Monday, January 30, 2012

Petua Dapur Lagi...

SALAM 1 MALAYSIA

Assalamualaikum semua..

1-Hilangkan pijar tangan akibat cili
   Selepas memotong cili jangan basuh dulu tangan tu tapi sebaiknya rendam tangan di dalam
   beras dan ramas beras tu sehingga hilang rasa panas kemudian barulah di basuh tangan.


2-Elakkan nasi lemak cepat basi
    Bagi mengelakkan nasi lemak cepat basi gunakan air masak ketika memerah kelapa yang
    telah di kukus,setelah itu itu jerangkan nasi pada api yang sederhana dan masak hingga 
    sempurna.Hasilnya nasi lemak itu tidak cepat basi dan tahan sepanjang hari.
3-Ikan goreng tambah sedap.
   Jika mahu ikan goreng bertambah sedap dan lazat gorengkan dulu asam keping ke dalam
   kuali,setelah itu masukkan ikan yang hendak digoreng.Anda pasti akan merasa keenakkan
   ikan yang telah di goreng dan cara ini juga mengelakkan ikan goreng daripada melekat di
   kuali.selamat mencuba.


4-Nasi beriyani lebih enak
   Bagi menyediakan nasi beriyani yang enak dan cantik ikutilah tip ini.Goreng terlebih dahulu
   beras yang telah dibasuh dan ditapis sehingga garing bersama bahan tumisan,kemudian
   barulah dimasukkan sukatan air yang diperlukan.Nasi beryani itu bukan saja cantik tapi lebih
   enak sekali.Selamat mencuba semua...

36 comments:

  1. salam..tq mama..boleh guna ni petua ni.

    ReplyDelete
  2. boleh bookmark ni nanti nak tunjuk kat bakal isteri, hihi. :)

    ReplyDelete
  3. waoo :O

    nie petue patut sihat nieh,,

    ReplyDelete
  4. eh..same besday..nnt blh tukar2 adiah!hihihihihi...

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas petua ni mama... boleh dicuba nanti!

    ReplyDelete
  6. Wah! Terima kasih Mama, boleh la nanti try petua ni :)

    ReplyDelete
  7. kalu ikan melekat kat kuali time goreng, maknanya kuali tu tak cuci..jadi, kena gosok guna berus bagi kuat sikit..baru ikan tak melekat..sma jugak ngan telur goreng and apa2 yang nak digoreng..pastikan dicuci secuci-cucinya..hehehe ^_^ kan akak?.. ^_^

    ReplyDelete
  8. dtang dari blog CIk May.. Mama, salam kenal.!

    ReplyDelete
  9. salam mama.. yay, noted yg pijar tgn tu je sbb selalu kn.. adehla..

    ReplyDelete
  10. kancil datang singgah untuk mengucapkan terima kasih...

    jomlah singgah ke blog Kancil.

    http://kancil8349.blogspot.com/2012/01/punca-traffik-kancil-8349-minggu.html

    ReplyDelete
  11. hahahah...bagus nye petua tapi diri ini memang tak masuk dapur nye orang.tukang makan je. :p

    ReplyDelete
  12. bagus tips ni...tak payah susah2 semua ada kat dapur jeh ...mama ada resipi nasi lemak yang sedap tak...

    ReplyDelete
  13. wahh tq mama ! petua no satu akan sy praktik kan .. selalu jadi kat saya ..

    ReplyDelete
  14. @Ckin Kembaq

    betul tu kena gak cucui bersih2 kalau x mcm mana nak masak...:)

    ReplyDelete
  15. @Cik Muda

    mekacih dtg sini n mama pun nak ucapkn slm kenal gak...:)

    ReplyDelete
  16. @Kancil 8349

    mekacih kancil nanti mama dtg blik k...:)

    ReplyDelete
  17. @aReLaN

    hehehe...x suka x apa tapi dah ada org rumah boleh bagi tahu petua ni kan...:)

    ReplyDelete
  18. @niesa

    nasi lemak yg best mcm mana tu...?

    ReplyDelete
  19. @saffiya_aleesya @ echa

    betul tu b'sama2 kongsi petua yg baik kan...:)

    ReplyDelete
  20. Mekasih mama. Tangan saya ni selalu je pijar kalo terkena cili. Patut le lambat je hilang pijar nya. Saya terus basuh tangan. Heheh. Kadang2 panas tu, sampai terasa kalo saya sentuh suami saya.

    ReplyDelete
  21. awesome... basuh tangan dengan air beras untuk kulit lebih lembut...=D

    ReplyDelete
  22. @Cik Sara

    betul la tu basuh beras sambil basuh tgn...:)

    ReplyDelete