Assalamualaikum semua...
Hari ni mama nak memberikan petua-petua yang mama ketahui sebab dah lama mama tak menulis n3 petua2 ni...jom kita tengok apa petuanya hari ini yer...
1 - Nasi Wangi Dan Enak
Bagi mendapatkan nasi yang wangi dan lebih enak ambil sehelai dua daun pandan,cuci
bersih dan lumatkan daun pandan tu kemudian masukkan dalam nasi yang telah sedia
dimasak dan hasilnya nasi pasti akan lebih wangi dan enak.
2 - Atasi Gulai Yang Masin
JIka gulai kita terlebih masinnya ambil sedikit hampas kelapa dan bunjutkan menggunakan
kain.Masukkan ke dalam gulai tersebut selama 5 minit kemudian diangkat bunjut tu semula
InsyaAllah masin kat gulai tu akan berkurangan.Boleh juga menggunakan tomato cuma
masukkan ke dalam gulai tersebut.
Selalunya daging ayam kampung adalah keras dan kenyal.Cara mudah untuk melembutkan
daging ayam tu ialah dengan mengaulkan daging ayam kampung dan buah nenas muda
yang telah dicincang.Biarkan lebih kurang 15 hingga 20 minit.Kemudian basuh ayam
tersebut dan masak mengikut resepi kamu.Mudah-mudahan ayam lebih lembut dan sedap.
Telur burung puyuh sering dijadikan hisaan hidangan pengantin namun ianya sukar untuk
dikupas kerana saiznya yang kecil.Untuk memudahkan tugas mengupas kulit telur burung
puyuh semasa merebus telur letakkan sedikit garam dan cuka ke dalam air rebusan.
Biarkan sejuk dahulu kemudian barulah dikupas kulitnya dan lihatlah hasilnya.
5 - Nasi Tidak Basi
Untuk mengelakkan nasi menjadi lebih mudah basi keesokan hari cubalah petua ini.Bila
hendak memasak nasi basuh beras dahulu selepas tu masukkan sedikit garam kedalam
air masakan nasi tersebut dan gaulkan barulah dimasak.Hasilnya nasi akan lambat basinya.
-SELAMAT MENCUBA-
36 Comments
mek slalu guna benda ni... tp saya hanya tengok je..
ReplyDeleteyang dauan pandan tu masuk kan lepas nasik masak ek?bukan letak mase belum jadi nasik lagi...?
ReplyDeleteabah kaklimah sllu sembelih ayam kg dye nk bwat gulai..nt blh gne petua mama ^_^
ReplyDeletebagus petua ni leh bookmark dalam kepala..tq :)
ReplyDeletemama..mama..mama...
ReplyDeletebuh garam dalam nasi masa nak masak, tak masinkah nasi tersebut?
bagus petua akak ni...
ReplyDeleteyang first tu memang saya selalu buat, tapi yang lain baru tau!
Assalamualaikum Mama
ReplyDeleteterima kasih...
bertambah pengetahuan ni...
Wassalam
ini petua untuk org rajin ke dapur mama..
ReplyDelete@Zul Fattah
ReplyDeletemmg bagus kn petua org lama2 ni...:)
@CIK MAY
ReplyDeletedua2 pun boleh May janji letak kan daun pandan tu...:)
@KaK LimAh Si SupiR
ReplyDeletebetul tu boleh gunakan masa nak memasak nanti yer....:)
@Tihara
ReplyDeleteyes book mark kn nanti senang kn...:)
@Cik Sara
ReplyDeletebubuh tu agak2 la jangan byk sgt nanti betul2 masin plak...:)
@mas saari
ReplyDeletemekacih mas...:)
@atuk
ReplyDeletewaalaikumusalam atuk...mekacih yer...:)
@Tea
ReplyDeletebetul la tu kena rajin la ke dapur yer....:)
info berguna
ReplyDeletetq ye mama
leh sruh bakal org rmh belajar sme ni.hehehe
ReplyDeleteASSALAMUALAIKUM ...
ReplyDeleteWAH INFO YANG BERGUNA..PART LAUK MASIN TU SELALU JADI KAT SAYA..
HEHE
Assalamualaikum ma..
ReplyDeleteBagus petua ni bole diamalkan selalu tq.
@kis
ReplyDeletesama2 kis...:)
@aReLaN
ReplyDeleteokay la tu nanti dah tahu senangkan..:)
petua ni bagus untuk yg baru kahwin...=)
ReplyDelete@minah senget
ReplyDeletehehehehe...yer ke ok selamat mencuba yer...:)
@Citra NaniZam
ReplyDeletebetul tukena amalkan selalu kn...:)
@Gadis
ReplyDeletebetul la tu kan...:)
salam mama..wah bagusla petua ni.beras skrg ni mudah sgt basi bila kita masak nasi..ok..boleh try pas ni..tq mama..
ReplyDeletewah...boleh cuba ni. terima kasih mama sebab kongsikan entri ni...
ReplyDeleteterbaik dari mama... hehe
ReplyDelete@Pen Biru
ReplyDeleteokay sama2...:)
@Santri T.P.I.N.I
ReplyDeletesama2santri yer...:)
@Nafisya Ismail
ReplyDeletemekacih yer...:)
hee..sy tahu yg no 1 je mama..yang lain tu baru tahu ni...:D
ReplyDelete@Ezad Skytech
ReplyDeletex pe kalau baru tahu kiranya ambil tahu gak lah tu...:)
huwaaaa
ReplyDeletebyk petua yg baru taw ni
terutama tang nasi dn gulai tu
hehee
maseh mama :))
@aimie amalina
ReplyDeletemekacih mimi...:)
Post a Comment