ASSALAMUALAIKUM...
Resipi Homemade Sardines Buatan Sendiri Dari Dapur Mama | Memang lama dah teringin nak memcuba membuat sardin sendiri ni,sebabnya kesian kat hubby mama teringin nak makan ikan sardine...memandangkan hubby dilarang sekali makan makanan dalam tin jadi rasanya memang lebih eloklah mama sediakan sendiri sardine fresh dari dapur mama ni...sekarang ni ikan sardine ni pun dah bermacam-macam kes viral yang kita dengarkan jadi memang berbaloilah kalau dapat buat ikan sardine sendiri di rumah...

Kebetulan kami ke Pontian nak mencari stok sawi untuk projek sawi asin mama tu tapi terpandanglah mama akan ikan sardine yang fresh di sini...tanpa berlengah ambil juga dalam 4 ekor ikan sardin tu cukuplah untuk proses percubaan pertama membuat sardine ni..

1-Siangkan ikan sardine tu dan bersihkannya...mama buangkan ekor dan kepalanya terus...jadi nampaklah serupa macam ikan sardine dalam tin tu bila dah siap nanti...ekor ikan tu potongkan pendek lagi sedikit yee...
2-Bahan-bahan yang diperlukan untuk sosnya yer...
-Sos cili
-sos tomato
-tomato puri (jika tak suka boleh ganti dgn tomato fresh tapi kenalah dikisar sekali dgn bahan)
-cili kisar +bawang merah +bawang putih
-tomato (untuk hiasan)
-cili padi (untuk hiasan)
-Garam
-gula
-serbuk perasa

3-Tumiskan bahan-bahan kisar dan tumiskan sehingga garing..setelah itu masukkan sos tomato,sos cili kedalamnya...biarkan sebentar...
4-Mama tumis dalam periuk tekanan terus sebab lebih mudah untuk memasak sardin ini nanti...Masukkan juga tomato yang dipotong 4 bahagian...kacau lagi sehingga sosnya benar-benar masak...
5-Bila dah garing sosnya masukkan garam,serbuk perasa dan gula secukupnya...akhir sekali masukkan ikan sardine dan setkan masa periuk tekanan untuk membuat ikan sardine tu benar-benar lembut dan hasilnya nanti seperti ikan sardin dalam tin..
6-Akhirnya siap juga ikan sardine buatan tangan sendiri..homemade sardine dari dapur mama...puas hati mama sebab berjaya juga dalam percubaan pertama mama membuat sardine sendiri dan hubby pun boleh makan sardine akhirnya..ikan sardine ini boleh terus dimakan atau boleh disimpan dahulu di dalam peti ais...
kalau kawan-kawan ingin mencuba membuatnya bolehlah lakukannya sendiri di rumah...selamat mencuba semua...

p/s buat sendiri lebih puas hati...