Monday, October 24, 2011

Mini Perpustakaan Mama...

SALAM 1 MALAYSIA


Assalamualaikum...
Hari ni mama nak bercerita sikit tentang mini library atau mini perpustakaan mama kat rumah.Tentu kengkawan semua sukakn pergi atau selalu pergi ke perpustakaan awan perpustakaan sekolah atau lebih senang ada yang mempunyai library sendiri kat rumah tu...pasti bestkan kalau terdapat banyak buku-buku yang boleh kita baca di masa lapang dan masa-masa yang tertentu di dalam library kat rumah kita tu.

Pada mama library ni sebenarnya baik untuk semua golongan umur kerana di situlah kita dapat merelaxkan diri dan minda dengan membaca buku-buku kegemaran kita.Terasa kepuasan itu bila kita dapat mengumpulkan berbagai-bagai jenis buku di mini library tu...Anak-anak pun akan lebih rajin membaca jika kita menyediakan buku-buku yang menarik buat mereka membaca dan menatapnya nanti.Dengan adanya bahan bacaan yang menarik dan semangat dari ibubapa akan membuat anak-anak lebih bersemangat rajin membaca

Janganlah kita merasa kedekut untuk mengeluarkan wang ringgit untuk membeli buku-buku kegemaran mereka kerana ilmu pengetahuan itu tidak boleh ditukarkan dengan wang ringgit sebenarnya...Memberikan pengetahuan untuk anak-anak melalui buku adalah satu cara yang amat berguna sekali sebab mereka akan lebih menyukai membaca buku2 yang kita sediakan itu nanti.Alangkan indahnya melihat anak-anak dapat dan duduk membaca di mini perpustakaan di rumah kitakn...

Di rumah mama sediakan mini library buat anak-anak membaca buku di masa lapang mereka.Walaupun kecil tapi menjadi satu tempat yang menyeronokan bila kita mendekatinya.Di mini library ini mama letakkan semua buku2 yang selalu dibaca oleh anak2 mama majalah,novel,buku2 agama,buku motivasi,buku teks sekolah buku pelajaran anak-anak juga mama letakkan sekali supaya senang mereka nak melihat kembali buku-buku itu.

Budaya membaca ini haruslah kita serapkan di dalam jiwa anak2 sejak dari kecil lagi supaya
mereka tidak membazirkan masa yang terluang itu dengan membuat perkara2 yang sia2 dan bukan2.Budaya membaca ini sebenarnya adalah salah satu cara mendidik anak-anak supaya mereka akan rajin membaca dan beroleh ilmu sejak dari kecil lagi.Marilah kita ujudkan mini library di satu sudut rumah kita supaya budaya membaca ni sentiasa ada di dalam ruang rumah kita...

Marilah kita ujudkan mini library di satu sudut rumah kita.


Mini library mama kalau boleh nak tambah koleksi buku2 lagi


 majalah yang ada di library mama majalah keluarga,majalah Impiana
majalah Maskulin majalah Wanita,Buku Resepi

 majalah Anjung Seri, majalah Nur ,majalah Dara.Com 

Buku pelajaran n kamus

 Buku motivasi

Buku Novel   

Majalah remaja 

22 comments:

  1. salam mama.. wahhh, bestnya!!!!

    ReplyDelete
  2. salam mama,lama tak berkunjung kat sini.."banyaknya buku,boleh pinjam"..saya juga ada perpustakaan mini kat rumah..cadang sedang menambahkan koleksi..

    ReplyDelete
  3. amboi...kemasnya mini perpustakaan...

    ReplyDelete
  4. wah, banyaknyer... saya pun berazam nk buat mini library kt umah.. tp belum berkesampaian lagi..hehehe

    ReplyDelete
  5. mama belum baca novel 'Takdir Fitrah Terindah' yer?

    ReplyDelete
  6. wah...banyaknya koleksi novel mama, antar yg nampak kau kekasihku. sepi tanpa cinta dan banyak lagi... saya suka baca komik dargon ball mama...

    ReplyDelete
  7. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    mama!
    mimi suke sgaaaattt dgn bukuuuu
    kalo p umah mama ni
    harusss nk tgk Library nihhh
    hehee

    umah mimi pon ade gak
    bes je tgk ye tersusun kan
    budaya membace bagus kan
    emm3


    wee
    suke la new tulisan mama ni
    heheeh
    senang je hati ni membace
    hehehehe

    ReplyDelete
  8. rumah kami pun ada perpustkaan mini :]

    ReplyDelete
  9. pergh..hebak2.. mama pnjam novel satu..heee

    ReplyDelete
  10. salam mama~...
    woooo~ saya panatang tengok buku berderet kak rak, nnti mata membesar+bersinar...best2! i likeee~

    ReplyDelete
  11. banyaknya kak! best ni..

    saya pun banyak buku tapi takde buat pustakaan mini camni...hehehee

    simpan kat laci je..

    ReplyDelete
  12. wahhh..bestnya ada perpustakaan mini ni mama...tersusun rapi je semua buku2 tu...

    pilih je nak baca buku apa kan...tak salah rasanya keluarkan sikit duit untuk beli bahan bacaan kan mama..hee~

    ReplyDelete
  13. wahhh banyaknyer..bukan mini dah ni ;)

    kat umah tak boleh buat camni kak mas..kena simpan sorok sorok skit..kalau tak..tingal kulit jer la buku bukunyer huhu..adik suka koyak ;p

    ReplyDelete
  14. Kat uma ifah bkn mini lg
    penohhhh

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mama,

    bestnya ada mini library nie...kalau dibuat sistem pengkelasan lagi bagus nie kan mama...

    ReplyDelete
  16. wahhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!
    banyaknya buku2 mama .. sy ni hantu buku .. pantang nampak buku. haha .. bestnye mama .. jeles ni ..
    ;)

    ReplyDelete
  17. assalam mama..wah..jelesnya tgok..mama ada library yg penuh dgn buku..sy tak dela smua tu..yg byknye manik dan labuci je..hekhekhek

    ReplyDelete
  18. banyak nyer buku...bersinar2 mata sy tengok!!!!nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk mcm ni jugak!!!!

    ReplyDelete
  19. perghhhhhhhhhhhhh mama! banyaknyaaaaaaaaaa buku!

    ReplyDelete
  20. rajin betul mama buat mini library..kemas dan teratur jer buku2 tue...

    ReplyDelete
  21. bes giler umah mama...
    Kalau saya, saya akan spend masa berhari-hari mengadap semua bahan bacaan tu..
    Hohohoho...
    How i wish kat rumah pun ada sudut baca mcm ni..
    Memang HEAVEN!

    ReplyDelete
  22. MAMA ...

    BONDE PUNYA BELUM SUSUN LAGI...
    TUNGGU BELI ALMARI...

    ReplyDelete