Assalamualaikum...
Cuti-cuti hujung minggu macam ni selalunya ada saja menu masakan asam pedas ikan pari...sudah menjadi satu kemestian bila hubby cuti mesti kena masak asam pedas ikan pari feveretnya...tapi hari ni anak dah masakkan menu lain rupa-rupanya jadi terpaksalah ditunda keesokkan hari...walaupun ada menu lauk yang lain tapi mama tetap cari dan makan menu simple dan sedap ini...
masak air tempe bunga kobis memang dah biasa pada mama...itulah menu yang mama rasa boleh mengimbau kembali kenangan lama semasa mama duduk di kampung dahulu...menu arwah mak yang paling sedap yang mama rasa...dulu arwah mak masak tak ada letak bunga kobis pun tapi rasanya memang dah cukup sedap sangat...lawan pula dengan sambal belacan dan ikan masin memang power jadinya...kalau nak tahu resepi mudah ni jom kita ke dapur mama yer..
Bahan-bahannya...
tempe,bunga kobis
daun kunyit,bawang merah
bawang putih,ikan bilis
minyak,garam dan serbuk perasa
daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
Cara mudah memasaknya...
1-Potong tempe dan bunga kobis letak ke tepi dahulu...ambil bawang putih,bawang merah hiriskan..siang ikan bilis..
2-Panaskan minyak...tumis ikan bilis dan bahan yang telah dihiris tadi sehingga garing..
3-Bila dah garing bahan tumis itu masukkan air secukupnya...biarkan mendidih..
4-Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya..masukkan daun kunyit,tempe,bunga kobis yang telah dipotong tadi...
5-Biarkan sekejap...dah masak bolehlah ditutup apinya...masak air tampe boleh dihidangkan dan hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng...bolehlah kita menjamu selera bersama nasi panas,sambal belacan,ikan masin dan lauk yang lain juga...selamat mencuba resepi mudah ini yer kawan-kawan...
0 Comments
Post a Comment