Monday, January 02, 2012

Lain Kali Jangan Menjawab Apa Dah Jadi....

SALAM 1 MALAYSIA



Assalamualaikum semua....
Setiap kali keluar rumah mama selalu berpesan dengan anak mama yang kedua tu kalau bawa kereta hendaklah selalu berhati-hati.Tapi apa dah jadi bila cakap mama ada jer jawapan nyer...

Adik    :"Mama adik pergi kerja dulu "
Mama :"Okay hati-hati yer bila pandu kereta tu awak tu kurang cermat sikit"
Adik    :"Mana ada adik selalu bawa kereta slow jer, mana ada apa-apa pun...mama jangan
              takut la tak ada apa-apa pun"
Mama :"Mama cakap ada je jawap nyer yer tapi berhati-hati juga kalau tak ada apa-apa yang
              berlaku tu tak apa la"      
Adik    :"Yerr orang tahu"
Mama :"Bawa kereta tu elok-elok tau"
Adik    : Angguk-angguk kepala jer...
Mama :"Adik..adik..."

Bila petang pulang dari kerja.... 
Adik    :"Ayahhhh....adik undur kereta tadi  terlanggar pokok kelapa la.."
Ayah   :"Macam mana dik...pokok kelapa tepi jalan tu pun di sondol gak.."
Adik    :"Tak ada la adik bawa slow jer "
Ayah   :"Macam ni slow ke?"
Adik    :"Yerrr slow jer adik tekan minyak tu.."
Mak    :"Ahhh kan dah selalu mama pesan bawa kereta tu elok-elok kan dah jadi macam ni"
              kalau mama cakap ada jer jawap nyer kan tengok ni apa dah jadi lain kali dengar ckp
              jangan menjawap bila mama cakap.."
Adik    :"Soriii...."
Mama :Geleng-geleng kepala sambil tarik nafas panjang

Kemik juga la bumper kereta ni...

36 comments:

  1. doa ibu mmg makbul..

    pernah waktu saye di hostel,, mak na datang petang.. but then saye cakap 'ala,, mak datang besok lah,, petang nie orang nak main..' then petang tu main terseliuh kaki.. dah sebulan nie ta sembuh sepenuhnye lagi,, :'(

    ReplyDelete
  2. mmg sirap limau betul la...abis kereta ku...huhuhu

    ReplyDelete
  3. hehehehe..hati2 ketika memandu..

    ReplyDelete
  4. Selamat Pagi Mama...teringat pulak arwah mak dulu selalu pesan macam tu..

    ReplyDelete
  5. huhu..kemek teruk gak tuh.. takpe ..yg penting takde apa2 jadi kat anak mama.. huhu..alhamdulillah

    ReplyDelete
  6. mama.. sihat?lma xmelawat mama bukan makna sombong tau :) .bz :)

    ReplyDelete
  7. nasib baik adik tu xckp pokok kelapa yg langgar dia, mcm nina dlu :) tiang lampu yg langgar van yg nina bwk, dh la sewa punye hehehehe

    ReplyDelete
  8. tulah, dah kena! tak nak lagi dengar cakap mama..

    ReplyDelete
  9. Alahai... nasib orgnya x apa2

    ReplyDelete
  10. @akuamir

    mama x la mendoakn tapi mengingatkan...:)

    ReplyDelete
  11. @Gadis

    sirap limau tu kan air sirap mie....hehehehe...:)

    ReplyDelete
  12. @cik mun

    betul tu hati2 ketika memandu...:)

    ReplyDelete
  13. @ZalinZalina

    betul tu ingatan n pesanan itulahyg amat berhargakn...:)

    ReplyDelete
  14. @Chekgu Azrine

    betul tu yg penting x ada apa2 pd anak mama tu...:)

    ReplyDelete
  15. @Niena Pengembara Ilahi

    alhamdullilah niena mama sihat jer...x apa mama faham...:)

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum mama,
    lind dulu2 pun camtu gak...ada je jawapan utk apa yg mak ckp...tp skrg da insaf da :)

    ReplyDelete
  17. perghh...nsb bek tkde pape kt anak.uish...prnh langgar tp nsb bek keta kilang.pndi2 la cover.

    ReplyDelete
  18. @iyan shazlind

    apa yg makckp tu sebenarnya utk kebaikan anaknya gak...:)

    ReplyDelete
  19. @aReLaN

    ye nasib baik x ada apa2kn...oh yer ke...:)

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Mama

    mukin dia tak perasan-bukan dia saja nak langgar kannnn

    ReplyDelete
  21. dah beerhenti ke geleng kepala mama??haha

    ReplyDelete
  22. @atuk

    waalaikumussalam atuk... yer la tu mungkin...:)

    ReplyDelete
  23. @H.J

    dah H.J kalau tak berhenti kes lain la plak...:)

    ReplyDelete
  24. kesimpulannye jgn lawan ckp ibu ye mama
    hehehe
    xpela..pas ni mest die beringat nye :))

    ReplyDelete
  25. bratus gak tu nak beki kreta...aduyai! malang tak berbaw!

    ReplyDelete
  26. benda dah nak jadi... yang penting selain nasihat bersangka baik lah dgn anak anak... kalau sangka buruk, itu dah jadi macam expectetion dan harapan.. jdi Allah selalu kabulkan harapan seorang ibu.

    ReplyDelete