Salam 1Malaysia.
Mari kita berkongsi bersama-sama entry hari ini tentang masalah JERAGAT!!!!
Kosmetik tidak sesuai boleh menyebabkan jeragat.Apa yang kita tahu tentang jeragat???Mungkin ada yang kurang ambil peduli tentang isu jeragat ini tapi bila ia dah mula melekat dan ada kat muka kita barulah terasa nak tercari-cari cara apa yang boleh menghilangkan jeragat itu...
Aku juga salah seorang yang mungkin akan mengalami masalah ini oleh itu sebelum ianya melarat eloklah aku mula mengambil tindakan yang sewajarnya...Belek punya belek muka kat cermin barulah nampak akan jeragat yang mula melebarkan sayapnya ke kulit mukaku ini...Oleh itu marilah kita kongsi bersama-sama langkah pencegahan yang perlu kita ambil seterusnya....
Sebenarnya kulit muka kita selalu terdedah kepada sinaran matahari.Kerapkali selepas kita melakukan aktiviti luar kita lupa tentang penjagaan kulit muka kita itu menyebabkan ia menjadi punca masalah kulit wajah iaitu jeragat.
Selain itu juga penggunaan bahan kosmetik juga haruslah berhati-hati kerana produk yang tidak sesuai boleh juga menyebabkan masalah jeragat.Jeragat boleh membuat kita merasa malu,kurang keyakinan diri kerana kulit kita yang kelihatan gelap.
Jeragat adalah bintik hitam atau tompok hitam yang terdapat di bahagian muka.Jeragat juga boleh tumbuh di bahagian leher dan celah ketiak kita.Selain terdedah kepada sinaran matahari dan bahan-bahan kosmetik yang tidak sesuai,faktor genetik dan ubat-ubatan perancang juga boleh menjadi puncanya.Semua sumber maklumat ini aku dapat dalam satu majalah yang aku baca dan inginku kongsikan dengan kamu semua di sini, iaitu jenis-jenis jeragat dan cara pencegahannya.
Cegah dahulu sebelum ianya melarat menjadi satu masalah yang sukar diatasi.


JENIS-JENIS JERAGAT: 

1- Pigmentasi ialah tompok hitam yang mendatar di dalam lapisan kulit.Masalah pigmentasi adalah seperti
melasme,freckles atau solar lentigenes.
2- Biji atau ketumbuhan pula seperti seborrhoeic keratoses iaitu bintik hitam yang timbul seperti tahi lalat yang tumbuh berkelompok,actinic keratoses dan skin tag iaitu lebihan daging berwarna coklat atau hitam yang biasanya tumbuh pada leher,muka dan celah ketiak.


RAWATAN:
1-Masalah jeragat boleh dirawat sama ada dengan memakai ubat yang disapu di kawasan bermasalah atau secara fizikal melalui teknik pembedahan.Kesesuaian rawatan bergantung pada jenis jeragat.Masalah pigmentasi seperti melesme,krim daripada kombinasi hydroquinone,tretinoin,steroid,krim isotrenoin dan'chemical peeling'atau pengelupasan kimia.Jika pigmentasinya terlalu tebal mungkin memerlukan rawatan fizikal untuk mendapat hasil yang lebih baik.
2-Bagi jeragat timbul seperti seborrhoeic keratoses,actinic keratoses dan skin tag rawatan fizikal adalah cara terbaik dan penggunaan krim tidak sesuai.Seborrhoiec keratoses boleh dirawat dengan rawatan fizikal menggunakan electrocautery iaitu menggunakan alat cautery yang menghasilkan 'heat'(haba) yang berfungsi memusnahkan kelompok bintik hitam berkenaan,rawatan cryotherapy yang menggunakan cecair nitrogen atau rawatan pembedahan laser.


LANGKAH PENCEGAHAN:
Langkah-langkah pencegahan dan penjagaan yang perlu untuk melindungi jeragat ialah dengan menggunakan krim pelindung matahari sekiranya melakukan aktiviti luar.
Jauhilah cahaya matahari dari 9 pagi hingga 4 petaang.bagi yang menghadapi masalah jeragat disebabkan oleh
pemakaian kosmetik yang tidak sesuai anda perlu berjumpa dengan doktor pakar kerana jika berterusan boleh memburukkan lagi keadaan dan alahan.
Bintik yang disyaki jeragat tetapi membesar,bertukar warna atau berdarah perlu diperiksa oleh doktor bagi memastikan bahawa ia adalah jeragat atau kanser kulit.
Remaja dinasihatkan agar jangan menguntilnya atau melakukan sebarang perlakuan fizikal untuk membuang jeragat kerana boleh membawa kepada jangkitan kuman,berdarah dan menjadi parut yang hodoh dan berkekalan.
Kamu perlu berhati-hati kerana masalah jeragat boleh menjadi kanser kulit.Sebaiknya kamu perlu merujuk kepada doktor untuk mengenal pasti penyebab dan rawatan yang bersesuaian.


dapatkanlah produk-produk untuk menghilangkan jeragat.
Tedapat banyak jenama yang terlaris dipasaran.


jerawat atau white head??


kulit muka yang penuh dengan black head


Lakukanlah facial di pusat-pusat rawatan sekurang-kurangnya sebulan sekali agar kulit muka
sentiasa bersih dan segar.Kalau tidak lakukan sendiri di rumah itu lebih
menjimatkan.