JIRAN TETANGGA

Tuesday, May 12, 2015

Resepi Asam Rebus Ikan Tongkol Bernenas

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari ni mama masak menu simple untuk berbuka puasa petang nanti...sedapnya bila makan dengan sambal belacan...Sultan Johor pun suka dengan masakan yang simple ini...malah jadi salah satu menu kegemaran beliau..kalau sultan pun dah suka menu biasa ini rakyatnya apatah lagikan..wah !! berseleralah mama makan bila masa berbuka nanti...jom kawan-kawan kita lihat resepi simple tapi sedap ni yer...

Bahan-bahannya...
Ikan tongkol,nenas
asam jawa,cili kisar
(cili kering,belacan,bawang besar dan bawang putih)
kunyit serbuk,garam dan serbuk perasa

Cara masak yang simple...
1-Bersihkan ikan tongkol dan rebus sedikit...angkat dan toskan...
2-Ambil cili kisar letak dalam periuk dan bubuh air asam jawa ke dalamnya..masukkan sekali nenas yang telah dihiris-hiris..
3-Letakkan di atas dapur hingga mendidih...letak garam dan serbuk perasa secukupnya..
4-Akhir sekali masukkan ikan tongkol yang telah direbus tadi...biarkan kuah didih sekejap dengan ikan tadi...bila dah masak tutup api dan hidangkan bersama sambal belacan,nasi panas dan lauk yang lain juga...selamat mencuba yer kawan-kawan menu simple dan sedap ini...


1 comment:

  1. mama, ana pula asam pedas tetel hari ni hehe :)

    ReplyDelete

DUIT TABUNG