.

Antabax is a trusted household and personal care brand that is recognized and acknowledged among consumers for its wide range of antibacterial products which cleans and removes 99.9% of germs for 24-hours antibacterial protection.    

  The BCWA Bowling Carnival is in its 7th consecutive year and has become a highlight of many breast cancer survivors’ calendar as it brings survivors, their families and friends, together. Increasingly it is being used as an avenue to raise awareness on early testing for cancer, and a support network for survivors of breast cancer. 
Photo Caption Antabax 1 – We can do it!  Some of the bowling teams consist of cancer survivors and friends across races before the game of Unity Doubles Bowling Carnival 2019 started.
  Antabax 2 – We are the champions!  The prize presentation of the Unity Doubles Bowling Carnival 2019 with Vivian Lee (2nd from left), Senior Brand Manager of Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Dato’ Dina Rizal bin Abdullah (1st from left), President of SportsUnite and Ranjit Kaur (1st on the right), President of Breast Cancer Welfare Association (BCWA).  
Antabax 3 – Warming Up and Stay Active.  Participants are warming up and stay active before the game of Unity Doubles Bowling Carnival 2019 started.
Antabax 4 – Game on! One of the participants of Unity Doubles Bowling Carnival 2019 captured during her arm-string action during the game.   
  Antabax 5 – We are winners! The winners of Unity Doubles Bowling Carnival 2019.  

END

About Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd

Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd (Lam Soon) has been an established manufacturer of edible foods, household and personal care products in Malaysia since the 1950s. In the household and personal care category, their selection of quality products include May personal care range, Fruitale FairWhite UV soap, shower and olive oil range, Antabax antibacterial soap, hand sanitizer, medicated powder and cleansing wipes, Orchid feminine wash range, ZIP homecare product range of dishwashing liquid, floor cleaner, toilet bowl cleaner, powder and cream cleanser, Labour dishwashing liquid and paste, and Bio-home multipurpose cleanser and dishwashing liquid range.

As a renowned and trusted household brand among consumers, Lam Soon is dedicated to producing quality products for a healthier lifestyle and cleaner homes.