SALAM 1 MALAYSIA

Assalamualaikum...
Telur adalah satu jenis makanan yang popular di dunia kerana dengan telur berbagai-bagai makanan boleh disediakan dengan menggunakan bahan ini.Sarapan pagi,makan tengahari,makan petang mahupun makan malam.Ada juga dijadikan sebagai makanan pendamping.

Hal ini tentu sahaja menambahkan sejumlah kajian tentang khasiat telur untuk kesihatan.Di dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal America College Of Nurition orang yang mengambil telur ketika bersarapan akan berasa kenyang lebih lama dan pada akhirnya memilih makanan dengan jumlah kalori yang sedikit ketika makan tenghari tiba.

Bukan hanya sarapan kajian yang diterbitkan di dalam The Times Of India menyatakan bahawa mengambil telur setelah melakukan latihan fizikal yang berat mahupun olahraga akan membantu menperbaiki jaringan dan pertumbuhan otot tubuh.Untuk mendapatkan khasiatnya elakkan daripada membuang atau mengenepikan bahagian kuning telur.

Sebahagian orang kerap menyingkirkannya kerana bahagian ini dianggap memiliki lemak yang banyak.Meskipun begitu dalam kajian juga didapati bahawa kuning telur menyediakan separuh kandungan protein telur iaitu sebanyak enam gram.Oleh itu pemakanan telur semasa sarapan adalah baik untuk sesi diet bagi mereka yang berdiet.


p/s sumber dari majalah wanita..