SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...



Pagi-pagi hubby dah ke pasar untuk membeli stok lauk yang dah kehabisan kat dalam peti ais tu...balik dari pasar tadi hubby ada membeli sepeket nangka muda...dah lama tak makan katanya masak lomak pun sodap...nangka muda memang sedap kalau buat gulai lemak ni...apa lagi cepat-cepatlah mama menyiang dan merebus nangka tu dulu...

kalau ditambah dengan daging pasti lagi sedap jadinya gulai lemak ni tapi hubby boleh pula terlupa nak membeli sedikit daging...hanya ikan saja yang dibelinya tapi tak apa la tak ada daging pun gulai lemak ni jadi sedap juga untuk dimakan...jom mama tunjukkan resepi untuk memasaknya...

Bahan-bahannya:
cili api,bawang(ikut suka),kunyit hidup,santan,udang kering,asam gelugor dan daun kunyit

Cara-caranya:
Rebus nangka muda tu sekejap jangan lembik sangat,akan dimasukkan dalam kuah lemak tu nanti...ambil cili api,bawang,kunyit hidup,udang kering tumbuk sehingga hancur...kemudian masukkan ke dalam periuk bahan yang telah ditumbuk tadi letakkan di atas dapur masukkan santan cair dahulu yer...bila dah mula mendidih masukkan daun kunyit,asam keping ke dalam periuk dan dimasak semula...

bila nangka dah cukup lembutnya akhir sekali masukkan santan pekat pula kacau sehingga cukup masak...gulai lemak yang sudah siap dimasak boleh di hidangkan bersama nasi panas,ikan masin atau sambal belacan...memang sedap hingga menjilat jari...okay kawan-kawan selamat mencuba yer...