ASSALAMUALAIKUM...
Hai korang...hari kedua kita berpuasa...mesti juadah untuk berbuka dari korang mesti enak dan lazat...tapi beringatlah korang jangan memasak sehingga membazirkan yer...hari ni mama nak share satu resepi untuk semua yang sudi singgah ke blog mama ni...menu masak lemak cili api daging berebung...


Bahan-bahan yang diperlukan...
Daging
Rebung
cili api
kunyit
asam keping
santan
bawang merah
garam
serbuk perasa


Cara-cara memasaknya
1-Rebus rebung dahulu dah lembut tepikan..daging kalau nak cepat boleh direbuskan dahulu...
2-Ambil cili api,bawang merah tumbukkan sehingga hancur...kalau nak senang dan cepat blanderkan semua bahan-bahan tadi.. .
3-Masukkan bahan yang sudah dikisar tadi ke dalam periuk.Masukkan santan cair dahulu dan asam keping letak periuk di atas dapur..biarkan didih sebentar..
4-Masukkan daging yang telah direbus tadi ke dalamnya..biarkan daging mesra dengan bahan-bahan kisar tadi..
5-Masukkan rebung dan santan pekat...rasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya..bila dah cukup rasa bolehlah ditutup apinya.

Menu masak lemak daging cili api daging berebung siap untuk dihidangkan..selamat mencuba kawan-kawan.


p/s selamat berbuka puasa semua...