Tuesday, January 31, 2012

15 Maksiat Yang Menurunkan Bala

SALAM 1 MALAYSIA

Assalamualaikum semua...
Di sini mari kita renungkan 15 maksiat yang menurunkan bala dan sumber ini mama perolehi kat myIbrah...jom kita tengok kengkawan apa dia 15 maksiat yang boleh menurunkan bala dan marilah kita renung-renungkan bersama yer...

Daripada Ali Bin Abi Thalib r.a rasulullah S.A.W bersabda :
"Apabila umatku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka"

1-Apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu

2-Apabila amanah dijadikan suatu keuntungan

3-Zakat dijadikan hutang

4-Suami memperturutkan kehendak isteri

5-Anak derhaka terhadap ibunya

6-Sedangkan dia berbaik dengan kawannya

7-Suka menjauhkan diri dari ayahnya

8-Suara ditinggikan dalam masjid

9-Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina diantara mereka

10-Seseorang yang dimulia kerana ditakuti kejahatannya

11-Arak diminum di merata tempat

12-Kain sutera yang banyak dipakai oleh lelaki

13-Para isteri disanjung-sanjung

14-Muzik banyak di mainkan

15-Genarasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) genarasi pertama (sahabat)

"Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau dirubah
menjadi makhluk lain"

(hadis riwayat Tarmizi)



19 comments:

  1. Suami turutkan kehendak isteri?hmm..macam penah lihat ni..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ma... terima kasih atas perkongsiannya..

    ReplyDelete
  3. bagus~.. tapi 5 ngan 6 tuh bukan bersambung keh?? :O

    ReplyDelete
  4. tak faham yang no.6. hee. keliru sikit. Apa-apa pun, nice sharing mama~

    ReplyDelete
  5. terima kasih mama ats pkongsian ini..tapi yang no 4 tu apple xfham la..mksudnya..??n yang no 7 tu pulak suka mnjauhkn dri dpd Ayah..mksudnya mngelak ke dpd bjmpa?apple trus trang apple mmg xrapat dgn ayah..apple pn xtau knp..bcakap bila perlu ja..mcm segan bla dgn ayah..huhu

    ReplyDelete
  6. salam mama..nice sharing..banyak dah jenis2 maksiat yg ni yg sy nmpk..takut betul bila memikirkannya...

    ReplyDelete
  7. ambil berat jauhi maksiat...jgn buat mudah sja.

    ReplyDelete
  8. @Apple Pearl

    betul tu jgn menjauhkn diri dr bapa kita...:)

    ReplyDelete
  9. mintak mintak jauhi bnda mcm ni

    ReplyDelete
  10. salam kak.. mmg kesemua yg di atas dah berlaku.. sebab tu skrg ni byk bala sedang menimpa kita... Waallahualam..

    ReplyDelete