Assalamualaikum kengkawan mama...
Hai semua sekejap jer kan masa berlalukan dah nak akhir bulan 12 dah esok lusa kita akan menempuhi awal tahun 2012 macam mana dengan azam tahun 2011 dah ada yang dpt ditunaikan kalau belum tu forwardkan jer ke la ke tahun 2012 ni yer.... masa berlalu dengan begitu pantas sekalikan dan usia kita pun semakin meningkat juga oleh itu kejarlah masa yang kita ada untuk melakukan sesuatu yang berfaedah dan menambahkan pahala buat bekalan kita nanti...
Okaylah hidup ini tetap harus kita teruskn juga walau apa punkan jadi di pagi Jumaat ni mama nak bagi lagi la petua2 buat semua buat pengetahuan kita seharian yer...
1 - Atasi Mata Pedih
Bagi mengelakan mata pedih ketika menghiris bawang merah cara untuk mengelakkan
mata berair letakkan bawang merah ke dalam peti ais selama semalaman kemudian
mayang ia seperti biasa kita akan dapati mata tidak akan pedih lagi.selamat mencuba yer.
2 - Mengenakkan Nasi Lemak
Nasi lemak adalah makanan yang biasa kita makan tidak kira masa jadi pada sesiapa yang
ingin menyediakannya ikut petua ini.Masukkan sesudu majerin atau minyak kelapa sedikit
gula ke dalam santan yang telah dimasukkan hirisan halia dan bawang merah terlebih dahulu
Jangan lupa masukkan secubit garam ,daun pandan pasti aroma nasi lemak lebih enak.
3 - Sayur Tidak Layu
Membeli sayur dalam jumlah yg banyak akan menyebabkan ianya cepat layu.Jadi untuk
mengelakkannya layu rendamkan sayur tu ke dalam air sejuk yang disimpan di dalam peti
sejuk.Biarkan selama 5 minit dan sayur akan kembali segar.
4 - Cili Kisar Tahan Lama
Cara untuk memastikan cili yang dikisar tahan lebih lama ialah dengan merebus cili kering
tanpa membuang bijinya terlebih dahulu.Kemudian kisar cili kering bersama sedikit garam
hingga bijinya hancur masukkan di dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk lazimnya
ianya boleh tahan selama 1 bulan insyaAllah dan selamat mencuba yer...
22 Comments
Nasi lemak memang sy masak mcm tu mama.. Cma cili tu saya nak try.. Cepat jer naik putih..
ReplyDeleteAssalamualaikum Mama
ReplyDeletelepas ni mata saya tak pedih lagi ler...
Insyaallah
Wassalam
cili kering tuh pu3 camourkan juga sedikit minyak, garam n air masak. then blender mmg tahan lama.... =)
ReplyDelete@Tea
ReplyDeleteboleh cuba la yer Tea...:)
@atuk
ReplyDeletewaalaikumussalam atuk...insyaAllah ikut petua nanti x pedih lg...:)
@QASEHNYA RANIA
ReplyDeletebetul tu tahan lama la...:)
wah!
ReplyDeletetapi tak minat duk kat dapur..
so, tak praktis la ek
suka petua no.3..nak cuba..thanks mama :)
ReplyDeletewahhh bagusnyer petua.. leh cube nih..lagi yg bawang tuh.. hihi slalu kalau hiris bawang ngalahkan tgk citer Ombak rindu :p
ReplyDeleteboleh try pasal bawang nih..
ReplyDeletesaya x masuk dapur lg..
ReplyDeletetp xper..
akan ingt petua ni untuk kasitau kt bakal isteri nnti:p
ye tahan lama. selalu buat tu
ReplyDeletetapi tak taruk garm
@Lelaki Ini
ReplyDeletex pe la kalau x praktiskn janji ingat nanti mana tahu boleh guna gak kan...:)
@Dylla Abas
ReplyDeletesama2 yer...:)
@Mizfantagiro
ReplyDeleteyer la kalau x cuba nangis lg kan...:)
@cik ayuni
ReplyDeletecubalah insyaAllah boleh gunakn...:)
@shark
ReplyDeletebetul tu x masuk x dapur x bermakna x boleh tahu petua kat dapur kn...:)
@Iffah Afeefah
ReplyDeletemmg tahan lama kan...:)
rindu makan nasi lemak di semenanjung...
ReplyDelete@Kancil 8349
ReplyDeletekalau rindu nasi lemak sini dtg lake sini yer...:)
ha
ReplyDeletepetua nasi lemak tu mmg agak uni
aduhai
lame dh x mkn nasi lemak ni
hehehehe
@aimie amalina
ReplyDeletedtg jb nanti mama masakkn nak...hehehehe:)
Post a Comment