Assalamualaikum...
Mari kita tengok petua yang lain plak hari ni
mama harap pada yang tidak tahu bolehlah digunakan petua ni yer...
Mari kita tengok petua yang lain plak hari ni
mama harap pada yang tidak tahu bolehlah digunakan petua ni yer...
KENTANG GORENG RANGUP
Bagi merangupkan kentang goreng amalkan petua ini.
Setelah kulit kentang dikupas,basuh dan potong memanjang.
Gaulkan kentang tersebut dengan garam secukupnya,
kemudian masukkan kentang tersebut ke dalam bekas berlubang
seperti penapis santan dan toskan selama satu jam.
Setelah itu,goreng kentang tersebut dengan minyak yang banyak.
KEJU TAHAN LAMA.
Jika kamu mengalami kerosakan peti ais,
cara lain untuk menyimpan keju agar tahan lebih lama
adalah dengan membungkus keju dalam sehelai kain
yang bersih yang dilembapkan dengan air garam terlebih dahulu.
CARA KEKALKAN KELEMBAPAN KEK.
Bagi mengatasi masalah kekeringan kek buah,
sebaiknya balut kek buah dengan menggunakan
kertas minyak ketika masih panas.
Ia boleh menambahkan tekstur kek tersebut,
selain menjadikan rasanya lebih enak,lembut dan mudah dipotong.
MERANGUPKAN JERING TUA.
Untuk menjadikan jering tua lebih rangup,
tanam jering tersebut ke dalam tanah ataupun pasir.
Biarkan selama tiga hari setelah itu keluarkannya dan bersihkan.
Jering akan berasa rangup dan semakin enak bila dimakan.
DAGING MUDAH EMPUK.
Adakalanya daging yang dimasak susah empuk.
Bagi melembutkan daging,masukkan sedikit ketulan ais ke dalam masakan.
InsyaAllah daging akan mudah empuk,lembut dan hidangan menjadi sedap.
ATAU : Masukkan akar daun pandan kedalam masakan,
itu juga boleh melembutkan daging dengan cepat.
ATAU : Masukkan garfu ke dalam masakan
ia juga boleh melembutkan daging dengan segera.
CILI JERUK TAHAN LAMA.
Cara untuk mengekalkan keenakkan cili jeruk
adalah dengan mencelur cili terlebih dahulu.
Angkat dan toskan
kemudian panaskan cuka bersama garam hingga mendidih.
Biarkan sejuk lalu masukkan cili yang telah dicelur
tadi kedalam cuka.Gaulkan sebati dan simpan di dalam bekas.
BAWANG KURANGKAN RASA MASIN.
Cara yang mudah bagi mengurangkan rasa masin
pada gulai ialah dengan memasukkan beberapa biji bawang
besar yang telah dipotong dua.
Pastikan kulit bawang tersebut telah dikupas terlebih dahulu.
ATAU :Masukkan dua biji kentang ke dalam gulai boleh juga mengurangkan masin
ATAU :Masukkan dua biji tomato ke dalam gulai juga boleh mengurangkan masin
Semuanya boleh digunakan pilih saja yang mana satu asalkan salah satunya ada
AGAR MAKANAN TIDAK MELEKAT DI KUALI
Untuk mengatasi masalah ikan atau ayam melekat
pada kuali ketika menggoreng panaskan minyak masak terlebih dahulu.
Masukkan hirisan bawang putih ke dalam kuali dan biarkan seketika.
Kemudian goreng ikan atau ayam dengan cara ini juga
boleh memberikan haruman yang enak pada makanan.
ELAK PAHIT PERIA.
Bagi yang suka peria pasti akan menghilangkan rasa pahitnya.
Untuk menghilangkan atau mengurangkan pahitnya
adalah dengan membasuh peria yang hendak di masak terlebih dahulu.
Potong sedikit bahagian buah yang bertangkai dan bahagian berlawanan.
Selepas itu dibiarkan tegak dengan bahagian berlawanan
tangkai berada di bawah selama satu jam barulah dimasak.
ATAU: Hiris peria itu kemudian rendam dalam air garam.
BAWANG GORENG LEBIH RANGUP.
Bagi menghasilkan bawang goreng yang lebih rangup,
selepas bawang kecil dimayang taburkan sedikit tepung gandum dan garam.
Kemudian goreng seperti biasa.
Hasilnya bawang goreng bukan saja rangup
tetapi juga kekuningan dan tahan lebih lama.
TAUHU TIDAK MASAM.
Untuk mengelakkan tauhu daripada berbau masam,
bilas tauhu dengan air sehingga bersih.
Kemudian,sapukan garam ke seluruh permukaan tauhu.
Simpan dalam peti sejuk.
Apabila hendak digunakan,bilas semula tauhu tersebut.
ELAKKAN BERAS BERULAT.
Beras yang disimpan terlalu lama akan berkulat.
Hindarinya dengan memasukkan bawang putih
yang tidak dibuang kulitnya ke dalam beras.
Tutup bekas beras dengan rapat.
ATAU: Masukkan cili kering sebanyak dua atau
tiga tangkai untuk mengelakkan beras berulat.
45 Comments
aduh..terliur tengok kentang goreng..:)
ReplyDeleteinfo yang bagus...thank you...
ReplyDeleteooo...tips kentang goreng tu cam best aje..
ReplyDeletetips tentang daging tu lak, kenapa eks letak garfu leh buat jadi empuk..ape 'khasiat' dia ek?
wahhh baru tahu..thanks for the info;)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesr sangat suka akan kentang goreng tuuuuu.:)
Dua-tiga juga yg kakak dah selalu buat:-
ReplyDelete1. Peria rendam garam
2. garfu nak bagi daging lembut
3. cili kering masuk dlm beras.
lain kakak baru tahu...
mem..good info
ReplyDeletesalam mama.. paling suke yg rangupkn kentang goreng tu je sbb i love kentang!!! hehe
ReplyDeletemacam2 petua adaaa...gud2..
ReplyDelete..dtg ziarah kembar hehe...
Owh..padanlah saya tengok mak buh cili kering dalam beras.. Plus kulit kayu manis.. Tapi tak sure kenapa..
ReplyDeletehuisyh.. bnyk petua berguna ni
ReplyDeleteleh guna bla dh ada dapur sndiri nanti ni mama.... :)
ReplyDeletenina suka cili jeruk yg dipotong... sedapppp!
Thanks for sharing mama.
ReplyDeleteboleh bagi tips ni kat mak .. HUHU .. time kasih mama ..
ReplyDeletesedap ye mamaa..lapaq2!;p
ReplyDeletebanyaknya petua yg sya dok cari2, tq mama!
ReplyDeleteMy Latest Entry: Saya akan cuba buat surat sokongan. @_@
yay!
ReplyDeletesuke entri ni
dah bg taw mama mimi dh sesikit
hehehehe
kite suke jeruk lada :)
ReplyDeleteTerima kasih kongsi petua. Wina nak amalkan petua untuk makanan terlampau masin tu jadi biasa.
ReplyDelete-wina1979-
yg beras berkulat je saya boleh buat.. yg lain.. xboleh la.. itu org rumah yg buat.. hehe
ReplyDeletewah! penting ni penting. walaupon belum kawen. penting juga ni. curlass menantu mama. haha~
ReplyDelete@Miss Nadya
ReplyDeleteheheheh...;)
wah....petua yg sangat berguna untuk org2 dapur ni mama...best!!! boleh jadi rujukan.
ReplyDeletetetiba rasa nak makan kentang goreng pulak ni mama..:D
ReplyDeletetips yang bagus ni mama...untuk yang selalu masuk dapur..:)
@Sunah Sakura
ReplyDeletemekacih sunah....tu mama pun kurang pasti....:)
@coklatberapi
ReplyDeletesama2 yer...:)
@sekamar rindu
ReplyDeleteoh yer ke...:)
@Kakzakie
ReplyDeletecuba je yg belum tahu tu k...:)
@abghani
ReplyDeletemekacih yer...:)
@mizzkechique
ReplyDeleteokay la tu tapi yg lain ambil tahu juga senang bila dah berkeluarga nanti....:)
@ziraziz
ReplyDeletemekacih yer dtg ziarah kembar....hehehhe...:)
@Cik Sara
ReplyDeletebetul tu petua org lama....:)
@sue perbs..
ReplyDeletemekacih yer...:)
@Niena Pengembara Ilahi
ReplyDeletebetul tu cili jeruk sedapkn...:)
@fiza
ReplyDeletesama2 yer...:)
@Fatin Farhana Binti Ramli
ReplyDeletebagus2..:)
@Miss_Ain
ReplyDeleteokay sedap pi mkn yer...:)
@Ekmi Rabat
ReplyDeletemekacih yer...:)
@aimie amalina
ReplyDeletemekacih mimi...:)
@SoLy SoLicious
ReplyDeletemama pun suka gak...:)
@NA
ReplyDeletemekacih wina yer...:)
@Zul Fattah
ReplyDeletehehehehe....sapa2 boleh wat zul....:)
@Sufinah Yussof (SY)
ReplyDeletebetul tu wat ingatan nanti mak mentua sukakn...:)
@Santri T.P.I.N.I
ReplyDeletebetul tu jadikan rujukan senang nantikn...:)
@Ezad Skytech
ReplyDeletebagus tu boleh goreng kentang ikut petua mama bagi tu...:)
Post a Comment