Thursday, January 05, 2012

Spontan Khamis...Bekerja Atau Sambung Belajar...

SALAM 1 MALAYSIA



Assalamualaikum semua n selamat pagi....
Cuba kengkawan semua tolong bagi pendapat mengenai tajuk di atas ini kerana mama nak tahu yang mana lebih baik...

sambung belajar

atau bekerja


30 comments:

  1. salam mama...mungkin jika mampu bole buat dua2 sekali..bekerja sambil belajar.. =)

    ReplyDelete
  2. kerja dulu! dah stabil ekonomi baru sambung belajar... sekarang pun boleh belajar sambil bekerja!

    ReplyDelete
  3. betul 2, buat dua2 sekali ok..:)

    ReplyDelete
  4. hmmm...atas orang kot.mcm sye ni yg memang tak minat langsung nak sambung belajar,sye terus keje je.lgpon ikut course gak.kalau engineering orang bukan pandang pn kte ade master ke apa.yang penting experience

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mama... mashi rasakan kalau dapat dua-dua tawaran dalam 1 masa, lebih baik pilih bekerja sebab peluang kerja hanya datang sekali ... nanti bila dah bekerja boleh apply cuti belajar untuk sambung belajar lagi.. ^_^

    ReplyDelete
  6. salam mama... klu mama larat, buat la keje smbil belajar.. buat part time hujung minggu atau pas wktu bekerja.. mungkin letey skit, tapi setiap apa yg kite buat perlukan pengorbanan kan.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. kalau betul-betul niat dan tekad nak sambung belajar, apa salahnya..:)

    ReplyDelete
  8. rara pon pening memikir kan yg mana satu.dilema.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum pagi ma
    untuk siapa ma.. dua2 pon ok.. bekerja utk dapatkan pengalaman atau boleh sambung belajar ke tahap yg lebih tinggi agar masa depan lebih kukuh

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum....

    Kalau mampu buat, saya memilih untuk bekerja sambil belajar...

    ReplyDelete
  11. Dua-dua pun ada baik dan buruknya mama.. Saya sambung belajar instead of kerja sebab itu yang saya cari sejak dulu.. Saya nak belajar selagi ada peluang.. Kalau dah start keje nanti, gaji berkepuk, malas pula nak beljar..so, sementara tengah eager nak belajar ni, baiklah teruskan.. =D

    ReplyDelete
  12. cheq rase 2-2 pn oke ma..mcm cheq..cheq kije dulu...da satbil ckit..baru cheq sambung belajar..

    ReplyDelete
  13. salam ziarah..
    nak tumpang bagi komen juga..
    kerja dulu.. pastu sambung belajar.. kalau belajar tinggi sangat nanti susah juga nak dapatkan kerja yang sesuai dengan kelulusan.. master ok lagi.. kalau dah PHD.. nilah pendapat anak maklong masa maklong suruh menantu maklong terus sambung belajar..

    ReplyDelete
  14. kalau tanpa bekerja tp boleh sara hidup utk belajar, better belajar.tapi kalau tak boleh sara belajar tanpa bekerja kena pilih kerja.kalau boleh imbang kedua-dua, buatla PJJ

    ReplyDelete
  15. mama nak smbung study..wah...buat 2-2 sekali kot..;)

    ReplyDelete
  16. salam mama.. bg nur lah kan baek blaja dulu...dah habis belajr baru bkerja..tpi klau nak buat dua2 pon boleh cuma mcm sush sikit larhh sbb kene balance 2 2..nur xda xperience keje smbil blajar but based on kwn2 pye xperience..memg dorg sdiri ckp sush skit..papepon,,2 2 ad kbaikn n kelemahan,,smoga smua yg diplih adlh terbaek utk mama :)

    ReplyDelete
  17. Kalau dah ada peluang pekerjaan, baik kerja. Ilmu tu bleh dpt secara tak langsung semasa bekerja. Dan kalo belajar, susah nak dapat pengalaman. Ijazah, master PhD, anytime boleh apply lagi. Belajar part time pun ok. Tapi kerja la lebih baik. Itu pendapat saya la.

    ReplyDelete
  18. slm..dia xkluar sndiri..kita kna g update kt dashboard akaun kita

    ReplyDelete
  19. sambil2 pun boleh.. kalau kerja ada duit lebih boleh tampung duit study, xpyh nk wat loan dah bagai.. ehehe

    ReplyDelete
  20. limah p0n skrg tgah dilema nk keje dlu bru smbg stdy or smbg stdy dlu bru keje atau bwat dua2 skali

    rmai yg ckp, kalo slagi maseh ad perasaan nk stdy, elok lah stdy dlu..sb otak org dh keje susah nk terime pelajaran n jgk bile dh keje akn pasti dh mls nk smbg blaja

    kalo nk bwat dua2 skali tkt nt kite plak yg penat
    tp ap2 p0n, bgntung atas dri sndr, kalo rase blh bwat dua2,go on j..tu lg bgs ^_^

    ReplyDelete
  21. bagi saya, kalo larat dan bole imbangi masa, bole wat dua2 skali.
    2 in 1.
    sy sendiri sambung degree wat pjj je, selama 4 thn kelas, selpas 3 thn keja. alhamdullillah dah bejaya grad last year dengan jayanya.
    yang penting kena cekal hati.
    sebab komitment kedua2nya sgt tinggi. =)

    ReplyDelete
  22. buat dua2 sekali. amek study part time, keje part time. hehe! InsyaALLAH.

    ReplyDelete
  23. sy dh 10 tahun dalam perkhidmatan kerajaan
    sampai satu tahap otak saya tepu

    jd tangan gatal apply utk sambung belajar
    cuti separuh gaji
    tak tao dapat ke tak

    tp bg sy belajar lg relaks dr bekerja kot
    mcm2 tekanan yg ada

    ReplyDelete
  24. kalau mampu...apa salahnya nak bekerja sambil belajar...

    ReplyDelete
  25. kalau pendapat saya, baik belajar dulu sebelum bekerja.. cari sijil dulu.
    sebab kalau buat kedua2nya, ulangkaji kita tak sefokus mana.. tapi kalau modal tak cukup, baik kerja dulu la cari duit..
    asalkan yang terbaik d pilihan kita kan Mama

    ReplyDelete
  26. Nak sambung study ke? Bagus tu... Sy sokong...

    ReplyDelete
  27. kalau belum kawin ,baik belajar dulu.kalau dah kawin baru nak belajar jadi la macam mi ni teragak-agak je nak sambung belajar bila byk sgt komitmen nak kena pikir.

    ReplyDelete
  28. dua2 pon ade baik dan kurgnye mama

    keje:
    pengalaman+duet+ilmu baru

    belajr:
    pengajian lbh tinggi+ilmu+krg tekanan hidup

    hehehee

    ReplyDelete
  29. ikot kemempuan diri mama.... sy sdiri x thu nk sambung belajo or terus kerja....pengalaman kerja sbil belajo saya adalah pertama masa mmg padat...mmg kene disiplin betol ngan masa... kedua klo dah kerja mmg x de rasa nk belajo sbb kita dah penat bkerja... ketiga 5hari bkerja,then belajo, 5 hari dah stress tamah lak belajo ngan assignment,ujian quiz...mmg bertambah lagi stress....

    ReplyDelete