Assalamualaikum...
Pagi-pagi hubby dah ke pasar untuk membeli stok lauk yang dah kehabisan kat dalam peti ais tu...balik dari pasar tadi hubby ada membeli sepeket nangka muda...dah lama tak makan katanya masak lomak pun sodap...nangka muda memang sedap kalau buat gulai lemak ni...apa lagi cepat-cepatlah mama menyiang dan merebus nangka tu dulu...
kalau ditambah dengan daging pasti lagi sedap jadinya gulai lemak ni tapi hubby boleh pula terlupa nak membeli sedikit daging...hanya ikan saja yang dibelinya tapi tak apa la tak ada daging pun gulai lemak ni jadi sedap juga untuk dimakan...jom mama tunjukkan resepi untuk memasaknya...
Bahan-bahannya:
cili api,bawang(ikut suka),kunyit hidup,santan,udang kering,asam gelugor dan daun kunyit
Cara-caranya:
Rebus nangka muda tu sekejap jangan lembik sangat,akan dimasukkan dalam kuah lemak tu nanti...ambil cili api,bawang,kunyit hidup,udang kering tumbuk sehingga hancur...kemudian masukkan ke dalam periuk bahan yang telah ditumbuk tadi letakkan di atas dapur masukkan santan cair dahulu yer...bila dah mula mendidih masukkan daun kunyit,asam keping ke dalam periuk dan dimasak semula...
bila nangka dah cukup lembutnya akhir sekali masukkan santan pekat pula kacau sehingga cukup masak...gulai lemak yang sudah siap dimasak boleh di hidangkan bersama nasi panas,ikan masin atau sambal belacan...memang sedap hingga menjilat jari...okay kawan-kawan selamat mencuba yer...
21 Comments
Wah..sedapnya.. teliur la plak
ReplyDeleteoh yer ke...mekacih yer...
DeleteOoo. Rebus dulu ekk. Nina pernah mkn. Tp xpernh buat. Ma pun xpernh buat. Heee
ReplyDeleteyer bagi nangka lembut sekejap...
Deletesedapnyer...dah lama tak masak sayur nangka ni...
ReplyDeletemmg sedap...boleh cuba memasaknya...
DeleteNampak nangka masak lemak ni teringat mak di kampung.....sedap ni makan dengan nasi panas2..:D
ReplyDeletemmg betul tu ...mkn dgn sambal belacan dan ikan masin...
Deletemmm..sedapnya mama masak..
ReplyDeleteni salah satu lauk feberet saya...
oh yer ke....mekacih...sama la dgn mama...
Deletesedap.....
ReplyDeletemekacih kathy...
Deleteslurrpp..sedapnyer..
ReplyDeletemkn dgn nasi pns2..confim btambah
betul tu memang sedap..
DeleteSedap tu....
ReplyDeletemekacih ayu...
Deletekalau kat utara, dulu2 menu ni mesti ada masa kenduri kawin. kalau tak de menu gulai nangka, ada menu guali rebung. tapi skrg dua-dua menu ni payah dah nak jumpa, asyik jumpa menu standard ayam masak merah, daging hitam, dalca dan jelatah...
ReplyDeletebetul tu..susah nak jumpa skg ni...
Deletealhamdullilah mekacih yer...
ReplyDeletesedappnya
ReplyDeletemekacih...
DeletePost a Comment