Thursday, July 28, 2011

Keturunan Jawa Tapi Kat Surat Beranak Melayu....Kenapa Ek????

SALAM 1 MALAYSIA

Semalam mama baru terbaca satu artikal
tentang kisah beliau adalah anak jawa jati Johor...
Best jugak entry mizz semalam sebab die memang anak jawa sejati Johor...
 Syabas orang jawa jati Johor dari Batu Pahat ni  (Mizztina)
Sebenarnya mama pun anak jawa jati Johor 
sebelah mak keturunannya jawa dan sebelah abah plak keturunannya bugis
jadi kalau nak ikutkan mesti berketurunan ikut belah abah mama ( Bugis )
tapi kenapa dalam surat beranak mama tak pun tertulis keturunan
bapa mama tu (Bugis) tapi tertulis melayu jugak...
Pernah tak kita semua terfikirkan tentang kes ini...?
Jadi hari ni mama plak nak tanya pada semua  
  tentang keturunanan u all...
 Pada kekawan pernah tak tengok surat beranak 
u all semua...
ada tak tengok kat ruang keturunan bapa tu
tertulis keturunan apa ek???
  Cuba bagi tahu mama kat surat beranak u all semua
apa yang tertulis pada keturunan bapa u all semua... 
tulis apa ek?
Kalau melayu tu ada banyak type nape x tulis jer
melayu jawa atau sebaliknya kat surat beranak tu
wah confius betul...!!!!

Kat dalam surat beranak keturunan bapa



16 comments:

  1. melayu ada byk type melayu jawa/bugis/minang/boyan dll- saya minang

    ReplyDelete
  2. hehe..smpi ke sini nama saya kak..

    surat beranak sy tertulis keturunan melayu.. tp yg emak dan arwah abah punye keturunan Jawa.. tak aci btl la..

    ReplyDelete
  3. abghani: betul tu tapi kenapa x tulis je jawa ke,bugis ke.minang ke kan lebih senang tahu org tu berketurunan apakn...

    ReplyDelete
  4. yang surat beranak mak saye pulak, die gi tulis kat bahagian pekerjaan bapa, pakistan..hehe
    lagi la merapu..
    rupe-rupenye saye ni ade mix pakistan laa..

    ReplyDelete
  5. slm mizz: tu la pasalnya die org ni kalau tulis tu biarlah betul2 kn jadi kita n anak cucu tahu la nanti asal keturunan kita kn..:)

    ReplyDelete
  6. slm Ked...kan dah yg tukang tulis tu ikut sedap jer kn tapi x pe lah janji ked tahu yg ked ada mix pakistan...)

    ReplyDelete
  7. hai:) ye.betul..kat surat beranak ayah saya pun kena taruk keturunan melayu..tp ayah saya anak jawa jati Johor jugak dari Ayer Hitam:)

    ReplyDelete
  8. yayath: byk lagi yg mcm yayath keturunan jawa nape x ditulisnya kat surat beranak tu kan...sepatutnya kena buat sesuatu bab mcm ni kan..:)

    ReplyDelete
  9. dulu2 kan mcm tak berapa ketat dan detail mcm sekarang hehe..

    kadang2 umur nenek2 kita dulu pun main anggaran je :)

    ReplyDelete
  10. Pinky momma: betul tu diya dulu mmg x ketat pun main letek jer kekadang skg pun mcm tu jugak ada yg jenis org yg malas nak wat dia main bantai jer......:)

    ReplyDelete
  11. Wina punya surat beranak tulis Melayu gak.
    Wina ni banyak campur tapi anggap jerla Melayu. Hehe. Pening kadang nak terangkan kalau beritahu terperinci.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  12. ayah saya jawa kat surt beranak..lalalala

    ReplyDelete
  13. Na: ye la wina apa2 pun kita tetap serumpun kn...:)

    ReplyDelete
  14. Yunz: itulah yg sepatutnya tertulis kay surat berabak tu jadi kita tahu asal usul kita betul x?

    ReplyDelete
  15. Saye keliru...x tahu keturunan ape...tp setahu saye ibu bapa sye keturunan bugis dgn jawa....dapat ank keturunan ape pulak...

    ReplyDelete
  16. Saya keturunan melayu....suami keturunan india. Dlm surat beranak anak saya kenapa keturunan india??? Pegawai kata kalau salah seorg melayu.mmanak keturunan melayu. Boleh ke kita nak tukar keturunan anak saya tu ke melayu. Anak lahir tahun 2005

    ReplyDelete