SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Menu hari minggu request dari hubby...bila ke pasar tadi tengok ada siput jer terus beli...harga satu plastik sekarang ni dah naik harga rupa-rupanya...harga siput sedut pun dah mahal sekarang ni...dah ada harga sekarang ni...sepeket harganya dah jejak rm10... dulu murah jer harganya dalam rm 5 jer sepeket...tak kisahlah dek kerana nak makan mahal pun belilah jugakan...jom kita tengok resepinya kat bawah ni yer...

Bahan-bahan yang diperlukan...
siput sedut sepeket
cili padi kalau nak pedas lebihkan,
kunyit hidup
bawang merah (kalau nak kurang pedasnya)
serai,asam keping
santan,garam n serbuk perasa 

Cara-cara memasaknya...
1-Bersihkan siput sedut dan biarkan ke tepi dulu...ambil cili padi,bawang merah dan kunyit hidup kisarkan hingga hancur...
2-Masukkan bahan kisar tadi ke dalam kuali,titik serai dan letakkan asam keping dan juga santan cair...
3-Biarkan didih sekejap kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...ambil siput yang telah dibersihkan dan masukkan ke dalam kuali tersebut...
4- Biarkan didih sekejap jangan sampai pecah minyak yer...akhir sekali masukkan santan pekat dan belimbing buluh ke dalamnya...
5-Kacau perlahan-lahan sehingga siput sedut itu masak...bila sudah siap bolehlah di matikan api dapur dan bolehlah dihidangkan siput sedut masak lemak ini dengan lauk yang lain juga..okay kawan-kawan selamat mencuba dan menjamu selera...