ASSALAMUALAIKUM...

Kat rumah mama ni memang tak pernah mis dengan asam pedasnya...ada jer menu asam pedas yang dipinta oleh hubby mama...sebenarnya dulu hubby mama memang tak minat dengan menu asam pedas ni..buka cerita pulak mama ni ! cerita lama masa bertunang dulu...biasanya menu yang hubby suka makan masa tu semuanya jenis yang bersup dan yang tidak pedas...kalau masak menu ikan masak singgang atau jenis kuah bersup memang laju jer lah makannya...mama pulak di rumah memang dah biasa dengan menu asam pedas ni...

Arwah abah mama dulu memang suka dengan menu asam pedas..menu di rumah yang akan dimasak setiap hari sudah pastinya mesti ada menu asam pedasnya...jadi anaknya ni dah biasa dan telah sebati mengikut perangai arwah abah...kalau tak ada menu asam pedas memang rasa tak boleh nak makan....kalau dulu masa bertunang bila hubby datang ke rumah menu yang biasa mama hidangkan sudah semestinya menu asam pedas...memang tak usik menu asam pedas tu..tapi disebabkan makan dengan bakal bapak mentua terpaksalah jugalah dicubanya...


Tu kisah dulu-dulu la sekarang ni hubbylah yang dah terlebihnya...setiap hari mesti nakkan menu asam pedas mama...sebenarnya sejak kawin memang mama suka sangat masak asam pedas untuk hidangan hubby makan..bila dah kelamaan dah jadi biasa pada hubby...sesekali saja mama akan masak menu kurang pedas yang hubby suka tu tapi asam pedas juga yang dicarinya...lama-kelamaan asam pedas nilah yang jadi menu utama di rumah kami...setiap hari mesti ada saja menu asam pedas di rumah...tak kiralah asam pedas apa yang mama masak janji ada...panjangnya mukadimah mama ni...okaylah kita cerita kisah hubby mama.ni di lain hari yer...hari ni nak cerita menu resepi asam pedas kepala ikan tenggiri permintaan dari hubby mama...jomlah kita lihat respinya yer...


Bahan-bahannya..
Kepala ikan tenggiri
bendi
cili kering*
bawang merah*
bawang putih*
belacan(kalau suka)*
Garam
serbuk perasa
Minyak
Kunyit hidup
halia
Air asam jawa


Cara-cara memasaknya...
1-Blander kesemua bahan yang bertanda *..bersihkan kepala ikan (mama suka rendam dalam air asam jawa)..biarkan sekejap...ambil kunyit hidup dan halia tumbukkan hingga hancur...
2-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili yang telah dikisar tadi dengan kunyit hidup dan halia yang telah ditumbuk halus tadi...biarkan cili garing dan terbit minyak...
3-Setelah cili garing masukkan air asam jawa ke dalamnya..biarkan didih sekejap masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...
4-Bila kuah dah mendidih masukkan kepala ikan ke dalam periuk..biarkan sehingga ianya masak dah mendidih...akhir sekali masukkan bendi ke dalam kuah asam pedas tersebut..biarkan sekejap pastu bolehlah ditutup api.Menu asam pedas kepala ikan tenggiri siap untuk dihidangkan...selamat mencuba korang...