Saturday, February 18, 2012

13 Teknik Komunikasi Penting Suami Isteri

SALAM 1 MALAYSIA


Assalamualaikum semua...
Komunikasi adalah salah satu aspek terpenting yang perlu kita fahami di alam rumahtangga ini.  Hendaklah kita amalkan selalu dan bijak mengawal situasi itu akan lebih menjamin kebahagiaan rumah tangga kita.Ada beberapa teknik yang amat penting yang perlu kita amalkan selalu dalam komunikasi suami isteri itu adalah seperti di bawah ini...

1- Niat yang ikhlas antara suami dan isteri
2- Memahami suasana semasa kita
3- Mesra,ceria dan senyum itu satu yang baik
4- Bersemuka jika ada masalah
5- Beri perhatian dan selalulah menghargai pasangan anda
6- Gunakanlah bahasa yang mudah difahami
7- Gerak gaya yang lemah lembut
8- Tidak menyakiti hati pasangan kita
9- Boleh menarik perhatian suami / isteri
10-Bersikap peramah selalu
11-Cara pelakuan yang berhikmah
12-Tegur dan bagi nasihat yang baik
13-Sentiasalah beradap sopan

Dari semuanya di atas jika kita dapat melakukannya dengan baik dan sempurna tentu kerukunan rumah tangga setiap pasangan pasti akan menjadi aman dan damai sentiasa.
Marilah kita cuba untuk melakukan 13 perkara di atas dengan cara yang lebih sempurna dan sesungguhnya itulah jaminan kerukunan rumahtangga kita.Pada yang masih bujang boleh juga
mengamalkan teknik ini supaya mereka akan tetap mengingatinya selalu bila sudah berumahtangga nanti.

sumber fb "Saya Cinta Suami Saya": Takluk Hati Pasangan
 

42 comments:

  1. walaupun sy xkawin lgi....sy akn cube try..hahaha
    mama kne carikan sy satu,barulah boleh ikut tips2 tadi...hehehe

    ReplyDelete
  2. morning..awalnye mama on9..heheee

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah mama, ingin sentiasa menjaga keharmonian rumahtangga

    ReplyDelete
  4. tips ini bukan hanya untuk suami isteri, malah untuk adik beradik seisi keluarga juga perlu memahami tips dan panduan ini agar wujud hubungan yg lebih harmoni..

    salam pagi mama

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mama

    petua keluarga bahagia tu... tq

    ReplyDelete
  6. sweet gambar pasangan suami isteri tu ..:D

    ReplyDelete
  7. tq mama sharing ... nak copy leh x ?

    ReplyDelete
  8. tak dinafikan komunikasi amat2 penting kat mana mana sajer...lebih2 lagi pasangan suami/isteri ..amat signifikan fungsinya..

    ReplyDelete
  9. uhuk! kurang komunikasi dah skrg ni...ermmm

    ReplyDelete
  10. Mekasih mama kerana mengingati. Benda2 ni biasanya kita dah tau, tapi terlupa. Perlu selalu mengingatkan.

    ReplyDelete
  11. nice sharing kak! i love my husband very much...heheheee

    ReplyDelete
  12. semua teknik komunikasi ni penting untuk rumah tangga yang bahagia..chewah ayat macam laa saya dah nikah yer kak hehehe...

    ReplyDelete
  13. @Nurul Aein

    pagi2 kan bagus sejuk nyaman tenang nak berbloggingkan...:)

    ReplyDelete
  14. @Yatie Awang

    bagus tu teruskn usaha yatie tu yer...:)

    ReplyDelete
  15. @Gen2Merah

    betul tu cikgu dil kena berbaik sesama semuakan...:)

    ReplyDelete
  16. @atuk

    waalaikumusalam atuk...yer la petua keluarga bahagia...:)

    ReplyDelete
  17. @Zarul Umbrella

    mmg betul dlm rumahtangga ni kena ada sikap komunikasi ni dan ianya akan beroleh kebahagian selalu...:)

    ReplyDelete
  18. @Munnafendy

    kenapa plak munna cari jln penyelesaian nyer k...:)

    ReplyDelete
  19. @LydSunshine

    betul tu bagus utk kita saling ingat mengingati sesama kita kan...:)

    ReplyDelete
  20. @mas saari

    betul tu sayangilah suami2 kita yer...:)

    ReplyDelete
  21. tips yang baik utk yang gatal sgt nk kawan cm saya ni.hihi

    ReplyDelete
  22. mama .... dh dekat tu mama .. nama org tue erin azman mayang sari .. msti semua kenal kwsan pnchor n bkit pasir

    ReplyDelete
  23. Tak sabar rasanya nak kahwin. Heeeee

    ReplyDelete
  24. nanti dah kawen godek balik entry ni,,hehe

    ReplyDelete
  25. @aReLaN

    hehehee..geli hati mama dengar...:)

    ReplyDelete
  26. blum kawen lg tp akn cuba prktikan nnt...heheh

    ReplyDelete
  27. salam..

    walu nur xkawen lg..tp nur rase baek sgt tip nie..

    seorg isteri kena taat pd suami selgi ia x menyalahi hukum hakam dlm islam...yg penting perkhwinan yg dibina berlandaskan ajarn islam.n kerana Allah taala..bkn nafsu semata..
    wallahualam.. :D

    ReplyDelete
  28. komunikasi memang penting dlm sesebuah perhubungan.....

    ReplyDelete
  29. @remyhazza

    mmg benar remy komunikasi mmg penting dlm perhubungan...:)

    ReplyDelete
  30. semestinyaaa. give & take juga sangat penting!

    ReplyDelete