ASSALAMUALAIKUM...
Haii korang lama mama tak upkan entri petua lama-lama ni..jadi hari ni mama nak upkan semula entri petua yang mama tahu kat blog ini...semoga dengan ada petua-petua ini dapat digunakan untuk kegunaan kita sehari-hari...
Biasanya kalau kita hendak memasak daging memang selalunya hendak cepat empuk dan lembutkan..jadi kali ini mama nak bagi petua bagaimana nak buat daging cepat empuk dan lembut cepat...cubalah mana-mana satu petua yang dirasakan senang...sebenarnya banyak lagi caranya tapi mama cuma upkan cara yang biasa mama gunakan yer..
1-Masukkan garpu besi ke dalam rebusan daging tersebut .Biarkan sehingga daging itu betul-betul lembut dan empuk barulah dikeluarkan semula...
2- Bagi penggemar daging kadang kala daging yang akan dimasak keras dan liat jadi untuk melembutkan daging ketika memasak cubalah dengan cara ini .Masukkan kurma sebanyak satu hingga dua biji di dalam masakan anda.In sha Allah daging yang direbus itu cepat empuk dan enak.
3-Petua yang terakhir bolehlah menggunakan akar daun pandan...Ambil beberapa batang akar pandan cuci dan masukkan ke dalam air rebusan daging kita tadi...In sha Allah daging akan cepat empuk dan enak...
6 Comments
:) GREAT SHARING
ReplyDeleteTq for tips ni
ReplyDeletesama-sama..
Deleteoo macam tu..ok boleh cuba nanti mama
ReplyDeleteJanjiKita
in sha Allah mar..boleh cuba...
Deletealhamdullilah...sama2..
ReplyDeletePost a Comment