Tuesday, February 07, 2012

Tanda 100 Hari Sebelum Sakaratulmaut

SALAM 1 MALAYSIA


Assalamualaikum...

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya.Walau bagaimana pun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja.

*100 hari sebelum hari mati.
Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas Asar.Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga 
sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.Contohnya seperti jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapat daging tersebut seakan-akan bergetar.Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda itu.Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian,tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

*Tanda 40 hari sebelum hari mati.
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar.Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.Pda ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat
persediaannya ke atas kita,antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.
Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


*Tanda 7 hari 
Adapun tanda ini akan diberikan kepada mereka yang dengan musibah kesakitan dimana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tibanya berselera untuk makan.

 *Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan ditengah dahi kita diantara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar untuk ditegakkan.

*Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah Asar dimana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun dimana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui Asar keesokkan harinya.

 *Tanda akhir
Akan berlaku keadaan dimana kita akan merasakan satu keadaan yang sejuk dibahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri menantikan kedatangan 
malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang menghidupkan kita dan sekarang mematikan pula.


Wallahhua'lam..
7 comments:

 1. selalu baca artikel ini...selamat beramal ya ")

  ReplyDelete
 2. Allahuakhbar! moga matiku didalam keimanan dan keampunanMu Ya Allah. Amin. tq mama for sharing dis . even dah tahu tapi apabila mama mengingatkan, ianya memberi peringatan buat cx dn semua. tq mama :)

  ReplyDelete
 3. @cx's

  sama2 cx's kita berkongsi info...:)

  ReplyDelete
 4. ad tgk cite pasal ni lakonan zulhuzaimi

  ReplyDelete
 5. Terima kasih mama berkongsi. Jika mama izinkan saya nak copy paste utk buat entri saya sbagi peringatan juga.

  jika boleh gtau ye :D
  tenq :D

  drama lakonan zulhuzaimi pernah tengok. saat 100 hari kematian

  ReplyDelete