Monday, August 01, 2011

SEGMEN RAMADHAN 1 : SAHUR DI KALA BUDAK

SALAM 1 MALAYSIA

ASSALAMUALAIKUM

Marilah kita join segmen En.Ben pada awal2 Ramadhan ni
jom2 kalau nak join klik kat sini

Setiap orang memang ada kenangan sewaktu berpuasa dan bersahur
di kala usia kanak-kanak...
Hari ini mama nak citekan pengalaman mama sewaktu berpuasa dulu
nak cite pun malu tapi dek kerana segmen En. Ben ni 
mama citekanlah juga..
*
*
Biasalah time kecik2 dulu kalau time nak berpuasa ni memanglah liat
bebenor ntah kenapa...
tapi mama turutkan juga sebab abah punyerlah garang masa tu pada
sesiapa yang tidak berpuasa x dibenarkn duduk berbuka
bersama dengan yang berpuasa...
*
*
Aduhhh... bila dengar suara abah jer kita orang jadi gegel...
Jadi pada suatu hari mama seperti biasa la
bersahur bersama2 satu family...
Pada keesokan harinya tekak ni dah rasa semacam jer
tapi masih boleh buat dek lagi 
tapi bila petang mama dah x tahan dek kerana bau 
kuah asam pedas ikan parang ditambah dengan sawi asin...
*
*
lagilah mengelodak rasa nak menjamah lauk tu...
Dengan rasa x sabar mama merasa jugak lauk tu tapi 
dalam keadaan curi2 kat dapur...
dengan tetiba arwah abah lalu dari belakang
abah dok sergah mama dengan rasa terkejut mama
time tu  tersedak yang amat sangat...
*
*
bayangkanlah kalau tersedak time ngah makan lauk asam pedas
punyerlah pedihnya seluruh tekak n kerongkong
dek asam pedas mak yang sedap tu...
sampai ke malam masih terasa kepedasannya..
*
*
Yang sedihnya time berbuka mama dilarang berbuka bersama2
dengan yang lain...
mama diasingkan dan dipaksa dok
menyorok di dalam alamari...
sedih sangat ketika tu dan dari itu mama berazam
x akan meninggalkan puasa secara sengaja
Semenjak hari tu mama dapat
menghabiskan puasa setiap kali datangnya bulan Ramadhan...

Inilah gambar masakan yang mama gemari tu
masakan inilah mengingatkan mama time berpuasa dulu
makanan yang membuatkan mama x akan tinggalkan puasa lagi..
Gambar ini mama mohon share dari

30 comments:

  1. adehh tersedak makanan pedas! hilang nikmat kan?..huhu..saya pon join segmen ni..jom la singgah :) : BEN ASHAARI : RAMADHAN #1 : SAHUR DI KALA BUDAK

    ReplyDelete
  2. wow...sedap...

    "salam singgah kenalan....jika sudi follow² ye...
    see u around and happy blogging….follow awak"

    ReplyDelete
  3. Dayah jelita: mmg pun hilang nikmatnya lg2 kena denda...nanti mama lawat blog Dayah yer...:)

    ReplyDelete
  4. Azam: thanks yer sbb follow mama nanti mama dtg follow blik k..:)

    ReplyDelete
  5. sdapnyer nmpk lauk tu...dh la first day hari nie..keh3..

    ReplyDelete
  6. terbaikkkk

    jeles la pulak bile tgk gambo

    ReplyDelete
  7. emmakkaii.. menetes ayo mata tengok gambar tu. pandang sekali je, takmo banyak kali. haha

    http://missdamia93.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ramadhan-1-sahur-di-kala.html

    ReplyDelete
  8. heee...sedih...kne dok dalam almari

    http://marinafazli.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-1-sahur-di-kala-budak.html

    ReplyDelete
  9. Aduhh..pernah tersedak macam tu jugak..peritt..haha

    ReplyDelete
  10. sangka kelubi: hehehe sabo yer dik sabo cukup masa baru leh mkn...:)

    ReplyDelete
  11. Iffah Afeefah:sedapkn...jgn jeles yer...:)

    ReplyDelete
  12. along ayyan: jgn pandang gambo tu nanti meleleh plak air liur tu...hehehe...:)

    ReplyDelete
  13. Marina: cian kn kena dok dlm almari...:)

    ReplyDelete
  14. Ashraf Jalil: mmg perit rasanya sabo jer...:)

    ReplyDelete
  15. mamaaaaaaaaaaaaa...saya suka asam pedassssssssssss!!!

    ReplyDelete
  16. Sunah sakura: mama pun sukaaaaa lom la makan opsss lupa pose plak...:)

    ReplyDelete
  17. Mizz: yer la sedih...cian kat mama..:)

    ReplyDelete
  18. Promosi Kek Lapis Sarawak utk hari raya kini DIBUKA =) http://asiarosehouse.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Cik Bunny: Thanks yer nanti mama lawat utk tengok kek lapis...:)

    ReplyDelete
  20. hahah...macam2 ragam kan...
    trutama time nk sahur...
    jenjalan dari segmen abang ben...
    jom singgah sini..

    http://misschubbycheek.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ramadhan-1-sahur-di-kala.html

    ReplyDelete
  21. miss chubby cheak:thanks yer sbb lawat mama kat sni..:)

    ReplyDelete
  22. salam ramadhan ye kak mas dan keluarga :)

    menggigil lutut tgk lauk tu huhu..tangkap leleh..oopss puasa puasa..kenyit mata dari jauh je hehe

    ReplyDelete
  23. membalas kunjungan ..hehehe..
    waaaa asam pedas ....

    Salam ramadhan dari missweet..:)

    ReplyDelete
  24. Pinky maomma: slm Ramadhan utk Diya n family jugak...

    mengigil lutut bukan tengok lauk tu diya tapi gigil lapo hehehe...

    jeling jer ye...:)

    ReplyDelete
  25. Mahizan Sweet: salam Ramadhan jugak utk missweet ...:)

    ReplyDelete
  26. singgah dr blog bang ben

    jemput singgah blog cik ayu
    http://bila2akurajin.blogspot.com/2011/07/ben-ashaari-ramadhan-1-sahur-di-kala.html

    ReplyDelete
  27. Cik Ayu: thanks sbb singgah kat sini lawat blog mama yer...:)

    ReplyDelete
  28. pengalaman mendewasakan betul tak?

    hehe..sama la cam aida pun..

    waaaa...asam pedassss...sedapp!

    http://aida4eva.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. Aida4eva: yer betuk tu aida....asam pedas mmg best....:)

    nanti mama dtg laeat k...:)

    ReplyDelete