ASSALAMUALAIKUM...
Jom hari ini kita jengah dapur mama ni yer...menu siput sedut masak lemak jer hari ini..alhamdullilah dengan rezeki untuk berbuka puasa hari ini...jom kita tengok resepinya..
Bahan-bahanya...
siput
santan
daun kunyit
cili api
bawang merah
asam keping
garam
serbuk perasa
serbuk kunyit
Cara memasaknya...
1-Siput itu perlu dipotong hujungnya..basuh bersih-bersih dan biarkan ke tepi dulu...
2-Sediakan rencahnya...ambil cili api, bawang merah tumbuk/blanderkan hingga lumat.
3-Masukkan dalam periuk daun kunyit, bahan tumbuk tadi dan santan cair dahulu..
4-Masukkan garam, serbuk perasa dan asam keping..masukkan sekali siput yang telah dipotong tadi ke dalam kuahnya...kacau perlahan jangan sampai santan pecah yer...
5-Biarkan kuah didih sebentar dan siput cukup masak...masukkan santan pekat pula kacau sehingga didih sekejap..
6-Dah siap boleh tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama dengan nasi panas..selamat mencuba yer..
entri berkaitan bolehlah tekan sini yer...
p/s menu feveret mama ni...nak berbuka..
3 Comments
kejap lagi sampai nak tumpang dinner hahahaha
ReplyDelete- Hernee Nazir -
mama, feberetttt uyul mama. huwarghhh.
ReplyDeleteJom ke Blog Uyul Rosli >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan
febret asben saya,,tapi saya tak pandai makan
ReplyDeleteJanjiKita
Post a Comment