04 April 2017

# resepi masakan

RESEPI MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

ASSALAMUALAIKUM...


Jom hari ini kita jengah dapur mama ni yer...menu siput sedut masak lemak jer hari ini..alhamdullilah dengan rezeki untuk berbuka puasa hari ini...jom kita tengok resepinya..

Bahan-bahanya...
siput
santan
daun kunyit
cili api
bawang merah
asam keping
garam
serbuk perasa
serbuk kunyit

Cara memasaknya...
1-Siput itu perlu dipotong hujungnya..basuh bersih-bersih dan biarkan ke tepi dulu...
2-Sediakan rencahnya...ambil cili api, bawang merah tumbuk/blanderkan hingga lumat.
3-Masukkan dalam periuk daun kunyit, bahan tumbuk tadi dan santan cair dahulu..
4-Masukkan garam, serbuk perasa dan asam keping..masukkan sekali siput yang telah dipotong tadi ke dalam kuahnya...kacau perlahan jangan sampai santan pecah yer...
5-Biarkan kuah didih sebentar dan siput cukup masak...masukkan santan pekat pula kacau sehingga didih sekejap..
6-Dah siap boleh tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi panas..selamat mencuba yer..

entri berkaitan bolehlah tekan sini yer...

p/s menu feveret mama ni...nak berbuka..

3 comments:

  1. kejap lagi sampai nak tumpang dinner hahahaha

    - Hernee Nazir -

    ReplyDelete
  2. mama, feberetttt uyul mama. huwarghhh.

    Jom ke Blog Uyul Rosli >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  3. febret asben saya,,tapi saya tak pandai makan
    JanjiKita

    ReplyDelete