Thursday, January 30, 2020

ANTABAX DAN KPJ AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL ANJUR KEMBALI KEMPEN ABC FOR HEALTH

ASSALAMUALAIKUM...
Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital Anjur Kembali Kempen ABC for Health


Dengan peningkatkan jumlah kes influenza di Malaysia, Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital kini bekerjasama untuk menganjurkan kempen kebersihan ‘Always Be Clean’ (ABC) for Health. Ia bermatlamat meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai kebersihan tangan.

Kementerian Kesihatan Malaysia menasihatkan orang ramai supaya mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi, sentiasa membasuh tangan dengan sabun dan air atau pembersih tangan (hand sanitizer), mengikuti etika yang betul ketika bersin dan batuk serta menjalani gaya hidup yang sihat[1].
(Left) Mandy Lee, Senior Product Manager of Antabax, Vivian Lee, Senior Brand Manager of Antabax together with Dr Muhamad Yazli Yuhana, Consultant Internal Medicine & Infectious Diseases of KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, taking the participants of Always Be Clean (ABC) for Health on the correct hand wash steps. 

Menurut Pengurus Kanan Jenama Antabax, Vivian Lee, memastikan kebersihan tangan merupakan salah satu langkah paling penting untuk mengelakkan diri daripada jatuh sakit. Sekali gus mengurangkan risiko penyebaran penyakit berjangkit kepada orang lain.

Antabax mengambil langkah proaktif sebaik sahaja mendapat tahu jumlah kes influenza kian meningkat. Kami telah bekerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan untuk menggalakkan tabiat kebersihan selama lebih satu dekad. Kami berbesar hati kerana dapat berkolaborasi dengan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital untuk mendidik orang ramai mengenai langkah mengurangkan risiko dijangkiti dan menyebarkan penyakit berjangkit seperti influenza.”
Vivian Lee, Senior Brand Manager of Antabax presenting a token of appreciation to Dr Muhamad Yazli Yuhana, Consultant Internal Medicine & Infectious Diseases of KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital at Antabax Always Be Clean (ABC) for Health campaign. 

Data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan bahawa amalan tidak membasuh tangan mengundang bahaya kepada kanak-kanak di seluruh dunia. Membasuh tangan dengan sabun boleh melindungi 1 daripada 5 kanak-kanak yang mengalami jangkitan pernafasan seperti pneumonia[2] . Walaupun orang ramai di seluruh dunia membersihkan tangan dengan air, sangat sedikit yang menggunakan sabun untuk membasuh tangan mereka. Membasuh tangan menggunakan sabun boleh menghilangkan kuman dengan lebih efektif[3].
Vivian Lee, Senior Brand Manager of Antabax, sharing the hygiene tips with the attendees of Antabax Always Be Clean (ABC) for Health campaign

Mengenai Influenza
Influenza biasanya dipindahkan menerusi titisan air yang keluar daripada batuk dan dan bersin apabila mulut tidak ditutup. Jangkitan virus influenza yang dibawa oleh udara dalam jarak pendek mungkin boleh berlaku, terutamanya di kawasan yang sesak. Pencemaran pada tangan juga menjadi satu lagi sumber jangkitan tersebut[4].
Vivian Lee, Senior Brand Manager of Antabax, sharing the hygiene tips with the attendees of Antabax Always Be Clean (ABC) for Health campaign

Tanda-tanda dan Simptom Influenza
Tanda-tanda dan simptom influenza termasuklah suhu badan yang tinggi melebihi 38 darjah selsius, rasa penat yang lama sehingga dua dan tiga minggu, sakit sendi dan otot, batuk kering, sentiasa bersin, sakit tekak dan kepala[5]. Mereka yang mempunyai tanda-tanda dan simptom ini perlu segera mendapatkan rawatan. Kumpulan berisiko tinggi termasuklah mereka yang berusia 65 tahun ke atas, ibu mengandung, penghidap penyakit-penyakit kronik, masalah pernafasan dan anak-anak kecil.
(Far left) Mandy Lee, Senior Product Manager of Antabax, Vivian Lee, Senior Brand Manager of Antabax together with Dr Muhamad Yazli Yuhana, Consultant Internal Medicine & Infectious Diseases of KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, taking the participants of Always Be Clean (ABC) for Health on the correct hand wash steps. 

Kementerian Kesihatan Malaysia juga mencadangkan kepada orang ramai, terutama mereka daripada kumpulan berisiko tinggi supaya mendapatkan vaksin selsema secara bermusim.

Menurut Perunding Dalaman Perubatan dan Penyakit Berjangkit KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, Dr Muhamad Yazli Yuhana, hospital telah merawat lebih 50 kes influenza pada minggu ini. Jadi, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran dan mengurangkan jangkitan.

“Hospital merekodkan lebih banyak kes berbanding tahun-tahun sebelum ini. Kami harap dengan inisiatif bersama seperti kempen Antabax ABC for Health, orang ramai akan belajar untuk mengambil langkah-langkah pencegahan demi melindungi diri dan keluarga mereka. Kita perlu lebih proaktif dalam mengambil vaksin, memastikan kebersihan tangan dan mendapatkan rawatan segera untuk mengurangkan penyebaran influenza,” kata Dr. Yazli yang menyampaikan ceramah bertajuk “Wabak Infleunza: Kurangkan Penyebarannya!”
Lagu kebersihan tangan Antabax yang menarik nyata menaikkan semangat kanak-kanak daripada KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital yang turut serta dalam program kesedaran dan pendidikan ini. Ia mampu membantu mereka mengingati langkah-langkah membasuh tangan yang betul sebagaimana yang ditunjukkan oleh para jururawat daripada unit kawalan jangkitan hospital berkenaan.  
Nurses from KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital Infectious Diseases Control teaching the patient at the ward on hand wash steps at Antabax Always Be Clean (ABC) for Health campaign. 

“Penyebaran penyakit berjangkit seperti influenza boleh dikurangnya apabila kita bekerjasama. Langkah penting untuk tidak menyebarkan penyakit ini adalah dengan tidak terkena jangkitannya. Cara utama yang boleh diamalkan oleh setiap orang adalah sentiasa bersih sepanjang masa,” kata Lee.

Kempen ABC for Health dimulakan oleh Antabax pada tahun 2018 untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan murid pra-sekolah dan sekolah rendah. Ia telah melibatkan lebih 6,000 orang murid di seluruh negara.

Jadilah sebahagian daripada komuniti dan ketahui lebih lanjut mengenai kempen serta inisiatif terkini dengan melayari laman Facebook rasmi Antabax di www.fb.com/NewAntabax atau Instagram di @antabax.

Friday, January 17, 2020

PROGRAM CERAHI KEHIDUPAN BERSAMA TOP BERJAYA MENGUMPUL DANA DAN PROGRAM INI PERLU DITERUSKAN

ASSALAMUAIKUM...
PROGRAM CERAHI KEHIDUPAN BERSAMA TOP BERJAYA MENGUMPUL DANA DAN PROGRAM INI PERLU DITERUSKAN LAGI | Program Cerahi Kehidupan Bersama TOP teah berjaya mengumpulkan dana sumbangan dengan kerjasama Pasaraya TESCO. Dana sumbangan berupa pakaian seragam dan keperluan persekolahan telah dapat diserahkan kepada kanak-kanak orang Asli di Pahang dan Perak.

Dengan setiap pembelian produk Top daripada semua Pasaraya TESCO dan Online bermula dari 15Nov-15Dis2019 yang lepas kita telah mendermakan sebanyak 30sen kepada program ini.Sumbangan kembali ke Sekolah Top tempohari telah mencatatkan rekod tiga kali ganda dari sasaran dana yang diharapkan.Terima kasih kepada pengguna produk yang telah mengguna jenama TOP juga telah menderma dengan membeli produk top di pasaraya Tesco.Teruskanlah membantu kanak-kanak orang Asli ni di masa akan datang.
Kempen ini ternyata selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (MEB) 2013-2025 yang memberi penekanan untuk menambah baik pencapaian murid-murid Orang Asli.

Semoga dengan dana sumbangan ini bakal memberikan keselesaan kepada kanak-kanak Orang Asli untuk lebih bergaya kesekolah dan diharap Program Kehidupan Bersama TOP ini akan dapat diteruskan lagi di masa hadapan.Objektif utama program ini bagi menggalakkan kehadiran kanak-kanak ke sekolah lebih kemas dan kelengkapan yang disediakan ini boleh meningkatkan imej dan keyakinan kanak-kanak Orang Asli.

Untuk maklumat lebih lanjut
WEB : http://www.southernlion.com.my
FB : https://www.facebook.com/TOPdetergentMY/
Talian Khidmat Pelanggan
1800-88-0133

Sunday, January 12, 2020

ALHAMDULLILAH AKHIRNYA DAPAT JUGA HANDPHONE BARU

ASSALAMUALAIKUM...
ALHAMDULLILAH AKHIRNYA DAPAT JUGA HANDPHONE BARU | Semalam anak bagi surprised lagi kat mama dia ni dan mama dapat hp baru kali ni..akhirnya dapat juga handphone baru yang memang dinanti-nantikan...handphone lama mama yang rosak tu,bila nak dibaiki harganya sama macam beli hp baru jadi mama ambil keputusan biarkanlah saja hp tu..jadi terpaksalah hubby mengalah bagi mama guna hp dia dahulu..dan hubby pula guna hp lama menantu mama...hp lama mama galaxy mega tu,walaupun dah lama tapi masih baik lagi fungsinya,gambar yang diambil pun masih cantik lagi gambarnya...
Alhamdullilah tak sangka dapat juga hp baru dari anak mama ni...terima kasihlah anak-anakku sebab prihatin dengan mak mereka yang sibuk nak kumpul duit nak beli hp baru ni...bola dah dapat hp baru ni,duit yang terkumpul bolehlah digunakan untuk beli barang yang lain pula...hahaha seronoklah hati mama ni bila dah dapat hp baru ni...

p/s mana pula nak pergi petang ni ek...


Thursday, January 09, 2020

SUMBANGAN KEMBALI-KE-SEKOLAH TOP KEPADA 674 PELAJAR ORANG ASLI MENCATAT REKOD TIGA KALI GANDA SASRAN DANA

ASSALAMUALAIKUM...
Sumbangan Kembali-Ke-Sekolah TOP Kepada 674 Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana
Disokong oleh Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA)

Tahun persekolahan 2020 bagi 674 pelajar Orang Asli bermula dengan penuh semangat apabila mereka menerima keperluan kembali ke sekolah yang lengkap menerusi kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’.

Kempen TOP, jenama bahan pencuci inovatif dari Jepun yang memberi fokus kepada komuniti Orang Asli telah mencatat rekod dari segi jumlah penerima dan sumbangan yang ekstensif. Sumbangan TOP merangkumi pakaian seragam sekolah baharu, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan, buku kerja, buku aktiviti, bekalan alat seni dan kraftangan serta alat muzik.

TOP telah bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) untuk menghantar keperluan kembali ke sekolah kepada komuniti-komuniti Orang Asli yang menetap di kawasan pedalaman Perak, Pahang dan Negeri Sembilan agar murid-murid dapat hadir ke sekolah dengan keperluan sekolah yang lengkap, serta meringankan kewangan keluarga mereka.

Kempen itu nyata selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (MEB) 2013-2025yang memberi penekanan untuk menambah baik pencapaian murid Orang Asli menerusi kerjasama pihak kerajaan-swasta yang melibatkan ibu bapa dan komuniti dalam usaha membantu mengubah sistem pendidikan.
 Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li bersama (kiri) Timbalan Pegawai Pendidikan Batang Padang Sektor Pengurusan Sekolah, Encik Norazam b. Mat Isa, Guru Besar SK Pos Tenau, Encik Abu Yazid serta Tok Batin Pos Tenau, Encik Yok Komlok A/L Sentor semasa penyerahan sumbangan kelengkapan persekolahan kepada pelajar Orang Asli di Pos Tenau, Perak.

Ketua Pengarah JAKOA, Prof Dr Juli Edo memberitahu kempen ini telah banyak membantu ratusan keluarga Orang Asli serta memberi motivasi kepada kanak-kanak supaya terus belajar di sekolah.

“Dari sektor swasta, TOP telah memberi sumbangan kembali ke sekolah yang cukup besar kepada komuniti Orang Asli. Sumbangan ini memberikan nilai tambah terhadap bantuan yang telah disediakan oleh JAKOA terhadap para pelajar Orang Asli. Kerjasama strategik di antara pihak kerajaan dan swasta dapat memberi semangat positif kepada kanak-kanak, ibu bapa dan guru,” kata Prof Dr Juli Edo.

TOP telah menjalankan kempen ini selama lima tahun untuk memberi motivasi kepada pelajar daripada komuniti kurang berkemampuan dan isi rumah B40 supaya mereka boleh mencapai kecemerlangan dengan meningkatkan keyakinan diri dan harga diri. Selain mendidik mereka supaya menjaga pakaian agar dapat tampil bersih dan selesa. Sehingga kini, seramai 2,474 orang pelajar telah menerima manfaatnya.

TOP yang terkenal dengan cucian Micro-Clean Tech™ dengan rangkaian Anti-Sebum dibangunkan oleh Lion Corporation Japan yang mampu menanggalkan sisa kotoran nyata dan tersembunyi untuk kehidupan yang bersih.

TOP telah bekerjasama dengan peruncit utama, TESCO untuk menjalankan kempen mengumpul dana CSR bermula 15 November hingga 15 Disember 2019. Tiga puluh sen daripada jualan produk terpilih TOP dari semua cawangan TESCO di seluruh negara dan Tesco Online telah disalurkan ke tabung kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’.
Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li menyerahkan alatan seni dan Ukulele kepada Guru Besar SK Pos Tenau, Encik Abu Yazid

Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li menyatakan bahawa tindak balas orang ramai terhadap kempen ini sangat memberangsangkan dengan kutipan hampir tiga kali ganda daripada yang dijangkakan. Ini membuktikan sokongan kepada masa depan kanak-kanak Orang Asli yang lebih cerah. 

“Menerusi kempen ini, memang jelas TOP dan pelanggan kami prihatin terhadap kesejahteraan kanak-kanak Orang Asli dan mahu menyokong komuniti ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama daripada JAKOA, Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, tok batin, rakan niaga kami TESCO dan para pelanggan. Bersama-samalah kita memberi masa depan yang lebih cerah kepada 674 orang kanak-kanak Orang Asli ini,” kata Cik Ling.

Pasukan TOP menyerahkan keperluan kembali ke sekolah di Pos Tenau, serta mengadakan bengkel mencuci pakaian bagi berkongsi tip-tip membersih dan mengekalkan kebersihan pakaian seragam mereka dengan baik.  Setiap keluarga yang hadir juga menerima  satu pek bahan pencuci TOP Super White Micro Clean Tech untuk digunakan di rumah. Kanak-kanak pula mengalu-alukan kedatangan pasukan TOP dengan nyanyian lagu-lagu dalam bahasa Semai.

“Kanak-kanak di Pos Tenau memang kreatif, berbakat dan bersemangat berdikari. Kegembiraan mereka menerima keperluan kembali ke sekolah ini menukar majlis penyerahan menjadi seperti satu sambutan. Kebolehan mereka termasuklah kanak-kanak yang masih kecil, untuk mencuci pakaian seragam dengan tangan, patut dicontohi ramai. Mereka nyata membawa tagline Belum Bersih sehingga Dimikro Bersih dengan sepenuh hati,” kata Cik Ling. 
Pelajar Orang Asli di SK Pos Tenau gembira menyertai bengkel mencuci pakaian yang dikendalikan oleh Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li.

Tok Batin Pos Tenau di Perak, Yok Komlok A/L Sentor memberitahu komunitinya sangat bersyukur di atas bantuan dan motivasi kepada murid-murid sekolah.
“Kebanyakan keluarga mempunyai beberapa orang anak yang masih bersekolah dan kos keperluan kembali ke sekolah sememangnya sangat tinggi. Namun, kami juga mahu anak-anak menerima pendidikan dan gembira untuk pergi ke sekolah. Apabila kami mendapat
tahu bahawa komuniti Pos Tenau telah terpilh untuk kempen ini, murid-murid, ibu bapa dan guru-guru sangat gembira. Terima kasih kepada kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP!’,” katanya.

Tok Batin Ayof bin Ekal dari Kampung Parit Gong yang juga seorang guru di SK Putra, Simpang Durian mengakui bahawa sumbangan ini cukup komprehensif, menyeluruh dan sangat dialu-alukan oleh komunitinya.

“Seramai 110 orang kanak-kanak dari perkampungan di kawasan ini menerima pakaian seragam sekolah baharu, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan dan buku kerja. Ada juga bekalan alatan seni dan kraf serta sebuah ukulele. Ibu bapa dalam komuniti kami tidak perlu lagi membeli sebarang kelengkapan sekolah. TOP dan rakyat Malaysia telah menunjukkan mereka mengambil berat ke atas kanak-kanak Orang Asli,” katanya. 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai TOP, sila layari laman web: http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan 1800-88-0133.

Senarai penerima sekolah Orang Asli, Lokasi dan jumlah pelajar.

Sunday, January 05, 2020

PENUTUP TAHUN 2019 DAPAT HADIAH DARI ANAK

ASSALAMUALAIKUM...
PENUTUP TAHUN 2019 DAPAT HADIAH DARI ANAK | Sekejap jer kita dah berada dalam tahun 2020,memang cepat sangat masa berlalu sekarang ni kan...lama jugala mama tak update blog ni...nampak  sangat sibuk memanjang ni...nak buat macam manakan,janji hal-hal keluarga dapat didahulukan dari apa hal jua pun...keadaan kesihatan hubby mama pun tidak begitu baik kebelakangan ini jadi agak kurang masa untuk menulis jadi jika ada masa yang mengizinkan barulah mama dapat update sesuatu kat blog ni..
Hari ni luangkan masa juga nak update satu entri kat blog ni...cerita akhir 2019 yang lepas...jadi entri ni jadi entri tahun 2020 pula...sebenarnya saja nak cerita mama dapat tv baru tu jer...hahaha sajakan mama ni! Sebenarnya saja nak share keseronokan mama dengan kawan-kawan semua kat sini...anak mamalah yang belikan tv baru ni sebab mamanya ni sibuk nakkn tv baru yang besar...
Saja jer cakap-cakap nakkan tv baru tapi tak sangka dapat juga akhirnya...
Puas hati dapat menonton tv baru ni tanpa spec,kalau tidak memang terpaksalah guna spec mata selalu...kebetulan Astro pun dah bertukar dekoder AstroUltra yang baru jadi bolehlah dapat menonton channel yang menggunakan tv 4K ni..nak tengok youtube,nak karoke pun boleh terus buka web youtube,nak tonton movie kat Netflik pun lagi puas hati...
Nak tengok blog kita sendiri pun boleh pi jer kat google,klik jer nama blog kita...

P/s nak faham kenalah layankan juga tv baru ni....