SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Bila bulan puasa ni kita pasti akan kekurangan air dalam badan oleh itu eloklah lebihkan meminum air di malam hari agar pengaliran air dalam badan kita akan tetap seperti hari-hari biasa...

jadi di sini mama ingin berkongsikan tips menjaga buah pinggang kita agar sentiasa elok dan tidak dijangkiti penyakit..oleh itu kekawan semua marilah kita mencegahnya dahulu sebelum terlewat..mencegah itu lebih baik dari mengubatikan...sumber info FB dan jika kekawan ingin tahu lebih lanjut tekan sini...

1-Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah,kacang putih dan segala kacang,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

2-Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan ringan seperti twisties,chikades,mi kuning,roti canai,capati dan tosei..

3-Minuman seperti nescafe,air sunquick,oren squash dan semua minuman berperisa...meminum air teh di kedai juga wajar dielakkan kerana itu adalah teh yang telah di'recycle' semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa..

4- Pengambilan coklat perlu dielakkan dan meminimumkan pengambilan air milo..lebih elok dimunum air horlick dan jangan mengambil minuman bergas kerana itu boleh merosakkan buah pinggang..

5-Kurangkan pengambilan ayam daging kerana ianya mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk sebabnya ayam itu dibesarkan selama 31 hari melalui ubat-ubatan yang telag diberikan..lebih elok gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual di pasar yang kulitnya berwarna kuning kerana ianya tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang..