05 April 2017

# resepi masakan

RESEPI REBUS ASAM IKAN TONGKOL BERNENAS

ASSALAMUALAIKUM....

Rebus asam ikan tongkol bernenas menu berbuka puasa ganti mama hari ini..simple dan sedap...boleh hirup kuahnya juga...pada korang yang suka menu simple dan senang bolehlah masak menu ni..tanpa minyak kurang kolestrol ! hanya direbuskan saja memang cukup mudah...jom kita tengok resepinya...

Bahan-bahannya...
Ikan tongkol / ikan lain pun boleh
cili kisar (bawang merah,bawang putih,belacan)
asam jawa
nenas, garam
serbuk perasa,sedikit serbuk kunyit

Cara memasak..
1-Bersihkan ikan dan rendamkan dalam air asam jawa...tepikan sebentar.
2-Ambil cili kisar masukkan ke dalam periuk dan masukkan air asam jawa ke dalamnya..
3-Biarkan mendidih sekejap selepas tu masukkan ikan yang sudah direndam tadi..letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
4-Akhir sekali masukkan nenas ke dalam kuah asam rebus ini..biarkan didih sebentar..menu simple ini siap untuk dihidangkan bersama sambal belacan dan menu yang lain juga...
selamat mencuba korang..

Nak tahu entri yang berkaitan

p/s tinggal 3 hari lagi puasa ganti...

8 comments:

  1. Salam magrib Mas
    Wah menu diet ni hari ni Mas
    Sedap tu hirup kuah nya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dpt hirup kuahnya mmg sedap...

      Delete
  2. Sedap juga buat camni yerk.. simple dan mudah..

    ReplyDelete
  3. feveret menu arwah mak..sampai kitorang pun suka..

    - Hernee Nazir -

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ke...mmg sedap ni hernee..simple tapi sedap...

      Delete