HOME CONTACT ME PARENTING RECIPE REVIEW LABEL

Sponsor



Monday, January 2, 2017

RESEPI : SHELL OUT SIMPLE DAN SEDAP

ASSALAMUALAIKUM...
Shell Out !! Wah !! memang sedap dan seronokkan..pasti penggemar makanan laut semua sudah tentu teruja bila dapat menjamah makanan laut dengan cara begini...kali ini ianya sudah menjadi satu trending pula cara memakannya hanya diletakkan di atas meja beralaskan plastik atau kertas pembalut makanan...kali ni mama nak tunjukkan resepi cara memasak untuk shell out ini...


Mula-mula kita kenalah ada bahan-bahan makanan laut yang perlu seperti ketam,udang,lala,kupang,kerang,sotong,pepahat dan lain-lain lagi...kesemua bahannya ikut kesukaan kita nak tambah apa lagi...sebelum memasak mama rebuskan kesemuanya sebentar half cook sebelum dimasukkan ke dalam sosnya nanti...lagi banyak makanan lagi meriah..kalau makan kat luar memang mahal harganya...oleh itu lebih puas hati kalau kita buat sendiri di rumah...

Untuk sayurnya boleh sediakan brocoli dan jagung..rebus dulu jagung dan brocoli..
okaylah kita tengok resepinya dulu...

Bahan-bahan A yang perlu dikisar..
cili kering 
Bawang besar/merah
bawang putih
belacan,sedikit udang kering

Bahan B untuk menumis...
Hirisan bawang merah/besar
Hirisan bawang putih
hirisan halia
Cili padi kalau nak pedas
serai dititik saja
daun kari
minyak untuk menumis dan butter

Bahan C untuk perasanya..
sedikit serbuk kari
sos tiram
sos ikan
serbuk lada hitam
kiub pati ayam
garam,gula dan serbuk perasa

Cara-cara memasaknya...
1-Panaskan minyak dan butter ke dalam kuali..tumiskan dahulu bahan-bahan hirisan tadi sehingga harum dan garing sedikit...
2-Setelah garing masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar tadi masak sehingga cili garing dan masak..
3-Setelah cili garing masukkan pula bahan perasanya rempah kari dahulu dan biarkan sebentar...setelah itu masukkan sos tiram,sos ikan,serbuk lada hitam,kiub pati ayam,garam,gula dan serbuk perasa secukupnya..kacau-kacaukan sebentar...
4-Gaulkan sedikit-sedikit makanan laut yang telah di rebus terlebih dahulu tadi..masukkan dahulu ketam,kerang,kupang biarkan sekejap dan boleh diangkat..kalau suka boleh letak telur...
5-Akhir sekali masukkan sotong,udang,lala dan pepahat ke dalam sos yang ada dan gaulkan..kacau sekejap saja dan bolehlah diangkat...sekejap sudah mencukupi sebab bahan-bahan ini sudah direbus terlebih dahulu...
6-Sayuran yang telah dicelur tadi seperti karot,brocoli dan jagung mama tak campurkan sekali sebab lebih suka makan begitu saja...
7-Makanan untuk shell out kita telah siap dimasak...bolehlah dihidangkan bersama nasi butter atau nasi biasa saja...ikut kesukaan semua...jom kita menjamu selera...

Okay lah pada kawan-kawan yang ingin mencuba resepi shell out mudah ni bolehlah mencubanya di rumah yer...lebih puas hati dapat makan bersama family di rumah saja...

 p/s sedapnya dpt mkn shell out di rumah...

Entri berkaitan Shell Out


10 comments:

  1. wow... memang perghhhh mama zul...

    ReplyDelete
  2. wah..lepas ni tak payah nak keluar...kita shell out kat rumah je kan..thanks mama untuk resepi ni...

    ReplyDelete
  3. Mas.. kat tempat kita ni mana boleh beli pepahat tu?
    Kakak boleh tak pernah jumpa tau
    Pergi kat pasar Larkin (terminal bas) tu pun tak pernah jumpa

    Sedapnya bila dah tengok tersusun tu:)

    ReplyDelete
  4. rumit juga membuatnya..patutlah mahal

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kakzakie...mmg jarang jumpa pepahat tu kak...kekadang ada kat kipmart n kekadang x ada langsung...sesekali jumpa kat Aeon Tmn U...kekadang jer ada terjumpa kak...nasib2 jer...:)

    ReplyDelete
  6. gituh resipinye nanti nak cuba lah

    ReplyDelete