Thursday, January 12, 2012

Spontan Khamis...Akhlak Yang Baik

SALAM 1 MALAYSIAAssalamualaikum semua...
Mempunyai akhlak yang baik akan disukai oleh semua orang dan akhlak yang baik datangnya
dari hati yang baik juga....Contoh2 akhlak yang baik ialah bersikap bertolak-ansur, suka menolong, pemurah, tawadhu, pemaaf, suka meminta maaf, penyayang, rajin, ramah mesra,
mudah bekerjasama dan banyak lagi sifat2 yang baik yang lain.

Akhlak yang baik akan mengangkat manusia ke darjat yang tinggi dan mulia.Akhlak yang buruk akan membinasakan seseorang insan dan juga akan membinasakan umat manusia. 
Manusia yang mempunyai akhlak yang buruk lebih senang melakukan sesuatu yang merugikan orang lain....Hiasilah akhlak yang baik itu dengan sifat2 kemuliaan yang baik juga.

"Jika ingin tahu akhlak sebenar seseorang lihatlah dia sewaktu dia sangat marah, jika ingin melihat kehebatan akhlaknya lihatlah dia sewaktu dia berurusan dengan orang yang mencerca atau membencinya, jika ingin lihat keadilan mindanya dan pola pemikirannya, lihatlah cara dia berbincang dengan pandangan yang berbeza dengannya.."

6 comments:

 1. akhlak itu keperibadian seseorang :)

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum Ma..
  terima kasih atas entry yg berguna ni.. kekadang bila marah menguasai diri hilang sudah pertimbangan akal..sebab tu byk perlakuan buruk sprt kes dera terjadi.

  ReplyDelete
 3. @Citra NaniZam

  betul tu citra kenalah kita mengawal perasaan marah tu...:)

  ReplyDelete
 4. Mama..Saya Ni..dari Yala Thailand..tertarik blog Mama ni...turut ceria pada kebahagiaan keluarga mama..teruskan..kerjaya Mama..thank

  ReplyDelete
 5. @zaree muhamad

  sama2 yer n thanks lawat blog mama yg x seberapa ni...:)

  ReplyDelete