JIRAN TETANGGA

Sunday, April 19, 2015

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi Belimbing Buluh

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Menu hari minggu request dari hubby...bila ke pasar tadi tengok ada siput jer terus beli...harga satu plastik sekarang ni dah naik harga rupa-rupanya...harga siput sedut pun dah mahal sekarang ni...dah ada harga sekarang ni...sepeket harganya dah jejak rm10... dulu murah jer harganya dalam rm 5 jer sepeket...tak kisahlah dek kerana nak makan mahal pun belilah jugakan...jom kita tengok resepinya kat bawah ni yer...

Bahan-bahan yang diperlukan...
siput sedut sepeket
cili padi kalau nak pedas lebihkan,
kunyit hidup
bawang merah (kalau nak kurang pedasnya)
serai,asam keping
santan,garam n serbuk perasa 

Cara-cara memasaknya...
1-Bersihkan siput sedut dan biarkan ke tepi dulu...ambil cili padi,bawang merah dan kunyit hidup kisarkan hingga hancur...
2-Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali,titik serai dan letakkan asam keping dan juga santan cair...
3-Biarkan didih sekejap kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...ambil siput yang telah dibersihkan dan masukkan ke dalam kuali tersebut...
4- Biarkan didih sekejap jangan sampai pecah minyak yer...akhir sekali masukkan santan pekat dan belimbing buluh ke dalamnya...
5-Kacau perlahan-lahan sehingga siput sedut itu masak...bila sudah siap bolehlah di matikan api dapur dan bolehlah dihidangkan siput sedut masak lemak ini dengan lauk yang lain juga..okay kawan-kawan selamat mencuba dan menjamu selera...



5 comments:

  1. wahh sedapnya... baca time org tgh lunch ni mmg perut pun bunyiiii.. hehe..
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hai ! saya datang dr GA jejaka hangat....keep visit me ..

    ReplyDelete
  3. Salam nampak sedap resipi siput sedut ni. saya tak pandai sedut.

    singgah dari DJH dah follow blog ini

    ReplyDelete
  4. Wah... resepi kampung... Pasti menyengat..

    ReplyDelete

DUIT TABUNG