JIRAN TETANGGA

Thursday, February 14, 2013

Cara Mudah Tidurkan Bayi Anda Tanpa Buaian

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Di bawah ini terdapat beberapa cara yang mudah untuk menidurkan bayi kita tanpa menggunakan buaian..pada ibubapa yang anak mereka susah untuk tidur marilah kita cuba cara-cara di bawah ini...

1-Tukarkan lampin yang baru dan bersih
2-Lap badan dengan tuala basah dan tukarkan dengan baju yang baru dan bersih.
3-Ambil lotion atau minyak angin urut dengan lembut dibahagian belakang dan bahagian perut si manja anda.
4-Jika masih tak mahu tidur cuba urutan lembut dibahagian betis serta tapak kaki dengan minyak angin atau lotion.
5-Urutan pada bahagian badan,perut,betis dan tapak kaki melegakan rasa kurang selesa bayi anda.
6-Tidurkanlah anak anda dalam keadaan mengereng ke kanan kerana itu adalah tidur yang paling baik untuk bayi dan lebih baik tidak perlu menggunakan buaian dengan kerap untuk menidurkan anak kita.
7-Tepuklah perlahan2, nyanyikan lagu kegemaran anak atau berselawat hingga baby itu tertidur.Inilah caranya yang mama selalu amalkan untuk menidurkan Awisy.

Urutlah tapak kaki seperti gambar rajah di bawah...


19 comments:

  1. petua ni bagus betul untuk kami yg sedfang nak membesarkan baby kami ni... tq kak...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah anak sy tu dua2 pun takde masalah susah nak tidur cuma tidur lewat je..tapi bila time nak tidurkan tu memang sekejap je dodoi2 terus terlena..

    ReplyDelete
  3. Ok.. mekasih utk teknik2 ni mama. InsyaAllah boleh saya gunakan nanti.

    ReplyDelete
  4. Queen pun selalu gak praktikkan cara di atas mama sewaktu Ammar masih bayi dulu la.. skrg ni dia boleh tido sendiri jer.. ;_

    ReplyDelete
  5. tq mama sharing sini..panduan tuk dya cominng soon nih :)

    ReplyDelete
  6. wahhh bagusnya info ni mama tq sharing :)

    ReplyDelete
  7. lampin tu smmgnye no 1 la kene cek. :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Suрeгb ρost howеvеr Ι was
    ωаnting tο know if уοu could writе a littе more on thiѕ tοpic?
    I'd be very thankful if you could elaborate a little bit more. Kudos!

    Here is my web page ... Hypothyroidism Treatment for women

    ReplyDelete
  10. ida memang xajr anak2 tidur buai sbb susu bdn..senang..memang ni semua ida buat..thnkz shre..

    ReplyDelete
  11. wow menarik ilmu ni.
    NAk cuba dulu masa baby dia susah benar nak tido. Sekarang pun sama tapi lebih mudah. mungkin teknik ni boleh bantu lebih

    ReplyDelete
  12. saya selalu buat camtu. lebih2 lagi kalu perut si kecik masuk angin.kejap je si kecik tu berhenti menangis.

    ReplyDelete
  13. masukan yg bagus buat saya yg akan memiliki bayi, Insya Allah.
    Teria kasih..

    ReplyDelete

GRANDMA ON PAPER

GRANDMA ON PAPER