Thursday, August 18, 2011

Tips Dan Gaya Bertudung

SALAM 1 MALAYSIA


 Hari ini mama nak kongsikan beberapa panduan cara pemakaian tudung
dan  tips2nya yang mama baca dari sebuah majalah popular
  iaitu Dara.Com.
 Kita kongsi manafaatnya bersama-sama yer...
Pemakaian tudang amat menjadi begitu trend sekarang,
pemakaian tudung yang bersesuaian  menjadikan wanita kelihatan lebih sopan,kemas,anggun dan amat bergaya  
  Pemilihan sesuatu tudung perlu diambil kira beberapa faktor penting seperti fabrik,warna,saiz,corak,bentuk muka dan gaya si pemakaian.
Jadi di sini ada beberapa tips untuk kita
dalam menggayakan tudung pilihan semua, 
 Jom kita lihat:

TIP 1:
Jika kita memakai baju yang bercorak atau berbunga,
padankanlah dengan tudung yang mempunyai warna paling
sikit di baju kamu.
Contohnya jika warna hijau paling sedikit di baju pilihlah tudung warna hijau.

TIPS 2:
Untuk penampilan yang lembut tetapi ceria dan berkeyakinan tinggi, 
pilihlah tudung polos atau kosong yang 
berwarna cerah seperti merah jambu,kuning dan biru.

TIPS 3:
Elakkan pemakaian tudung yang berwarna gelap 
dan kusam untuk mengelakan kamu dari 
kelihatan sudah berusia atau matang.

TIPS 4:
Bagi wajah yang berbentuk bulat,
pilihlah tudung yang bercorak kecil dan tidak penuh.
Ia adalah untuk mengelakkan wajah kamu kelihatan penuh dan tidak terurus.

TIPS 5:
Bagi yang berkulit putih,disyorkan memakai 
tudung berwarna hijau,ungu dan lavender untuk wajah yang lebih segar.
Tudung berwarna merah jambu akan membuatkan kamu kelihatan pucat.

TIPS 6:
Bagi yang berkulit kuning langsat,pemakaian tudung berwarna biru,lavender dan merah jambu akan menyerlahkan lagi keserian wajah.
 Elakkan tudung berwarna hijau dan kuning supaya tidak kelihatan 
kusam dan tidak bermaya.

TIPS 7:
Buat pemilik kulit sawo matang,
warna hijau dan kuning membuatkan kamu kelihatan lebih cerah dan terang.
 Cuba elakkan memakai tudung 
berwarna kelabu gelap supaya wajah kamu tidak kelihatan kusam.

TIPS 8:
Pastikan tudung kamu dikemaskan di bawah
 kerongsang selepas pinkan tudung.
Ia bertujuan mengelakkan 
lilitan tudung kelihatan seperti menggelembung.


5 CARA BIJAK MEMILIH TUDUNG.
1- Pilih fabrik atau kain yang sesuai dan selesa 
dengan kamu.
Pilihan terbaik ialah kain bawal (kasa atau voile).
    Selain itu, kamu boleh pilih jenis sutera,sifon,viscose atau cita campuran.

2- Sesuaikan dengan keadaan cuaca di tempat kamu.
 Kain bawal atau kasa amat sesuai
cuaca di Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun membuatkan kita mudah berpeluh.
Kain bawal mempunyai ciri-ciri pengudaraan yang baik dan menyerap peluh.
Ia juga memudahkan pengaliran udara 
keluar dan masuk.

3- Pilih fabrik yang melekap pada rambut. 
Secara tak langsung tudung akan terletak cantik di atas kepala kamu.

4- Pilih fabrik yang sesuai dan selesa dipakai dalam jangka masa yang panjang.
Ia dapat mengelakkan tudung
daripada berkedut.
Percayalah kamu akan kelihatan sentiasa elegan jika pilih fabrik yang betul.

5- Pilih fabrik yang boleh memelihara kesihatan rambut.
Jadi walaupun bertudung, rambut kamu akan kekal
sihat.

Gambar2 di bawah sebagai contoh wanita bertudung:


Salah satu cara pemakaian tudung 
menggunakan kain jenis silk(sutera)
atau sifon.

Cara lilitannya buat kamu kelihatan kemas dan anggun.
Di harap kamu dapat panduan dari n3 yang mama bagi di sini.

Semoga pemilihan kain tudung yang sesuai akan 
dapat menonjolkan keperibadian kamu.
Ok bye....Selamat  menjalani ibadah puasa.


16 comments:

  1. Bagus tips ni...tapi malangnya sy tak pakai tudung haha!..nice sharing mama :)

    ReplyDelete
  2. tips jadi lawa oleh mama, tapi kan mama, kita suka pakai tudung hitam,,,kita rasa lebih yakin diri , mungkin sebab selesa kot

    ReplyDelete
  3. @fiq.

    x kisah tudung apa yg fiq pakai janji keselesaan itu ada pd diri kita sendiri...:)

    ReplyDelete
  4. salam mama.. mekaseh utk tips ni.. kebetulan blm beli tudung utk raya.. boleh la amik tips dr cni.. :)

    ReplyDelete
  5. @mizzkechique

    bagus la tu mizz boleh amik tips...:)

    selamat berpuasa...:)

    ReplyDelete
  6. terbaik tips ni

    selalu main srung je

    ReplyDelete
  7. Cik wife memang tau hal2 macam ni...saye ikut je...janji tutup aurat..

    ReplyDelete
  8. nice tips mama....btw,ank mama ke?cantik....=)

    ReplyDelete
  9. @Iffah Afeefah

    thanks iffah...next time cuba yer...:)

    ReplyDelete
  10. @Fadzli Amir

    oh yer ke fadzli ikut je n belikn tudang utk wife...:)

    ReplyDelete
  11. @Cahaya Fajar

    thanks...yer tu lah anak dara mama...:)

    ReplyDelete
  12. kak mas leh jadi perunding imej pas ni :) hehehe..

    eh mcm kenal model2 nya :)

    ReplyDelete
  13. mama thnks sharing tips ni..mama vogue gituhh.. hehe

    ReplyDelete
  14. @PinKy MoMMa

    hahaha boleh juga diya....:)

    model sendiri jer...:)

    ReplyDelete