ASSALAMUALAIKUM..
Menu kampung yang amat sedap sekali...anak-anak mama kalau makan menu ni mesti dengan kicap manis...tambah lagi kalau ada sambal belacan dan ikan masin memang berselera rasanya bila makan...mak mentua lalu belakang memang tak nampak...jomlah kita tengok resepinya yer...
Bahan-bahannya...
nangka
daging
santan
asam keping
cili api (blander/tumbuk)
bawang (blander/tumbuk)
kunyit hidup(blander/tumbuk)
garam serbuk perasa
Cara memasaknya versi mama...
1-Nangka direbus dahulu...ambil bahan yang telah diblander / tumbuk masukkan ke dalam periuk..
2-Letak atas dapur dan masukkan santan cair dahulu..masukkan daging dan biarkan sehingga daging itu empuk dahulu...
3-Setelah daging empuk masukkan nangka yang telah direbuskan tadi ke dalam periuk..
4-Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...akhir sekali masukkan santan pekat..biarkan sebentar dan kacau selalu...
5-Lemak nangka daging siap untuk dihidangkan..kalau ada ulam, sambal belacan dan ikan masin memang berseleralah makannya...
selamat mencuba korang...
Entri berkaitan Masak Lemak
p/s masak dari hati untuk orang tersayang...
3 Comments
Nangka muda + daging masak lemak memang marbeles.
ReplyDeletekalau takde daging bolek guna kaki dan leher ayam.
dah lama tak makan lauk nangka...
ReplyDelete- Mia Liana
huwaa..merana pepagi BW blog mama..lapo terus..
ReplyDelete- Hernee Nazir -
Post a Comment