HOME CONTACT ME PARENTING RECIPE REVIEW LABEL

Sponsor



Monday, December 19, 2016

RESEPI KUAH TOM YAM STEAMBOAT SIMPLE ...JOM KITA BERSTEAMBOAT

ASSALAMUALAIKUM...
Hari-hari makan nasi jemu jugakan..apa kata kali ni kita bersteamboat pulak..wah!!memang sedap dapat layan steamboat..kali ini kat rumah pulak tu...siap-siap sediakan bahan-bahannya dulu...kuahnya mama buat ikut kesukaan anak-anak...dah request pun nak kuah tom yam...


Siap semua bahan panaskan kuah tom yam dan celupkan bahan-bahan yang disukai...buat kat rumah kita sendiri ini..semua bahan boleh letak..nak letak bahan apa yang kita suka terpulang pada semua..kat rumah ni terasa keselesaan dan kemeriahannya bersantai bersama family...sambil borak-borak,gelak-gelak ikut suka jer...kalau kat kedai tu kenalah kawal sikit tata tertibnyakan...

Bahan-bahan untuk kuah tom yamnya...
-perisa tom yam (kalau pes yang pedas lagi best)
-bawang putih
-serai
-sedikit minyak bijan
-garam n serbuk perasa

Cara membuatnya..
-Panaskan sedikit minyak zaitun/biasa...tumiskan bawang putih...ikut suka nak hiris boleh nak hancurkan pun boleh...
-Biar sedikit garing pastu masukkan air..letakkan pes perisa tom yam ke dalam kuah tu secukup rasa dan pekatnya...bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya...tambahkan sedikit minyak bijan dan biarkan kuah mendidih...
-Biarkan mendidih...bila dah siap bolehlah masukkan bahan-bahan untuk steamboat tu...kuah perisa tom yam siap untuk dimakan bersama bahan-bahanya...
selamat menjamu selera semua...


4 comments:

  1. amboiii...sakan steamboat kat rumah..jimat dan sedap lg kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mkn kat rumah lebih seda dan jimat...

      Delete
  2. adoii.. sedapnya... boleh buat juga nanti ni...

    ReplyDelete