TIPS NAK ELAK CILI SAMBAL BELACAN DARI TERKENA MATA | Aduhhh !! memang pedihkan kalau kita nak buat sambal belacan atau rencah cili terpercik kat mata..pedih yang amat sangat rasanya...orang tua dulu-dulu cakap kalau cili terpercik kat mata cepat-cepat lap mata tu kat langsir rumah biarkan sekejap baru okay,tapi tak tahu la mama cara begini berkesan ke tidak sebab tak pernah nak cuba pun...hari ni mama nak bagi satu tips yang mudah dan senang nak elakkan cili yang ditumbuk tu dari terpercik kat mata kita...
Ambil penutup tupperware yang tak guna lagi dan kita tebuk penutup tu bentukkan bulatan kat tengahnya..
Potong bulatan tu ikut saiz anak batu kita..potonglah berhati-hari supaya penutut itu tidak pecah...dah siap letakkan penutup plastik tu di atas anak batu penumbuk kita...dah siap bolehlah kita mulakan proses membuat sambal belacan...mudah dan simplekan caranya, jadi proses untuk mengelakkan mata terpercik cili apabila membuat sambal belacan tidak akan berlaku lagi...pada yang takut mata terpercik cili tu,bolehlah mencuba tips simple mama ni yer...selamat mencuba...
5 Comments
great sharing
ReplyDeleteSy pakai suratkhabar, hehehe.. Tapi lama dah tak tumbuk, guna blender aje
ReplyDeleteGuna cermin mata
ReplyDeletealahai comel pulak menumbuk sambal belacan macam tu...saya selalu tutup pakai tangan je, lepas tu padan muka, habis pijar...hahahaha
ReplyDeletekreatif :D
ReplyDeletePost a Comment