31 January 2018

DIY | POKOK BULUH HIASAN DALAM RUMAH

January 31, 2018 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM....
DIY | Pokok Buluh Hiasan Dalam Rumah | Tempohari mama ada beli rumput karpet untuk ruang depan rumah mama ni kalau nak tahu ceritanya tekan SINI....dah terlanjur berada di sini mama sempat juga beli pokok buluh tiruan ni untuk mama letakkan di dalam rumah pula...


Sebenarnya memang cantik kalau kita letak pokok tiruan berwarna hijau seperti ini di dalam rumah...nampak sejuk jer mata memandangkan...


Mama cuma beli 2 batang pokok buluh tu sebab di rumah mama dah ada ranting buluh yang kecik juga...jadi pokok buluh ini hanya jadi penambah seri jer bersama buluh-buluh kecil yang lain tu...


Inilah pokok buluh penyeri di rumah mama ni...mama letakkan ianya bersebelahan dengan tangga...rasanya nampak okay jer pokok buluh tu berada di situkan...tapi rasanya tak lama ianya berada di situ sebab bila datang mood mama nak mengalihkannya akan berubahlah kedudukannya nanti...

p/s bab deko ni memang ada saja yang menariknya...

DIY | BUAT TAMBAHAN RUMPUT KARPET LAGI

January 31, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
DIY | Buat Tambahan Rumput Karpet Lagi | Dulu mama beli hanya 2 meter saja cukup untuk letakkan di bahagian depan pintu rumah mama ni jer...kali ni mama dah beli rumput karpet tiruan tu dan mama nak tambahkan lagi di hadapan ruang rehat depan rumah mama ni...dulu selebihnya lantai tu mama tampal dengan wallpaper batu dari kedai Eco jer..


Inilah deko yang mula-mula mama lakukan di bahagian ruang rehat depan rumah mama ni...buat deko sedikit-sedikit ikut bajet kocek juga ni...mana yang perlu didahulukan..yang lain-lain kita tunggu bajet seterusnya pula...


Ruang rehat di hadapan rumah mama telah siap setelah dimakeover dengan penambahan rumpu karpet lagi...bolehlah buat begini dahulu kalau ada bajet lagi nak tambah lagi ke bahagian hujung sebelah kiri...In sya Allah la kalau hubby mengizinkan...


Beginilah keadaan di hadapan rumah mama ini sebelum ditambah rumput lagi...gambar sebelum dimakeoverkan...ada juga yang sudi jadi model untuk mama tu...


Inilah bahagian tepi setelah dilakukan penembahan rumput karpet seterusnya....nampak ada 2 color rumput karpet tu kan...apa taknya bila dah beli 4 meter masih tak sampai lagi garisan yang perlu ditambahkan jadi hubby cadangkan beli jer rumpu karpet yang murah tu...maka terjadilah rumput yang berlainan peten ni...tak apalah nak save bajet juga ni sebenarnya tu yang beli rumpat karpet yang murah untuk kali yang kedua tu...janji nampak cantik kat pandangan mata mama...puas hati dapat deko lagi di sini...tak tahulah mungkin ada lagi penambahan di sini lagi nanti...

p/s suka sangat bab deko-deko ni...


DIY | BELI RUMPUT KARPET LAGI

January 31, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
DIY | Beli Rumput Karpet Lagi | Inilah kedai yang selalu mama singgah untuk cuci-cuci mata...mana ada yang berkenan pasti disambar jer di sini...Wonder Living satu kedai yang buat hati cukup gembira bila dapat masuk dan beli sesuatu di sini....terapi minda buat mama kalau ke sini...


Kali ni pergi memang dah ada tujuannya...datang pun dengan banker sebab dia yang akan membayarnya...mama just bagitahu nak beli apa jer yang teringin kat sini...

Inilah dia yang mama dan hubby nak beli kali ini...rumput karpet untuk hiasan kat depan rumah mama...dulu beli 2 meter kali ni beli lebih sedikit untuk tutup sedikit permukaan ruang hadapan rumah mama tu...rumput karpet ni ada berbagai jenis ada yang nipis ada yang tebalnya...kalau yang nipis tu harganya lebih murah sedikit la dari yang tebal tu...nampak tak ada 2 color rumput karpet yang berbeza..satu yang gelap sedikit itu adalah rumput karpet yang tebal sedikit dan yang cerah tu adalah yang nipis sedikit...tapi kedua-duanya boleh jer kalau nak diletak di hadapan rumah...  


Pekerja di sini memang peramah lebih-lebih lagi mama dah biasa membeli di sini..dah banyak tempat mama survey rumput karpet ni semuanya mahal-mahal harga semeter...jadi kat sini dapat diskaun potongan harga sebagai mamber kedai ini...itu yang suka berbelanja di sini ada less discout 20%...


Suka tengok pokok buluh ni...bagitahu hubby yang mama nak beli 2 batang pokok buluh ini untuk jadikan tambahan kat buluh yang ada di rumah...hubby setuju jer sebab pokok buluh hiasan ni memang cantik kalau letak kat dalam pasu di rumah...kaki deko jugakan hubby mama ni...ikut jer kerenah bini dia ni...


Banyak juga bunga-bungan plastik ada di jual di sini...pilih jer yang mana berkenan...dari harga yang murah hinggalah ke harga yang mahal ada di sini...


Bila dah siap terus bawa bayar kat kaunternya...tak sabar-sabar nak menghias ruang depan rumah mama tu...nanti bila dah siap dekonya mama upkan entri kat sini yer...tunggu tau...bye korang...

p/s deko ruang depan rumah tambah rumput karpet lagi...

IKUT ANAK CARI BARANGAN HANTARAN

January 31, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Ikut anak cari barangan hantaran....Cerita minggu lepas ni...sebelum mama demam lagi balik dari sini terus demam...kebetulan anak cuti pada hari Rabu lepas jadi dia ambil kesempatan nak cari sedikit-sedikit barangan untuk hantaran kawinnya nanti....mama ni memang suka berjalan memang nak ikut jer la walaupun tahu cuaca hari tu agak panas berdeting...


Bila sampai di Johor Premium Outlet terus masuk satu-satu kedai sebab nak cari benda yang diinginkan tu...penat kaki berjalan ikut anak-anak waktu ni...masa kat sinilah badan mama ni dah rasa lain macam jer senang cakap dah mula seram sejuk jer ni...tapi tetap juga digagahkan kaki untuk berjalan di sini...


Dari hujung ke hujung naik atas jenuh juga lah berjalan hari tu...last-last tak tahan duduk jer dengan hubby suruh anak cari barang yang di cari tu...


Nasib ada peneman juga hari tu...kalau tidak termangu-mangu juga la nak cari barang sendirian...bawa mak ayah ni memang tak boleh nak lama-lama berjalannya...


Masuk kedai ni dapat jugalah barang yang di cari pilih mana yang berkenan terus bayar jer...


Berehat jer kat kerusi yang disediakan...dah letih nak berjalan lagi...sempat juga selfie dengan hubby...muka dah mula nampak macam tak sihat jer hari tu...

p/s kalau berjalan memang dah tak boleh lama sangat kaki dah mula kepenatan...faktor usia agaknya...


DOA PAGI RABU

January 31, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

SELAMAT PAGI

SETIAP KALI ALLAH BANGUNKAN KITA UNTUK
 HIDUP SEHARI DAN SEHARI LAGI...
BERSYUKURLAH BANYAK-BANYAK SEBAB ALLAH
 BERI PELUANG LAGI UNTUK KITA MENCARI DAN
 MENAMBAHKAN LAGI BEKAL UNTUK PERJALANAN 
DAN HIDUP DI AKHIRAT...
AAMIIN YA ALLAH...

30 January 2018

DEMAM BARU NAK KEBAH DAH BERJALAN

January 30, 2018 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM.
Cerita Sabtu lepas...demam dah kebah sedikit masa ni ingatkan nak rehat di rumah jer tapi anak dok sibuk mengajak mama ke Festival Thai Food yang baru bermula...alasan kononnya supaya mama dapat sedut udara segar kat luar pula...dah beberapa hari dok terperap jer dalam bilik dan rumah katanya...ikutkan jugalah kerenah anak-anak mama ni yang betulnya mereka tu nak berteman pergi cari kerabu mangga kat sana...suka sangat makan Kerabu Mangga...


Sedang tunggu giliran Kerabu Mangga siap...


Banyak juga gerai menjual makanan dan barangan yang lain ada di sini...


Gerai menjual Kebab Daging dan Ayam...


Gerai Kerabu Maggi


Gerai menjual aneka sup...



Gerai menjual barangan mainan...


Gerai menjual beg tangan


Gerai menjual semua peralatan elektrik


Gerai menjual ubat-ubatan...


Last sekali boleh pula terjumpa blogger Sunah Sakura...sempat selfie sekejap dengan beliau...duduk berdekatan tapi jarang sekali dapat berjumpa...akhirnya dapat juga bertemu di alam nyata...

p/s sesekali jumpa blogger femes ni...



DIY | TAMPAL TILES STICKER BILIK MANDI

January 30, 2018 6 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Diy | Tampal Tiles Sticker Bilik Mandi...semuanya nak di buat sendiri la mama ni...buat sendirikan lebih jimat duit poket dan buat sendiri lebih puas hati...lagi pun setakat tampal wall sticker ni mana ada susahnya pun...

Ni dia tiles stickernya...bukan mahal pun harganya...sekeping macam kat atas ni baru RM2.12 jer...beli pun kat kedai mampu milik sekarang ni iaitu di kedai Eco....


Tiles sebelum proses menampal dilakukan...pastikan permukaan tiles bersih dan kering sebelum menampal yer...


Siap satu part menampalnya...senangkan tak sampai setengah jam pun dah siap semuanya...


Part yang kedua pula...ikutlah nak lekatkan yang mana satu dulu...lekatkan stiker ini ikut kesukaan sendiri jer...mana yang elok buat jer....

Siap juga akhirnya....nampaklah sedikit perubahan kat bilik mandi mama ni...

p/s buat sendiri lebih puas hati...

29 January 2018

DOA PAGI ISNIN

January 29, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

SAHABAT KU...
ANDAI PERKENALAN KITA INI DIREDHAI ALLAH
ENGKAU GENGGAMLAH ERAT UKHUWAH INI
MOGA ALLAH UTUHKAN UKHUWAH KITA YANG TERJALIN
SELAMA INI BERTERUSAN HINGGALAH KE AL JANNAH
IN SYA ALLAH....

28 January 2018

DIA (OST KEKASIH PAKSA RELA ) - QODY

January 28, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...


DIA -QODY

Rebah hati menemankan
Cinta yang kembali
Merelakan hati yang pernah dilukai

Tak mahu ku kenang
Tak mahu ke berserah
Biar perih pergi tinggalkanku

Kini aku ada dirimu
Yang selalu bersama
Dengan harapan
Kau jagakan diri ini

Tetapkanlah dengan ku
Tetapkanlah dirimu
Menyayangiku selamanya

Dia yang setia
Dia yang ku cinta
Dia yang melengkapkan
Cintaku seadanya

Dialah penawar hati ini
Yang akan ku miliki 
Hingga akhir hayatku


(OST KEKASIH PAKSA RELA ) JAMIEL SAID- CINCIN DIJARI

January 28, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...


CINCIN DIJARI

Tak kusangkakan
semua ini bisa terjadi
Dahulu teman
kini kau menjadi isteri

Dengan dirimu
Hidup ini kian berarti
Biar aku menemani hidupmu
Hingga ke akhirnya nafasku

c/o Cincin dijari mu
Kupersembahkan semua untukmu
Takkan lagi ada
Keraguan dalam hidupmu

Cincin dijarimu
Sebagai petanda kau setuju
Kan hingga ke hari tua
Pasti kita bersama selamanya

Oh tuhan tolonglah
Berkatilah cinta kita berdua
Dan selagi cintaku membara
Akan ku genggam tanganmu
Hingga ke hujung usia

ulang c/o












DOA PAGI INI

January 28, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

DOAKU HARI INI
TUHAN,
JADIKAN AKU PERIBADI YANG SABAR
DAN SELALU BERSYUKUR,
DAN TETAP MELAKUKAN YANG TERBAIK SERTA
LINDUNGILAH ORANG-ORANG YANG AKU SAYANG
DAN BERKAHILAH MEREKA KERANA
AKU SAYANG MEREKA...


27 January 2018

SARAPAN PAGI INI DENGAN CUCUNDA

January 27, 2018 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM...
Demam hari yang ke 4...hari ni cucunda grandma bawa kentang goreng ke atas nak bersarapan dengan grandma katanya...seronok tengok cucunda bersarapan dengan seleranya...grandma dapat lihat dan menjamah sedikit cukuplah...puas hati dapat lihat cucunda grandma ada di sisi hari ini...layankan sikecik ni bersarapan pagi ini...

DOA PAGI SABTU

January 27, 2018 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM..

DOAKU HARI INI..
YA ALLAH, 
TERIMAKASIH ATAS KEHIDUPANKU HARI INI
UNTUK NAFASKU DAN REZEKIKU YANG KAU LIMPAHKAN KEPADAKU...
KU MOHON SEANDAINYA AKU TAK MEMILIKI CUKUP
WAKTU UNTUK MEMBAHGIAKAN ORANG TUAKU,
ORANG YANG KU SAYANG DAN SAHABATKU SATU PINTAKU BAHAGIAKAN MERKA
DENGAN KASIH SAYANGMU...
BERIKAN JUGA KAMI KEKUATAN UNTUK MENGHADAP HARI-HARI KAMI..
AAMIIN...

26 January 2018

MEDIA LAUNCHING GSCCINEMAS AT PARADIGM MALL

January 26, 2018 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM....


Sekitar Media Launching GSCinemas semalam dengan 60,000 square feet of space, 16 screens, dan menyediakan lebih dari 2,000 seats yang merupakan GSC pertama di Johor Bahru yang menawarkan teknologi cinematic terkini yang didatangkan dengan GSC MAXX Hall yang dilengkapi dengan teknologi cinematic moden seperti Dolby Atmos dengan screen yang lebih besar dan lebih jelas. 4DX pula didatangkan dengan beberapa effects seperti air, angin, bubble dan bermacam lagi
Premiere Class Halls lebih eksklusif di mana pelanggan yang datang awal untuk menonton wayang, ada disediakan reading corner untuk menunggu dan yang admin paling suka, korang boleh charge phone dari seat. Jangan lupa bawak cable usb je!
Untuk sambutan sempena pembukaan GSC Paradigm Mall Johor Bahru, GSC mengumumkan akan memberi ganjaran eksklusif kepada pelanggan GSC iaitu Contest "Ticket to Drive". Pelanggan yang membuat pembelian tiket wayang sempena pembukaan, anda layak untuk membawa balik Nissan Elmira serba baru!
Enjoy your movie nanti!
📍 Tingkat 7, Paradigm Mall Johor Bahru (Cari escalator di Tingkat 4 yang berdekatan dengan Chicken Rice Shop dan Sushi King, terus naik ke escalator tersebut untuk ke GSC di Tingkat 7)
Tempah tiket online pada link ni, 

Facebook Page (GSCinemas (Link)

Instagram [@gscinemas]