SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum semua..
1-Hilangkan pijar tangan akibat cili
Selepas memotong cili jangan basuh dulu tangan tu tapi sebaiknya rendam tangan di dalam
beras dan ramas beras tu sehingga hilang rasa panas kemudian barulah di basuh tangan.
2-Elakkan nasi lemak cepat basi
Bagi mengelakkan nasi lemak cepat basi gunakan air masak ketika memerah kelapa yang
telah di kukus,setelah itu itu jerangkan nasi pada api yang sederhana dan masak hingga
sempurna.Hasilnya nasi lemak itu tidak cepat basi dan tahan sepanjang hari.
3-Ikan goreng tambah sedap.
Jika mahu ikan goreng bertambah sedap dan lazat gorengkan dulu asam keping ke dalam
kuali,setelah itu masukkan ikan yang hendak digoreng.Anda pasti akan merasa keenakkan
ikan yang telah di goreng dan cara ini juga mengelakkan ikan goreng daripada melekat di
kuali.selamat mencuba.
4-Nasi beriyani lebih enak
Bagi menyediakan nasi beriyani yang enak dan cantik ikutilah tip ini.Goreng terlebih dahulu
beras yang telah dibasuh dan ditapis sehingga garing bersama bahan tumisan,kemudian
barulah dimasukkan sukatan air yang diperlukan.Nasi beryani itu bukan saja cantik tapi lebih
enak sekali.Selamat mencuba semua...
35 Comments
salam..tq mama..boleh guna ni petua ni.
ReplyDeleteboleh bookmark ni nanti nak tunjuk kat bakal isteri, hihi. :)
ReplyDelete@Pen Biru
ReplyDeletesalam ...mekacih pen biru...:)
@KAMIHIDUP
ReplyDeleteboleh apa salahnya...:)
waoo :O
ReplyDeletenie petue patut sihat nieh,,
eh..same besday..nnt blh tukar2 adiah!hihihihihi...
ReplyDeleteterima kasih atas petua ni mama... boleh dicuba nanti!
ReplyDeletekalu ikan melekat kat kuali time goreng, maknanya kuali tu tak cuci..jadi, kena gosok guna berus bagi kuat sikit..baru ikan tak melekat..sma jugak ngan telur goreng and apa2 yang nak digoreng..pastikan dicuci secuci-cucinya..hehehe ^_^ kan akak?.. ^_^
ReplyDeletedtang dari blog CIk May.. Mama, salam kenal.!
ReplyDeletewah...nak guna lepas nie
ReplyDeletesalam mama.. yay, noted yg pijar tgn tu je sbb selalu kn.. adehla..
ReplyDeletekancil datang singgah untuk mengucapkan terima kasih...
ReplyDeletejomlah singgah ke blog Kancil.
http://kancil8349.blogspot.com/2012/01/punca-traffik-kancil-8349-minggu.html
hahahah...bagus nye petua tapi diri ini memang tak masuk dapur nye orang.tukang makan je. :p
ReplyDeletebagus tips ni...tak payah susah2 semua ada kat dapur jeh ...mama ada resipi nasi lemak yang sedap tak...
ReplyDeletetq kak! nanti boleh cuba..
ReplyDeletebagus sama2 berkongsi petua..
ReplyDeletewahh tq mama ! petua no satu akan sy praktik kan .. selalu jadi kat saya ..
ReplyDelete@akuamir
ReplyDeletebetul tu utk sihat...:)
@CIK MAY
ReplyDeleteboleh May apa salahnyakan...:)
@Santri T.P.I.N.I
ReplyDeletesama2 santri...:)
@Cik Nurul
ReplyDeleteboleh la try nanti yer...:)
@Ckin Kembaq
ReplyDeletebetul tu kena gak cucui bersih2 kalau x mcm mana nak masak...:)
@Cik Muda
ReplyDeletemekacih dtg sini n mama pun nak ucapkn slm kenal gak...:)
@Kancil 8349
ReplyDeleteboleh apa salahnyakan...:)
@mizzkechique
ReplyDeletebetul tu yg tu penting skali...:)
@Kancil 8349
ReplyDeletemekacih kancil nanti mama dtg blik k...:)
@aReLaN
ReplyDeletehehehe...x suka x apa tapi dah ada org rumah boleh bagi tahu petua ni kan...:)
@niesa
ReplyDeletenasi lemak yg best mcm mana tu...?
@mas saari
ReplyDeletesama2 mas...:)
@saffiya_aleesya @ echa
ReplyDeletebetul tu b'sama2 kongsi petua yg baik kan...:)
@fizafantagirO
ReplyDeleteokay jgn lupa praktikkan yer...:)
Mekasih mama. Tangan saya ni selalu je pijar kalo terkena cili. Patut le lambat je hilang pijar nya. Saya terus basuh tangan. Heheh. Kadang2 panas tu, sampai terasa kalo saya sentuh suami saya.
ReplyDeleteawesome... basuh tangan dengan air beras untuk kulit lebih lembut...=D
ReplyDelete@LydSunshine
ReplyDeletekesian nyer diekan...:)
@Cik Sara
ReplyDeletebetul la tu basuh beras sambil basuh tgn...:)
Post a Comment