Saturday, February 25, 2012

Amalan Memakan Telur Untuk Sarapan Adalah Baik

SALAM 1 MALAYSIA

Assalamualaikum...
Telur adalah satu jenis makanan yang popular di dunia kerana dengan telur berbagai-bagai makanan boleh disediakan dengan menggunakan bahan ini.Sarapan pagi,makan tengahari,makan petang mahupun makan malam.Ada juga dijadikan sebagai makanan pendamping.

Hal ini tentu sahaja menambahkan sejumlah kajian tentang khasiat telur untuk kesihatan.Di dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal America College Of Nurition orang yang mengambil telur ketika bersarapan akan berasa kenyang lebih lama dan pada akhirnya memilih makanan dengan jumlah kalori yang sedikit ketika makan tenghari tiba.

Bukan hanya sarapan kajian yang diterbitkan di dalam The Times Of India menyatakan bahawa mengambil telur setelah melakukan latihan fizikal yang berat mahupun olahraga akan membantu menperbaiki jaringan dan pertumbuhan otot tubuh.Untuk mendapatkan khasiatnya elakkan daripada membuang atau mengenepikan bahagian kuning telur.

Sebahagian orang kerap menyingkirkannya kerana bahagian ini dianggap memiliki lemak yang banyak.Meskipun begitu dalam kajian juga didapati bahawa kuning telur menyediakan separuh kandungan protein telur iaitu sebanyak enam gram.Oleh itu pemakanan telur semasa sarapan adalah baik untuk sesi diet bagi mereka yang berdiet.


p/s sumber dari majalah wanita..

23 comments:

  1. suka sangat makan telur , kalau dah takde lauk , lauk telur la yg paling best :D thanks MAMA , follow NS :))

    ReplyDelete
  2. @RealNS

    betul tu telur mmg jadi makanan masa2 dah x ada laukkn...:)

    ReplyDelete
  3. telur rebus atau telur separuh masak?

    ReplyDelete
  4. memang suka telur..pg td srapan telur separuh masak.bes.:)

    ayah qienah memang doc sarankan makan telur separuh mask je utk sarapan..cukup lengkap dah doc kate..so, skrg mmg mknn sarapan ayah pagi2.

    ReplyDelete
  5. wah petua baik.. kena amalkan nie.. thanks mama :)

    ReplyDelete
  6. sy cuma makan telur dadar je.. yang rebus ngan telur goreng mata xleh telan.. huhu

    ReplyDelete
  7. @GBM

    sedap...hubby mama pun suka mkn telur ngan kicap...:)

    ReplyDelete
  8. @oli-go

    semua cara masak boleh janji telur...:)

    ReplyDelete
  9. sekarang ni hari2 bg soleh makan telur..nak bina otot dia semula...

    ReplyDelete
  10. nak kena mkn telur hari2 lah mama.....

    ReplyDelete
  11. telur dadar, hidangan wajib tiap kali dinner. ;)

    ReplyDelete
  12. bagus ni, boleh amalkan! sebab kalau makan telur sebiji pun dah kenyang...

    ReplyDelete
  13. haah. telur dadar letak cili sket. slurppppppp. hee. ;)

    ReplyDelete
  14. Aku makan telur rebus separuh rebuss , pehh yummmy

    ReplyDelete