29 October 2018

MISI MENGEMAS RUANG REHAT MERANGKAP MINI LIBRARY

October 29, 2018 3 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Misi Mengemas Ruang Rehat | Dah lama sangat tertangguh misi mama nak ubah ruangan keluarga ni...kali ni ambil masa pada hujung minggu ni kemas dan lakukan sedikit perubahan di ruangan keluarga dan mini library mama ni...


Beginilah bila dah dipunggahkan buku-buku,majalah dan novel yang ada...memang perlu keluarkan dulu buku-buku tu...kalau nak angkat saja macam tu memang tak larat la...kalau bab nak tukar deko ni memang banyak kerja yang perlu dilakukan..kenalah buat satu persatu perlahan-lahan..setelah berhempas pulas semalam maka inilah deko yang mampu mama lakukan semalam...janji tuan rumah puas hati bila dah ada perubahan dan sedap mata memandang bila berada di ruangan ini...


Alhamdullilah berubah juga deko di ruangan family dan mini library mama ni...bila dah ada perubahan tu terasa seronok juga nak membaca semula novel yang ada disini..masih ada lagi novel yang masih belum dibaca...lepas ni rajinlah lepak di sini sambil membaca dan berinternet bila ada masa terluang...


Susun jer la mana yang perlu di sini...ingatkan nak buatkan tag nama majalah, buku,novel,supaya senang jika nak mencari sesuatu buku tu nanti...tunggu ada masalah nanti baru boleh buat projek tag nama buku tu...


Rak novel atas tu baru saja mama buatkan...minta tolong hubby tebuk dan pasangkan shelf tu...senang sikit nak cari novel yang hendak dipilih kalau kat atas ni...itu pun separuh saja yang dapat diletakkan di sini sebab sebahagiannya mama letakkan di rak bawah tu jer...


Inilah ruangan hubby menjalankan tugasnya...layari internet di sini dan mencari bahan untuk rujukan beliau...mama just gunakan laptop jer lebih mudah sebab boleh diangkat kemana-mana...


Seronok dapat melakukan sesuatu yang kita suka ni...kalau bab mendeko ni memang boleh jadi kepuasan dan terapi minda pada diri mama..rasa hati lebih seronok kalau tengok rumah kita sentiasa berada di dalam keadaan yang menyenangkan hati kita sendiri...rumah kita tugas kita sendirilah yang mampu membuat rumah kita berada di dalam keadaan yang kita mahukan...
"Rumahku SyurgaKu"
"HOMES IS WHERE YOUR HEART IS"



Entri berkaitan :
  1. Diy Ubah Suai Mini Library
  2. Diy : Bila Nak Projek Diy Lagi Ni
  3. Projek Mengemas Ruang Tengah


26 October 2018

24 October 2018

THE WORLD'S MOST INTEGRATED APP ( CANNIS ) IS POISED TO BE LISTED ON NASDAQ IN 2021

October 24, 2018 7 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

The World's Most Integrated App (Cannis) is Poised to be Listed on Nasdaq in 2021 | “The Upcoming Greatest Star in Nasdaq ~ Cannis”
(Sunday, 21 Oct 2018) Cannis mobile APP accumulated hundred thousand of users in less than two months time, forming a new APP trend, and is bound to become the upcoming greatest star in Nasdaq, United States.

Cannis continuously invests in the most popular industries since early 2018, namely the technologies, films, beauty, preventive medicines, latest technology farming etc.. With the corporation with their strategic partners, Cannis have well extended their markets in many South East Asia countries rapidly, and expected to soon be listing on Nasdaq.


Chief Executive Officer Dato’ Ching Eu Boon also stated during Cannis’s 3000 pax conference “The Upcoming Greatest Star in Nasdaq” that Cannis’s partnership are not limited to latest technologies, such as the digital technology, huge database, artificial intelligence, but also with filming, preventive medicines and beauty industries.

“We are very much looking forward to the strategic corporation with said industries in winning users’ entrustment and enhancing the users’ end seamless O2O experience.”



App Download and Users’ Spending Set a New History-breaking Record, Cannis is born in  the best era
The third quarter of year 2018 has been the most profitable season for the App Stores. The comprehensive app download amount in said season on App Store and Google Play has exceeded more than 29 billions, 10% increment as compared to the past. While the globally consumer spending has reached nearly 20 billion US dollars, an increment of 20% in comparison to the same season in the past, both set a new historical record.

Analysing the App categories under increments of downloads,  games, entertainment and video broadcasting App have been the most downloads and are found as the factors. The strong performances of the two latter types of Apps show a general demand of market for creative contents.

Overall, the third quarter of year 2018, App Store and Google Play both had historical higher downloads and consumer spendings. This fully demonstrated the market trend of an App, which continues to rise depending on the popularity of smartphone usage, providing a non-stoppable spendings and considerable development potential.

Cannis focuses on the fastest-growing industries, providing an integration platform, creates a powerful 7-in-1 function.


A Perfect Virtual -Reality combined O2O Mode
Cannis App not only incorporates innovative functions every month but also selectively invest huge funds on offline trending industries, hoping to connect offline customers’ overall spending flow with online databases, so as to start building the O2O model, letting the front-end marketing promotions, on- and offline member streaming efficiently, and back-end goods delivery services become smoother.

In terms of member diversion, Cannis members are applicable for both online and offline discounts, including any purchases at Cannis’s strategic partners’ retail stores. Online points can be used to make discounts, helping consumers to save money. Participating in a series of Cannis-designed competitions also allow members to win grand prizes through sharing.

The Chief Operating Officer of Cannis, Mr. Mohammad Mustaqim Bin Abdullah stressed that the platform will actively carry out comprehensive layout for online and offline services, so that the physical store is no longer restricted by the size or regional restrictions of the space. Through the mode of Cannis e-commerce and preferential shopping, the merchants information can be passed through at the lowest cost to a precise targeted market, therefore maximising the advertising effectiveness.


Cannis Strategic Partners
Strategic partners present on the day include EMPRO’s Dr. Coco Alex; Producer of Da Motion Production House, Encik Along; Creative Director of (凯优影视控股有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Bhd.’s Mr Chis Yen; Weber PDT Cancer Treatment Health Centre’s Prof. Madaya Dr. Martin E. Roberts; CEO of (名资股份有限公司), Mr. (蔡逸群) and Dr. DNA Mr Jannings Lee.

The Honorary Consul of the Slovak Republic, Tan Sri Datuk Sri One Tee Keat said that Cannis has a keen sense on trend development. Through big databases analysis, they accurately learn the real needs of consumers. The rich ethnic culture in Malaysia also helps enlarging the business to the world, attracting future strategic partners. Whether in the media marketing or development strategies, their performances have been remarkable.

Cannis is the world’s first integrated app that provides consumers with this wide range of App services, live broadcasting, e-commerce, discount shoppings, social networking, short videos, games and payments, can all be found on Cannis App. Cannis is convinced that having Malaysia’s diverse ethnic groups and culture as the starting point, it is easier to expand Cannis from South East Asia to the rest of the world. 
For more information, please visit http://cannis.app.


WEBSITE 

INSTAGRAM 

FACEBOOK 



Bintang Terhebat yang Akan Bersinar di Nasdaq ~ Cannis | (Ahad, 21 Oktober 2018) Aplikasi mudah alih Cannis telah membentuk trend aplikasi baru yang berjaya mengumpul 100 ribu pengguna dalam masa kurang dari dua bulan. Cannis bakal menjadi bintang terhebat di Nasdaq, Amerika Syarikat.

Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi, filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalam pertanian dan sebagainya. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di Nasdaq tidak lama lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif Dato 'Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in Nasdaq" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan, tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan preventif dan industri kecantikan.

"Kami sangat berharap perkongsian strategik dengan industri-industri tersebut dalam memenangi kepercayaan pengguna dan meningkatkan pengalaman pengguna akhir lancar O2O."

Muat turun Aplikasi dan Perbelanjaan Pengguna telah mencipta rekod baru dalam sejarah, Cannis dilahirkan pada era yang tepat dan terbaik

Suku ketiga tahun 2018 telah menjadi musim yang paling menguntungkan untuk 'App Store' dimana jumlah muat turun aplikasi yang komprehensif pada musim tersebut di App Store dan Google Play telah melebihi 29 bilion, kenaikan 10% berbanding terdahulu. Walaupun perbelanjaan pengguna global telah mencapai hampir 20 bilion dolar AS, kenaikan 20% berbanding dengan musim yang sama pada masa lalu, kedua-duanya mencipta rekod sejarah baru.

Melalui analisis didapati peningkatan dalam kategori aplikasi dibawah muat turun, permainan, hiburan dan aplikasi penyiaran video telah menjadi antara jenis aplikasi yang paling banyak dimuat turun.

Prestasi yang mengalakkan dari dua jenis Aplikasi yang sama memerlukan kandungan kreatif bagi memenuhi permintaan pasaran.

Pada keseluruhannya, suku ketiga tahun 2018, App Store dan Google Play kedua-duanya mempunyai sejarah muat turun yang lebih tinggi dalam perbelanjaan pengguna. Ini menunjukkan trend pasaran App, yang terus meningkat bergantung kepada populariti penggunaan telefon pintar, menyediakan pembelanjaan tanpa henti dan potensi pembangunan yang besar.

Cannis memberi tumpuan kepada industri yang paling cepat berkembang, menyediakan platform integrasi, mewujudkan fungsi 7-dalam-1 yang kuat.

Mod Maya-Realiti yang digabungkan dengan Mod O2O

App Cannis bukan sahaja menggabungkan fungsi inovatif setiap bulan tetapi juga melabur dana besar secara selektif di industri tren luar talian, dengan jangkaan menyambung aliran perbelanjaan keseluruhan pengguna luar talian dengan pangkalan data dalam talian, untuk memulakan membina model O2O, mengadakan promosi pemasaran terdahulu, pembekal ahli dalam talian dan luar talian dengan cekap, dan perkhidmatan penghantaran barangan 'back-end' menjadi lebih lancar.

Dari segi lencongan ahli, ahli-ahli Cannis boleh menggunakan diskaun dalam talian, termasuk pembelian di kedai runcit dan rakan kongsi strategik Cannis. Mata ganjaran dalam talian boleh digunakan sebagai diskaun yang membantu pengguna menjimatkan wang. Penyertaan dalam pertandingan yang direka oleh Cannis juga membolehkan ahli memenangi hadiah utama melalui perkongsian.

Ketua Pegawai Operasi Cannis, Encik Mohammad Mustaqim Bin Abdullah menegaskan bahawa platform itu secara aktif akan menjalankan susun atur yang komprehensif untuk perkhidmatan dalam talian dan luar talian, supaya gedung yang sedia ada tidak lagi dibatasi oleh saiz atau sekatan serantau ruang. Melalui mod Cannis e-commerce dan keutamaan belanja, maklumat pedagang boleh diperolehi dengan kos terendah ke pasaran sasaran yang tepat, oleh itu memaksimumkan keberkesanan pengiklanan.

Rakan Strategik Cannis

Rakan-rakan strategik yang hadir pada hari tersebut termasuklah Dr. Eco-Dr. Coco Alex; Produser Syarikat Produksi Da Motion, Encik Along; Pengarah Kreatif (凯 优 影视 控股 有限公司), Miss Bo Bo; LongTV Sdn. Encik Chis Yen; Weber PDT Pusat Kesihatan Rawatan Kanser Prof Madaya Dr. Martin E. Roberts; Ketua Pegawai Eksekutif (名 资 股份有限公司), Encik (蔡逸群) dan Dr. DNA Encik Jannings Lee.

Konsul Kehormat Republik Slovakia, Tan Sri Datuk Sri Tee Keat berkata bahawa Cannis mempunyai ketajaman idea terhadap perkembangan trend. Melalui analisis pangkalan data yang besar, mereka secara tepat mempelajari keperluan sebenar pengguna. Budaya etnik yang kaya di Malaysia juga membantu mengembangkan perniagaan ke seluruh dunia, bagi menarik rakan strategik pada masa hadapan. Sama ada dalam pemasaran media atau strategi pembangunan, Persembahan mereka sangat luar biasa.

Cannis adalah aplikasi bersepadu pertama di dunia yang menyediakan pengguna dengan pelbagai aplikasi App ini, penyiaran langsung, e-dagang, diskaun membeli belah, rangkaian sosial, video pendek, permainan dan pembayaran, semuanya boleh didapati di Cannis App. Cannis yakin bahawa mempunyai pelbagai kumpulan etnik dan budaya Malaysia sebagai titik permulaan, lebih mudah untuk mengembangkan Cannis dari Asia Tenggara ke seluruh dunia.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari http://cannis.app.


22 October 2018

RUMAH IMPIAN BANGSA JOHOR MERSING

October 22, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...



RUMAH IMPIAN BANGSA JOHOR MERSING


1. Projek ini dibawah naungan Yayasan Sultan Ibrahim - sebahagian daripada usaha Keluarga Diraja Johor dalam meringankan beban rakyat

2. Yayasan ini akan melantik pengurus projek dan kontraktor untuk mereka dan membina unit rumah mengikut spesifikasi Tuanku

3. Projek ini akan menjadi satu projek yang tidak melibatkan keuntungan

4. Rakyat turut akan menerima kemudahan dewan serbaguna, taman, kedai dan motel. Ia dibina dan dibiayai oleh DYMM Sultan Johor dan DYAM Tunku Mahkota Johor

5. Proses pemilihan yang ketat akan dilaksanakan dan disahkan melalui sistem komputer daripada UPEN

6. Jawatankuasa pemilihan terdiri daripada Setiausaha Kerajaan Negeri dan ahli-ahli lembaga Yayasan Sultan Ibrahim

KRITERIA PEMOHON YANG TELAH DITETAPKAN OLEH DYMM SULTAN JOHOR

1. Pemohon perlu terdiri daripada rakyat Johor

2. Pendapatan seisi rumah di bawah RM5,000

3. Bukan anak sulung atau anak tunggal

4. Tidak pernah memiliki hartanah sendiri sebelum ini

5. DYMM Sultan Johor mahu pengagihan yang adil kepada seluruh kaum Melayu, Cina dan India. Baginda mahu membina semangat kemasyarakatan

CIRI-CIRI RUMAH IMPIAN BANGSA JOHOR

1. Rumah teres satu tingkat berserta tiga bilik tidur dan dua bilik air

2. Harga seunit bermula daripada RM70,000

3. Rumah teres dua tingkat berserta tiga bilik tidur dan dua bilik air

4. Harga seunit berharga bawah daripada RM200,000


9 FAKTA UTAMA JOHOR

October 22, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...


9 FAKTA UTAMA JOHOR

1. Johor adalah Negeri pertama yang mempunyai Perlembagaan bertulis (Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1895).

2. Johor adalah Negeri pertama yang mewujudkan jawatan Menteri Besar. Menteri Besar Johor Pertama, Dato' Jaafar Bin Muhammad dilantik pada tahun 1886 dan meninggal dunia pada tahun 1919.

3. Bendera Negeri Johor; merah, biru, putih, telah digunakan secara rasmi sejak tahun 1871 sehingga kini.

4. Bendera Johor dikibarkan lebih tinggi daripada Bendera Union Jack, iaitu bendera kerajaan British. Malah selepas kemerdekaan Malaya 1957, ia tetap dikibarkan lebih tinggi daripada bendera persekutuan.

5. Sebelum wujudnya Yang Di-Pertuan Besar, Negeri Sembilan adalah di bawah naungan Kesultanan Johor. Kesultanan Johor yang telah memberi gelaran Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.

6. Gelaran Yang Di-Pertuan Agong yang diperkenalkan pada 1957 mengambil contoh gelaran Yang Di-Pertuan Besar.

7. Johor mendahului negeri-negeri lain dalam idea pembentukan negara-bangsa (Bangsa Johor), sebelum terbentuknya Persekutuan.

8. Johor telah diiktiraf oleh kerajaan British sebagai sebuah negeri yang merdeka dan berkerajaan sendiri pada Disember 1885.

9. Johor satu-satunya negeri yang memiliki angkatan tentera sendiri, iaitu Askar Timbalan Setia Negeri atau Johor Military Force, dan keputusan kehakiman telah mengekalkannya sebagai Hak dan Keistimewaan Sultan dan Rakyat Johor.

TIPS WAKTU MAKAN YANG TERBAIK

October 22, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM....

MASA TERBAIK UNTUK MAKAN

SARAPAN PAGI
7.00 - 9.00 Pagi
Jangan lewat sarapan sehingga 10pagi

MAKAN TENGAHARI
12.30 - 2.00 petang
Jangan terlewat makan tengahari sehingga jam 4.00 petang

MAKAN MALAM
6.00 - 9.00 Malam
Jangan terlewat makan malam sehingga 10 malam


20 October 2018

AZMIRA ARIF - PENCINTA SETIA

October 20, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

PENCINTA SETIA

Sepi malam yang mencengkam
Hati kembali memukul rindu
Dalam harapan yang tenggelam
Aku tak daya lagi

Kekasih akulah pencinta setia
Yang tidakkan berdusta rasa
Walau ku terluka tetapku pertahan cinta
Mudah benar hati berubah
Kasih ku puja berganti lara
Tinggal sejarah janji indah
Aku ditinggal jua
Ooooo...

Kekasih akulah pencinta setia
Yang tidakkan berdusta rasa
Kekasih andainya kau tak lagi cinta
Jangan hanya berdiam kata
Kaku dan membisu hanyakan menambah luka
Oooo...oh...
hanyakan menambah luka

Kekasih akulah pencinta setia
Yang tidakkan berdusta rasa
mudah benar kau berubah
kasih ku puja berganti lara
Tinggal sejarah janji indah aku ditinggal jua


18 October 2018

RESIPI IKAN TONGKOL SAMBAL CILI HIDUP

October 18, 2018 5 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Resipi Ikan Tongkol Sambal Cili Hidup | Apa menu kekawan hari ini..?kekadang tu hari-hari dah tak tahu nak masak menu apakan, pening juga hari-hari nak memikirkan menu untuk dimasak...kat dapur mama pagi ni,hubby dah ready nak memasak sebab dia nak membantu bininya yang sibuk dengan cucu dan cucu asuhannya ni...menu apa yang nak dimasak adalah pilihan hubby sendiri jadi kali ni, menu ikan tongkol sambal cili hidup jadi pilihannya...jangan kata mama yang suruh yer tapi hubby sendiri yang  merelakan diri nak memasak...ada masa dan rasa diri sihat sedikit rajinlah hubby menolong mama di dapur ni...melihat isterinya yang sibuk melayan cucu dan cucu asuhan ni hubby jadi lebih ringan tulang menolong bininya kàt dapur ni setiap hari...jomlah kita tengok menu masakan hubby pagi ni yer....
Bahan yang diperlukan...ikan tongkol
cili hidup/cili merah,cili api,bawang merah,bawang putih dan sedikit belacan dikisar kesemuanya...kalau nak pedas lebihkan cili api tu...
Sedikit garam,serbuk perasa, hirisan bawang besar, sedikit air asam jawa
Cara memasaknya...
Bersihkan ikan tongkol, gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam 
Gorengkan separuh garing ikan tongkol tadi,bila dah garing angkat dah toskan..
Ambil sedikit lebihan minyak goreng ikan tadi kita tumiskan bahan yang siap dikisar tadi sehingga garing.
Letakkan sedikit air asam jawa dan perasakan dengan garam serbuk perasa secukupnya.
Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga sebati dan taburkan hirisan bawang besar ke dalamnya sekali, kacau sekejap dan akhirnya ikan tongkol sambal cili hidup siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan menu yang lain juga...selamat mencuba yer..

p/s meragam pulak budak kecik ni...

17 October 2018

RESIPI AYAM MASAK ITAM SIMPLE DARI MAMA

October 17, 2018 5 Comments

ASSALAMUALAIKUM...
Resipi Ayam Masak Itam Simple Dari Mama| Menu yang anak-anak request kat mama hari minggu lepas...dah lama mama tak masak menu ayam itam ni bak kata anak-anak mama...disebabkan ada permintaan mama buatkanlah juga menu ni...kesian kat anak-anak kalau tak dimasakkan nanti takut kempunan pulak kan...rasanya memang tak sampai hati mama untuk membiarkan anak-anak tak dapat makan...susah pun tetap masakkan untuk anak-anak....bila mereka happy makan dengan menu yang mama masak memang terasa bangganya kerana kepuasan memasak dapat kita rasa bila anak-anak dan hubby seronok menikmati apa yang mama masakkan untuk mereka...okaylah jom kita lihat resipi mudahnya di bawah ni...


Bahan-bahan yang diperlukan
Ayam 
Kicap pekat
Sos tiram
Halia(hancurkan)
Bawang putih(hancurkan)
Hirisan bawang 
Daun bawang (utk hiasan jika ada)
Serbuk perasa

Cara Memasaknya
1-Bersihkan ayam..ambil sedikit halia dan bawang putih yang sudah dihancurkan tadi,gaulkan pada ayam tadi bersama kicap pekat sehingga rata dan perapkan sejam..lebihan halia dan bawang putih hancur tu boleh digunakan untuk menumis sosnya nanti...
2-Panaskan minyak dan goreng sebentar daging ayam yang sudah diperapkan tadi.Goreng sebentar dan jangan biarkan daging ayam tu sampai terlalu garing sangat yer...
3-Bila dah cukup masak angkat dan toskan daging ayam tadi.
4-Tumiskan bawang putih dan halia yang telah hancur dahulu...biarkan sekejap dan masukkan sedikit air...masukkan sekali sos tiram,kicap pekat,serbuk perasa dan kacau sosnya perlahan-lahan...garam tak perlu sebab sos tiram dan kicap pun rasanya dah cukup masin..
5-Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata...masukkan sekali hirisan bawang besar dan daun bawang...Ayam masak itam siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan menu yang lain juga...Selamat mencuba semua...


15 October 2018

HARI TERBUKA PRIMA DI UTC JOHOR

October 15, 2018 4 Comments
ASSALAMUALAIKUM....

Hari Terbuka PR1MA di UTC Johor

Warga Johor kini berpeluang untuk memiliki salah sebuah kediaman PR1MA di PR1MA @ Larkin Indah, PR1MA @ Kota Tinggi atau PR1MA @ Tebrau (Tanah Rizab Melayu) yang kini dibuka untuk jualan. Kediaman PR1MA dilengkapi dengan pelbagai fasiliti asas untuk keselesaan para penghuni. 

Temui warga PR1MA di Aras 2, UTC Johor, Jalan Trus, Johor Bahru, Johor pada 19 – 21 Oktober 2018 (Jumaat – Ahad) dari jam 10.00 pagi hingga 7.00 malam untuk mendaftar, memohon dan seterusnya memiliki kediaman impian anda. 

Unit adalah terhad!

GAMES CLAW YANG MENGGILAKAN

October 15, 2018 3 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Games Claw Yang Menggilakan | Semalam mama dan family berjimba bersama-sama..mulanya kami sekeluarga ke AeonTebrau sebab anak nak ambil kad kreditnya di sana jadi singgah sekejap ,pastu baru ke IKEA Tebrau pula...kali ni si Darwisy yang excited sangat nak ke IKEA jadi layankan jugalah...best juga dapat berwindow shopping di sana...kalau dah sampai ke sini meatball Ikea memanglah wajib kami cari,isi perut dulu setelah itu barulah kami berwindow shopping...bila keluar memang ada saja barang yang dibawa keluar...faham-faham sajalah kalau dah sampai ke sini memang rambang mata jadinya...
Selepas ambil anak mama balik dari kerja kami singgah ke Giant UMall pula...konon nak singgah sekejap jer tapi bila dah sampai ke sini memang jadi lekalah budak-budak ni...
Mesin mainan claw nilah yang jadi hantunya...memang dah ketagih agaknya bila dah mula bermain bendalah ni...seronok sangat anak-anak mama ni menghabiskan duit di mesin mainan claw ni...dah jadi macam satu trend dan kegilaan remaja orang dewasa juga sekarang ni...
Anak-anak mama ni bukan main seronok lagi, lepas satu mesin ke satu mesin yang lain pula...kalau nasib baik sekali main jer dah boleh dapat anak patung yang berada di dalam mesin claw ni...
Tu dia macam-macam mesin claw ada di sini..pilih sajalah yang mana lebih mudah untuk melakukannya...

Seronok tengok pasangan couple ni...beria-ia nak dapatkan awek anak patung Hello Kitty yang ada di dalam tu...akhirnya setelah berhempas pulas dapat juga 2 ekor patung hello kitty itu untuk aweknya...
Kena cari mana patung yang berkenan dan yang mudah diperolehi dulu...
Ni la mesin claw kegilaan remaja dan orang dewasa sekarang ni...kalau yang bernasib baik memang banyak la dapat anak patung yang diinginkan...duit pun kenalah sediakan awal-awal yer...
Akhirnya anak mama berjaya juga membawa pulang satu patung mainan untuk Damia...budak-budak memanglah seronok bila dapat anak patung tu tapi kena tahanlah bermain dan sabar bila asyik menukar duit dengan token yang perlu...nasib baik anak-anak semua dah berkerja dan ada duit sendiri jadi mama layankan gelagat anak-anak dan cucu ni jer...

p/s hari ni mama dan family akan berjimba di soft launch MCM yang baru di buka...


14 October 2018

LARANGAN MEROKOK DI RESTOREN DAN PERMIS MAKANAN

October 14, 2018 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM...


Larangan Merokok di Restoren Dan Premis Makanan
Kementerian Kesihatan akan mengisytiharkan
 SEMUA RESTOREN termasuk gerai dan warung di tepi jalan diseluruh negara sebagai kawasan larangan merokok.

AKAN DILAKSANAKAN PADA 1 JANUARI 2019
KAWASAN TERLIBAT : 
-Restoren berhawa dingin atau yidak
-Gerai
-Warung makanan di tepi jalan

AKTA
-Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 digubal di bawah Seksyen 36 Akta Makanan 1983

JIKA GAGAL PATUHI
-Individu 
Denda maksimum RM10,000 
atau 
penjara tidak lebih 2 tahun
-Pemilik permis makanan
Denda RM2500


AL-FATIHAH BUAT SALEEM PENYANYI LEGENDA TANAHAIR

October 14, 2018 5 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

AL-FATIHAH
Salam takziah buat ahli keluarga Saleem atau nama sebenarnya adalah A.M Salim Abdul Majeed telah menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia pada jam 6.15 pagi tadi.

Perginya seorang penyanyi legenda kita pada hari ini...kehilangannya amat-amat dirasai oleh semua rakyat dan peminat lagu-lagu beliau...semoga keluarganya tabah menghadapi dugaan ini dan kita berdoa agar roh beliau ditempatkan dikalangan golongan orang-orang yang beriman dan beramal soleh...aamiin

10 October 2018

09 October 2018

DIY SIGN BOARD DARI PAPAN ARROW KEDAI ECO

October 09, 2018 8 Comments

ASSALAMUALAIKUM....
DIY Sign Board Dari Papan Arrow Kedai Eco | Macam-macamlah mama ni...ada saja yang terfikir di kepala nak buat sesuatu dari papan arrow dari kedai eco ni...sebelum operasi dijalankan kenalah cari bahan-bahan yang diperlukan maka ke kedai ecolah jawabnya....

Barang-barang yang diperlukan sudah semestinya papan arrow dari kedai eco ni...belilah beberapa keping papannya tak kiralah apa gambarnya sebab mama akan catkan semula papan arrow ni...
Nasib baik ada baki cat putih kat rumah, jadi tak perlulah nak beli baru lagi...guna mana barang yang dah sedia ada di rumah saja...
Bila cuaca panas mulalah mama mulakan operasi mengecat papan arrow tu kepada color putih...kena cat banyak kali supaya cat tu rata..di sebab papan tu licin permukaannya jadi agak payah nak rata dengan cepat....
Kena lakukan proses mengecatnya berulang kali,bila dah kering catkan semula sehingga rata keseluruhan permukaan papan arrow tu..
Bila proses mengecat papan arrow tu sudah siap sepenuhnya maka bermulalah proses yang lain pula..kali ni proses membuat huruf di papan arrow yang telah siap dicatkan dengan color putih tu...kenalah tulis atau catkan huruf di papan arrow tersebut....Siap juga proses meletakkan tanda nama di papan arrow tu akhirnya....
Siap juga penanda nama negara yang mama lukiskan di atas papan arrow ni...lepas ni satu lagi proses membuat tiang untuk dilekatkan papan penanda nama negara ni....
Ambil sebatang kayu dan hubby tolong skrewkan papan signboard tu...hubby tolong buatkan sehingga habis...
Tadaaa akhirnya siap juga papan penanda dari papan arrow tadi...mama just letakkan papan penanda ni di depan rumah jer...tambahkan sikit-sikit deko kat depan rumah mama ni...
ruangan untuk berehat di petang hari sambil minum kopi...apa macam kawan-kawan menjadi tak idea mama ni...

p/s mendeko jadi terapi minda...

MOOD MENDEKO HARI RAYA PUASA LEPAS

October 09, 2018 15 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Deko Hari Raya Puasa Lepas | Lama rasanya mama tak update pasal deko rumah ni...memanjang tak menyempat jer jadi kali ni nak buat entri deko ruang tamu rumah mama masa hari raya puasa yang lepas...taklah cantik.mana pun tapi okaylah bertukar juga deko di rumah mama pada tahun ni...
Gambar 1
Tema tahun ni mama memilih tema color biru...lama juga tak guna tema color biru ni,jadi tahun ni menjadi juga guna tema color biru ni... 

Gambar 2
Cuma pilih dan tambahkan beberapa pilihan alas meja dan sarung bantal kat kerusi tu jer sebab nak matchkan dengan color langsir mama tu...dapat juga mama cari alas meja dan sarung bantal berwarna biru tu di kedai romatika..

Gambar 3
Alas meja mama tidak guna yang besar hanya tambahkan sedikit alasannya dan juga barang hiasan atas meja tu...hiasan nak raya bukan main lagi cantiknya bila dah lepas raya memang ke lautlah rupanya...

Gambar 4
Suasana ruang tamu mama yang agak padat sikit..janji tuan rumah suka sudahlah...citarasa pilihan kita semua tak samakan...

 Gambar 5
Gambar keseluruhan ruang tamu dan ruang makan kat rumah mama ni...sebenarnya mama dah mula jemu dengan deko raya ni..nak tunggu masa untuk ubah ke deko yang lain pula...alihkan apa yang perlu untuk nampakkan perubahannya...

 Gambar 6
Tu dia air botol berderet kat atas meja tu...nama pun deko raya jadi air botol tu dah ada  standby untuk tetamu yang datang berkunjung...

p/s berdeko ni beri kepuasan diri dan minda mama...