SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum n selamat pagi kekawan semua....
N3 hari ini mama nak bagi tahu petua tentang ikan.
Bagi yang selalu ke dapur mesti nak tahu petua-petua
yang penting bolehlah digunakan masa memasak
kat dapur nanti.
Selamat mencuba okay...
1- MENGHILANGKAN BAU HANYIR IKAN.
Setelah menyiang ikan,pasti tangan akan berbau hanyir.
Sudahlah baunya tidak menyenangkan,untuk menghilangkannya
juga bukanlah mudah.
Ia mungkin akan kekal hinggakan apabila kita memegang perkakas dapur,
bau tersebut akan melekat padanya.Apa pun, tak perlu risau lagi.
Satu petua untuk mengatasinya ialah dengan melumurkan sedikit ubat gigi pada tangan.
Kemudian bilas dengan air bersih,InsyaAllah tangan tidak lagi berbau hanyir.
2- IKAN TIDAK MELEKAT KETIKA DIGORENG.
Untuk memastikan ikan tidak melekat pada kuali ketika digoreng,
kamu harus pastikan minyak yang digunakan
agak banyak dan membolehkan ikan tersebut tenggelam.
Selain itu,kamu boleh juga masukkan beberapa keping asam keping bersama ikan itu.
Terbalikkan ikan hanya bila kamu yakin yang ikan telah garing.
3- MASALAH DURI DAN TULANG IKAN TERUBUK.
Sebut tentang ikan saja,memang banyak permasalahannya
bau hanyir,duri ikan dan biasanya macam-macam lagi.
Antara yang sering menjadi masalah adalah duri ikan terubuk.
Jika diikutkan hati,menikmati hidangan ikan terubuk ini memanglah
asyik terutamanya apabila ia dibakar dan dicecah pula dengan air asam.
Jadi apa kata kamu amalkan cara ini setiap kali menyiangnya.
Mula-mula pegang bahagian insang dan ekor ikan tersebut.
Selepas itu tarik dari arah bertentangan.
Kamu akan dengar bunyi tulang atau duri ikan itu berderap.
Cara ini boleh juga digunakan pada ikan parang.Selamat mencuba.
4- HILANGKAN MASIN PADA IKAN MASIN.
Untuk menghilangkan masin pada ikan masin yang keterlaluan,
cubalah amalkan petua ini.
Rendamkan ikan masin ke dalam air dengan
memasukkan sesudu teh garam kedalam air tersebut.
5- MENGELAK IKAN MASIN HANCUR.
Taburkan sedikit tepung gandum pada ikan
masin terlebih dahulu sebelum menggoreng.
6- IKAN REBUS TAHAN LAMA.
Untuk mendapatkan ikan rebus yang pejal dan tahan lama,cuba ikuti petua ini.
Caranya mudah sahaja,iaitu sewaktu kamu merebus ikan
itu masukkan sedikit cuka makan,asam keping dan sedikit garam.
InsyaAllah ikan rebus akan jadi lebih pejal dan enak untuk dimakan.
7- GARAM DAN ASAM GELUGUR MUDAHKAN SIANG IKAN.
Biasanya memang agak sukar untuk menyiang ikan yang besar seperti siakap,ikan merah dan ikan air tawar terutamanya ikan talapia.
Sering kali apa yang menjadi keluhan ialah sisik-sisik ikan tersebut yang keras dan liat.
Seandainya kamu sering menghadapi situasi begini, usah bimbang kerana masih ada petua untuk memudahkan kita menyiang ikan-ikan itu.
Kesemua ikan tadi hendaklah dibersihkan terlebih dahulu dan rendam bersama-sama sedikit garam dan asam gelugur .
Biarkan ia semalaman di dalam peti sejuk dan apabila memasak ikan ,barulah dikeluarkan dan disiangkan seperti biasa.
InsyaAllah sisik ikan tadi lebih mudah ditanggalkan dan lembut, memudahkan kita untuk memasaknya.
Semoga segala petua ini dapat kita gunakan semasa kita memasak ikan untuk hidangan tengahari nanti yer...
gambar ikan yang telah digoreng
43 Comments
salam mama.. waaaa, bagus petua² ni, leh smpn.. sy mmg xsuke bl bau hanyir melekat kt tgn.. sbb tu xsuke siang ikan.. hahaha
ReplyDeletebetul2 tu mizz...
Deleteooo macam tu ya mama.. nanti lah saya bagitau Ibu saya pasal panduan menggoreng ikan ni..
ReplyDeletesaya ni tau makan je.. ehehehe
boleh apa salahnya...
Deletesalam mama...
ReplyDeletewahhh...tips di dapur bersama mama..hee..:D
hahaha yer la tu..
Deletetq mama, sgt berguna, tetiba balik karang rasa nk masak ikan jer hahahahaha..
ReplyDeleteoh yer ke...boleh jer...
Deleteooo yee kee..thanks ye mama coz bg petua ni.bagus jgk sbb sy memang pemakan ikan tegar..heheheh
ReplyDeletesama2 pen biru...
Deletewah...petua yg menarik mama!
ReplyDeletemekacih...
Deletesalam mama,
ReplyDeletewah....info yang menariklah mama...boleh bagi isteri baca lepas nie...terima kasih kerana kongsikan maklumat nie mama...
sama2 kancil...
Deleteterima kasih berkongsi kak!
ReplyDeletepetua yang baik untuk kaum hawa. hee. :)
ReplyDeletealhamdullilah...
DeleteWahhh..petua yang menarik sekali mama.. Tapi biasanya, ikan hebatt2x ni mak yang persiang.. Reti persiang ikan kembung dengan ikan merah je.. Tapi tulah..lepas persiang ikan, terus masuk bilik air, mandi.. bagi kakak plak yang masak..heee
ReplyDeletehahahaaa okay la tu...
Deletetks for the tip.. tak sangka ada juga petua untuk hilangkan masin pada ikan masin.. tip yg amat2 berguna sbb saya ni mmg gila makan ikan masin hehehe tks...
ReplyDeletesama2 adza...
Deletelumur ubat gigi tu baru 1st time dengar.sbum ni xtau pulak.hee
ReplyDeletetq mama petu yg berguna utk kedapur
ReplyDeletewah...petua hilangkan hanyir tu saya baru tau..hehehe
ReplyDeleteboleh cuba nanti...
Deletewaaaa
ReplyDeletebyk nye petua mama
niii
hehehe
maceh mama...bes2 plak
sng dan mudah =]
sama2 aimie...
DeleteWah memang sangat perlukan petua bau hanyir pada tangan tu.
ReplyDeleteTerima kasih mama. Banyak petua diberi.
-wina1979-
sama2 na...
Delete@Gen2Merah
ReplyDeletebagus la buat panduan yer...:)
@Ezad Skytech
ReplyDeletebetul tu tips di dapur mama k...:)
@Mrs Lurve
ReplyDeletebagus lah kalau mcm tu...:)
@Pen Biru
ReplyDeletebagus2 mkn byk ikan menambah protinkn...:)
@mas saari
ReplyDeletesama2 mas...:)
@KAMIHIDUP
ReplyDeletebetul tu KamiHidup...:)
@Cik Sara
ReplyDeleteoh yer ker...x pe lah belajar yer...:)
@ADZA IRDAWATI aka MAK DARA
ReplyDeletesama2 mak dara...:)
@aleen aiden
ReplyDeletehehehe....first time...:)
@abghani
ReplyDeletemekacih abghani...:)
@Sunah Sakura
ReplyDeletepertama kali dengar la ni...:)
@aimie amalina
ReplyDeletemekacih mimi...betul tu senang n mudah...:)
tima kaseh untuk petua2 ni! hehe..myra paling tak suka siang ikan sebab bau hanyir yg susah nak hilang. pasni dah tau cane nak bg cepat hilang..thanks! :)
ReplyDelete@✿ Myra ✿
ReplyDeletesama2 myra...moga dpt panduan yer...:)
Post a Comment