SALAM 1MALAYSIA
Assalamualaikum...



Hari ini kita jengah kat dapur apa yang ada untuk masak tengahari.Selongkor almari terpandang tin sardin dalam almari tu.Fikir punya fikir!!!!Yup dah selalu makan ikan fresh hari ini kita makan ikan dalam tin plak...ambil keputusan masak kari sardin ditambah dengan ubi kentang.Ok juga tu..kita bolehlah mulakan memasaknya.....jom!!!!




BAHANNYA:
Sardin 1 tin
santan
rempah kari
sedikit cili kisar
daun kari
ubi kentang
halia(tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
bawang merah(tumbuk)
sedikit minyak utk menumis


CARANYA:
Halia,bawang merah dan bawang putih di tumbuk halus.Ambil rempah kari campurkan dengan cili yang telah dikisar gaulkan hingga sebati.Panaskan minyak dalam periuk kemudian ambil bahan yang dah ditumbuk tadi tumiskan bersama daun kari,masukkan rempah kari yang dah dibancuh tadi kedalam periuk biarkan sehingga garing.Setelah garing rempah tadi masukkan santan dan ubi kentang biarkan sehingga kentang tadi empuk dahulu,setelah kentang empuk masukkan sardin ke dalam periuk biarkan sardin itu masak beberapa minit, tambah garam dan serbuk perasa.Siap dan boleh di hidangkan.