14 January 2013

# jahit sendiri

DIY Cloak Dah Siap

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Hari tu mama ada bagitahu yang mama telah terpilih menjadi tukang jahit import untuk menjahit baju cloak Red Riding Hood anak mama...hari ni mama nak tunjukkan hasil tangan tukang jahit import ni...hahaha perasan jer mama ni kan...

bila dah siap cloak ni bagi kat anak mama bukan main gembiranya dia...
 bila disuruh mencuba dan mama ingin mengambil gambarnya dia tak mahu sebabnya masih tak lengkap lagi katanya jadi bila dah siap keseluruhannya nanti mama akan uploadkan gambar sepenuhnya kostum itu yer...tunggu tau !!

inilah gambar cloak (jubah Red Riding Hood) yang mama telah siapkan semalam...


bagaimana kekawan menjadi tak hasil kerja tangan mama ni..?pada mama alhamdullilah puas hati juga la sebab dapat juga mama membuatkan dan menyiapkan cloak untuk anak mama ni !! hasil kerja tangan sendiri la katakan untuk anak pula tu ! ibu mana yang tak puas hatikan...hehehehe..



tengok la tu mama mula nak potong kain tu ! masih ada yang dok menyibuk kat situ siap tidur lagi kat atas kain tu ! nampak kaki dia jer tu hahaha...

  
kena mengambil masa perlahan-lahan untuk menjahitnya..susah juga nak menjahit kain yang berbulu macam ni tapi kena siapkan juga walaupun sesusah mana pun..


kedut-kedut ni untuk bahagian belakang bahu cloak tu...masih ada gambar yang mama terlupa nak ambil sebenarnya...gambar bahagian yang sepatutnya mama nak cantumkan bahagian belakang dan atasnya tu...


inilah dia hasilnya cloak yang dah pun siap dijahit sepenuhnya...

24 comments:

  1. wah cantiknya...kreatiflah mama ni... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam farah...mekacih biasa jer tu...;)

      Delete
  2. cantik..pandai mama jahit eh..leh tempah baju la..hihi
    tp, xdpt bayangkan kalo baju 2 dipakai cmne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam zaniff....mekacih hehehehe...kalau dah pakai nanti mama postkn yer...;)

      Delete
  3. Replies
    1. assalam rapunzeel...mekacih yer..;)

      Delete
  4. Assalamualaikum Mama

    tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam atuk...mekacih yer...;)

      Delete
  5. eh..cantik laa..kena dengan tema nye mama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam cheq kaq...mekacih yer...;)

      Delete
  6. Terernya mama jahit guna fabric ni. Kalo dapat kat saya ni, dah bergumpal2 dah ni melekat benang bawah. Saya jahit guna kain felt la selalu jadi gitu. Tapi biasanya masa nak start jahit dari tepi tu je yg susah. Bile dah tgh2 senang skit. Fabric bulu2 ni mama beli kat mana? Apa nama dia? *chey, cerita pasal menjahit je, saya terus segar bijik mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam lyd....betul tu mmg susah nak jahit kain berbulu mcm ni...kain ni mama beli kat Kamdar...namanya mama pun tak berapa ingat la...:)

      Delete
  7. wahhhhhh,,... mama!! mama bagi ilham untuk ary pakai waktu dinner nanti ler:P chanteq mama buat^^ make sure lepas anak mama pakai, post kat blog tau^^ nak tengok^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam ary....bagus la dah tahu nak pakai apa...okay nanti mama postkn kat blog bila dah siap...:)

      Delete
  8. Replies
    1. assalam sal...biasa jer tu sal sikit2 boleh la...:)

      Delete
  9. cantik mama......
    sesuai sangat......suka dgn kaler merah tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam remy...mekacih remy...;)

      Delete
  10. Wah.. Mama pun pandai menjahit ye.. boleh tempah baju raya dengan Mama ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam wie...jahit biasa2 tu boleh la n pakai sendiri...;)

      Delete
  11. tabik spring la kat mama. teringin jugak nak blaja jahit. tapi belum gi mane mane kelas lagi. hee.

    ReplyDelete
  12. boleh tempah ke buat cloak tu?hehe

    ReplyDelete
  13. kalo nak tempah boleh ke? tapi kain velvet la.. utk boleh redah ujan... hehe :P

    ReplyDelete
  14. boleh tempah ke buat cloak tu?hehe

    ReplyDelete