JIRAN TETANGGA

Thursday, January 8, 2015

BBQ Awal Tahun 2015

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Cerita dah lama lupa pulak nak postkan entri ni...sebenarnya entri ni tersimpan dalam draf tak perasan la pulak masih tak dipostkan dah tenggelam dalam simpanan entri draf tu..okaylah hari ni mama postkan entri masa awal tahun hari tu 1 Januari 2015..adalah buat sedikit bbq kat depan rumah makan anak beranak jer...dah lama tak gathering sama-sama tu yang pakat-pakat buat bbq sambil duduk berborak...kebetulan anak-anak dan menantu pun bercuti pada hari itu memang seronoklah semuanya ada sekali...


inilah antara bahan-bahan yang dibeli untuk bbq malam tu...ada daging kambing,kepak ayam,sotong,kerang,udang,daging,hotdog dan ikan pari....mama dan anak-anak bergotong royong menyediakan semuanya...perap daging dan ayam dari awal pagi nak biarkan rempah sebati dalam daging dan ayam...baru terasa sedapnya bila dipanggang malam nanti...daging kambing kami beli yang dah siap berempah jer sebab lebih senang sikit kerjanya...


Ha ! ni dia orang kuat yang tolong mama memanggang kesemuanya... menantu kesayangan mama la...kami yang lain hanya duduk makan jer...senang kerja jadi bos jer kan ! tak payah susah-susah nak membakar semuanya sebab dah ada orang kuat menyediakannya...



bila part nak bakar ni lah yang susah sikit..nak kena hidupkan bara apinya dulu...tapi bila dah ada orang kuat semuanya merekalah yang membuatnya...kalau dah ada baranya memang senang jer nak membakar semuanya...


Boss dan mem duduk tepi jer sambil tengok dan tunggu semuanya siap dibakar...bila dah siap apa lagi terus makan la....


ada saja sikecik Awisy tu dok menyibuk kat situ...kalau tak mengacau memang tak sah la dia...


tengok la tu ada saja benda yang Awisy nak usik...pantang leka pasti dengan cepat tangan Awisy mencapainya...cucu kesayangan mama ni memang dah panjang sangat akalnya...ada saja yang jadi mainannya...


Ikan pari dibakar di atas pemanggang elektrik jer..sebab dah tak sabar nak makan...ikan pari ni memang dah jadi feveret family mama...kalau dah bakar dulu memang sekejap jer la habisnya...


sesekali dapat buat bbq kat rumah macam ni memang seronok...dapat berkumpul sekeluarga sambil berborak dan bergurau senda bersama-sama...bermacam-macam cerita kami bualkan hingga lewat malam baru kami selesai berbbq...itupun masih ada lagi kambing,sotong,hot dog yang tinggal...semuanya sudah mengalah sebab perut masing-masing dah kekenyangan malam tu..

p/s sesekali buat gathering mcm ni memang seronok..

8 comments:

  1. Pergghhh !!! menitik air liur hahahaa... semua sedap2.. best pulak kan mama lepak rmai2 anak beranak..

    ReplyDelete
  2. meriahnya tgk. hehe. mesti dari pagi tu excited prepare barang untuk BBQ ;)

    ReplyDelete
  3. seronoknya mama rmai2 berbbq..syiok tau..lgi berbaloi klau g steamboat tu..huhu..

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaa bbq. nani dah lam atak buat bbq :D

    ReplyDelete
  5. BebBBQ dgn anak-anak memang best. Kakak ni rasanya dah lebih setahun tak buat.
    Nantilah tunggu anak sulung cuti sem..

    ReplyDelete
  6. memang seronok kak mas..masa cuti nilah nak berkumpul anak beranak...yer tak

    ReplyDelete
  7. memang seronok dapat berkumpul ramai ramai macam ni

    ReplyDelete
  8. Seronoknya makan-makan bersama ahli keluarga semua...

    ReplyDelete

DUIT TABUNG