SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...
Hari ni mama nak bagi petua kat kekawan semua la... sebabnya dah lama mama tak keluarkan n3 petua macam selalu..jom kita tengok apa petua2nya yang ada di dapur yang perlu kita kaum ibu atau ayah ketahuinya yer... sebelum kita kaum ibu2 ni bergerak untuk mula memasak di dapur...

1-Jus lemon lebih banyak
Kekadang buah lemon yang akan kita gunakan kurang jusnya jadi untuk menambahkan jusnya kita perlu menyimpan buah lemon itu di dalam balang berisi air yang bertutup rapat...setelah itu lihatlah hasilnya selamat mencuba...

2-Kentang lecek lebih gebu
Bagi penggemar kentang lecek kita boleh menyediakan sendiri kentang lecek yang gebu hasilnya...mula-mula rebus kentang sehingga empuk kemudian masukkan kentang itu ke dalam sebuah bekas, tambahkan satu hingga dua cubit serbuk penaik kemudian barulah kentang itu dilecek atau dipukul.. pasti kentang itu akan menjadi lebih ringan dan gebu....selamat mencuba

3-Bertih jagung rangup
Untuk mendapatkan bertih jagung yang segar dan rangup sebelum membuatnya pastikan dulu butir jagung itu disimpan didalam pendingin beku kemudian barulah dimasak....pasti hasilnya akan lebih menarik lagi...

4-Tomato segar lebih lama
Untuk mendapatkan tomato yang segar dan rangup pastikan kita menyimpan tomato dengan tangkainya sekali dan menghalakannya ke bawah ini akan membuatkan tomato lebih kekal segar dan tahan lama....

P/s ke mana nak jenjalan petang ni ek...