JIRAN TETANGGA

Monday, January 19, 2015

Resepi Paprik Sayur Telur Puyuh

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari-hari dok fikir nak masak menu apa untuk santapan keluarga...hari ni anak mama yang bongsu request nak makan lauk paprik...dalam peti ais hanya ada sayur dan telur puyuh..jadi inilah yang dapat dimasak dalam menu hari ini sayur paprik bertelur puyuh...anak mama okay jer bila ditanya janji adalah rasa papriknya tu...jom kita lihat resepinya...

Bahan-bahannya...
kacang panjang,karot,bunga kobis
serai,daun limau,telur puyuh
sos tomato/cili,cili kisar,sos tiram
cili padi,bawang besar
garam.serbuk perasa n gula

Cara-cara memasaknya...
1- Tumis halia,bawang putih dan serai terlebih dahulu biarkan seketika...
2-Masukkan cili kisar dan biarkan sehingga naik baunya...
3-Masukkan sos tiram,sos cili/tomato,cili padi,bawang besar,daun limau purut...kemudian masukkan garam dan gula serbuk perasa secukupnya...
4-Akhir sekali masukkan kesemua bahan kacang panjang,karot,bunga kobis,telur puyuh dan ratakan kesemuanya sehingga sebati...biarkan sekejap...bila sudah siap bolehlah diangkat dan paprik sayur telur puyuh siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan lauk yang lain juga....
selamat mencuba yer kawan-kawan semua...



p/s alhamdullilah dah sihat...lama x jengah blog rindu pulak...

9 comments:

  1. Telur puyuh...xpenah jumpe ade telur puyuh lg...

    ReplyDelete
  2. sedap ni ! mesti cuba, mmg simple masak paprik ni ;)

    ReplyDelete
  3. Dulu kekecik suka makan paprik ni... sekarang dah besar cannot goOooo :(

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap dan menyelerakan masakan ni ..terima kasih sudi share resepi dear...

    Manfaat Daun Dan Buah Durian Belanda Yang Patut Anda Ketahui

    ReplyDelete
  5. Kreatifnya mama. Baru first time saya tgk org buat paprik guna telur puyuh.

    ReplyDelete
  6. sedap ni kak
    saya peminat paprik :)

    ReplyDelete
  7. wah first time ni dgr telur puyuh buat paprik... janji sedap kan mama

    ReplyDelete

DUIT TABUNG