Tempohari aku telah menceritakan akan kegunaan beg tangan untuk wanita, hari ini plak satu lagi entri menarik tapi buat kali ini entri ini buat teman lelakis pula.Bolehlah kita berkongsi bersama-sama akan entri yang menarik ini  buat tatapan insan teristimewaku.Entri ini baruku terbaca semalam dan ia amat menarik perhatianku dan di sini inginku kongsikan bersama-sama anda.
Kasut merupakan pelengkap gaya seorang lelaki seperti pakaian,terdapat stail atau jenis kasut yang selalu dipakai lelaki.Stail ini bolehlah dibahagikan pada dua kategori iaitu 
'Blaucher Lancing' dan 'Balmorals Lancing'
Perbezaan utama antara dua jenis kasut ini terletak pada bahagian lidahnya.Blaucher lancing
adalah bahagian lidah yang terbuka, manakala Balmorals lacing bahagian lidah tertutup dan selalunya berbentuk 'v'.Kasut berpotongan lace-up menjadi pilihan sesuai untuk penampilan yang formal.
Potongan kasut loafers tidak bertali adalah pilihan lain bagi kasut formal.Walau bagaimanapun loafers diklasifikasikan kurang formal berbanding kasut yang bertali.Sesetengah kasut potongan ini sesuai untuk majlis yang formal.
Selain mudah dipakai, loafers lebih versatil dan ringkas dalam gaya klasik.Jadi loafers sesuai dipadankan dengan pakaian formal mahupun kasual.Antara jenis kasut yang sesuai dan biasa dipakai ke pejabat adalah Cap-toe Oxford, Plain-Toe Oxford, Wing Tips, Buck Oxford, Split-toe ,Tassle Loafers dan Plain Loafer.

Suai padan dengan pakaian
Ramai lelaki tertanya-tanya tentang soal ini.Bagaimana menyuai padan kasut dengan sut atau seluar. Apakah warna kasut paling sesuai?Hitam atau coklat?Tidak kira apa warna sut atau seluar yang dipakai,pemilihan kasut berwarna hitam atau coklat tidak menjadi masalah.Dua warna ini mudah dan sesuai dipadankan dengan sut atau seluar berwarna kelabu gelap,biru tua mahupun sut kelabu.Ini kerana dua warna ini adalah paling asas untuk kasut kulit lelaki.Soalan utama perlu ditanya pada diri sendiri sebelum menyuaikan padankan kasut dengan pakaian adalah sejauh mana gaya formal yang mahu ditampilkan?
Kasut kulit hitam biasanya lebih formal berbanding kasut coklat.Tetapi warna hitam didatangkan dalam bentuk berkilat atau biasa (tidak berkilat) .Formalnya sepasang kasut bergantung kepada tahap kilauannya.Oleh sebab itu,pakaian tema formal memerlukan anda memadankannya dengan kasut berkilat.

Tahap Formaliti
Bagi stail kurang formal tetapi tampil bergaya ialah dengan suai padan kasut coklat dengan pakaian anda.Kegelapan warna coklat menentukan tahap formaliti.Ini bermakna, kasut coklat gelap lebih formal berbanding coklat lembut.
Bagi urusan pejabat secara kasual,anda disarankan memakai kasut coklat lembut atau cerah.Kecerahan warna tersebut di bahagian kaki menampakkannya dengan sut atau seluar formal berwarna gelap.
Jika seluar kelabu gelap dan biru tua dipakai dengan hitam,keseluruhan penampilan akan teradun baik dalam warna monokromatik atau gelap.Manakala kasut coklat gelap akan memberikan kontras yang bergaya.
Akhir sekali dan paling penting, pastikan sentiasa memakai tali pingang dalam warna yang sama dengan kasut.Kasut hitam dengan tali pinggang hitam,kasut coklat dengan kasut coklat.

Itulah serba sedikit yang dapat aku kongsikan segala yang aku tahu pada anda semua,dan diharap segala infomasi yang aku berikan dapat memberitahu kita bagaimana memilih kasut yang sesuai bagi lelaki.Kekadang bagi kita wanita harus tahu bagaimana kasut yang sesuai dengan suami kita atau tidak sesuai, dengan cara yang betul untuk memilih sebab kekadang ada suami kita yang tidak pandai memilih kasut yang hendak dibelinya jadi kitalah sebagai isteri yang tahu serba sedikit haruslah memberikan panduan yang baik agar kita dapat menolong suami memilih kasutnya dengan cara yang betul.                                             Kasut jenis Blaucher Lacing


                                             Kasut jenis Balmorals Lacing