16 April 2014

# resepi masakan

Resepi : Bunga Kobis Cicah Air Asam

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Hari ni mama nak tunjukkan satu resepi yang memang cukup simple dan cukup senang bila hendak menyediakannya...bagi yang bujang cukup rasanya nak buat perut kita kenyang... makan nasi dengan sayur bunga kobis ni saja pun dah cukup tapi kalau ada tambahan ikan goreng jadilah semakin sedapnya..

bahan-bahan yang diperlukan...
bunga kobis
cili api
cili merah
belacan
garam,serbuk perasa
air asam jawa (pekat)
bawang (dihiris)

Cara-caranya...
potong sayur bunga kobis tu kecik sedikit senang nak makan nanti...panaskan air dalam periuk tambahkan garam sedikit...bila dah mendidih airnya masukkan ke dalam air tu..biarkan sekejap kemudian tutup api dapur dan toskan...jangan biarkan lama sangat nanti lembik ! bila makan dah kurang best rasanya tapi kalau yg suka lembik tu bolehlah rebus lama sikit...

nak buat air asamnya memang senang dan simple jer...ambil cili api campur sikit dengan cili merah supaya rasanya tak la pedas sangat...letakkan belacan,cili api dan cili merah itu dalam lesung batu...tambahkan garam sedikit dan serbuk perasa lepas tu tumbuk sambai halus...bila dah halus tambah air asam jawa yang pekat...ambil bawang hiris-hiris dan masukkan saja ke dalam kuah asam tadi...

dah siap pun menu simple ni jadi boleh la dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng memang sedap sekali...pada kawan-kawan yang belum pernah cuba bolehlah mencubanya pasti terangkat...

16 comments:

  1. sedapnya..nampak menyelerakan :)

    ReplyDelete
  2. eh tak pernah tau ni mama, boleh cuba ni nampak macam sedap jer... thanks for sharing mama...

    ReplyDelete
  3. Hehe...sebelum ni x pernah plak terfikir pasal resepi air asama dengan bunga kobis ni...
    Bagus juga....boleh try ni. TQ mama (^^,)

    *Jemput join GA saya yer. Giveaway [2] : Max & Bella 1st Birthday.TQ.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.... Menarik....tak pernah terfikir... nnti su nk mama su buatkn...

    ReplyDelete
  5. cam sedap je resipi ni ek mama

    ReplyDelete
  6. tak pernah cuba resipi ni...macam sedap je mama...:D

    ReplyDelete
  7. Ehhh..firstime dgr...menarik nie..(^_^)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mama, wahh sedapnya cicah air asam. nyumm nyummm ~~~

    ReplyDelete
  9. terliur tgk air asam tu..kalau ada daging bakaq lg sedapp:)

    ReplyDelete
  10. Wahh Mama sedapnyerrr ..Lya tak pernah lg buat camni .!!!.
    Ok Mama .. nanti Lya cuba ya

    ReplyDelete
  11. salam bloggers :)

    jemput join simple review segment by aliyah :) tinggal beberapa hari shja lg.
    :http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/04/simple-review-segment.html

    ReplyDelete
  12. Wah, tengok pun dah berselera sangat... Zumal singgah dr blog Mia Liana :)

    ReplyDelete
  13. walaupun simple.. tapi sedap ni...

    thanks sudi join segmen nak url #3, senarai blog ada di http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    ReplyDelete
  14. wah nampak sedap n simple..terbaik la ^_^

    ReplyDelete