01 April 2017

# resepi masakan

RESEPI ASAM PEDAS IKAN DURI / MAYONG

ASSALAMUALAIKUM....

Kalau hujung minggu ni menu tetapnya mesti nak ada asam pedas...dah nama pun orang Johor ! menu asam pedas ni memang tak boleh tak ada dalam list...kali ni mama masak asam pedas ikan duri/mayong...semalam hubby dapat beli isinya saja...jadi menu utama hari ini adalah asam pedas...

Bahan-bahannya...
ikan duri / mayong
cili kering +bawang merah + bawang putih +belacan (diblanderkan)
selalu guna daun kesom kali ni guna sawi asin buatan sendiri
air asam jawa
garam,serbuk perasa
kunyit basah
halia,minyak
lada hitam

Cara-cara memasak..
1-Ikan dicuci dan direndam dengan air asam jawa utk menghilangkan hanyirnya...tepikan dahulu...
2-Ambil kunyit hidup/basah, halia dan lada hitam ditumbukkan halus..
3-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk dan cili yang telah diblander tadi...
4-Biarkan cili garing dan keluar minyak...setelah itu masukkan air asam jawa secukupnya...masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5-Biarkan kuah mendidih sekejap dan masukkan ikan dan daun kesom atau sawi asin ke dalamnya...biarkan kuah mendidih dan ikan masak...
6-Setelah siap dimasak bolehlah dihidangkan bersama lauk pauk yang lain juga...kalau ada ulam lagilah bertambah-tambah nasinya...
okay selamat mencuba yer...

Entri berkaitan Asam Pedas


p/s masak dari hati untuk insan tersayang...


8 comments:

  1. Sedapnya...lama dh SA x makan ikan mayong...terus rasa teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau teringin kena masak ni SA...

      Delete
  2. sedapnya mama.. kalau ada lagi esoknya buat lempeng cicah kuah asam pedas dah pekat tu..nyum3..

    - Hernee Nazir -

    ReplyDelete
  3. alamak... bila mama nak buat open house ni... nak datang makan... hihihi

    - Mia Liana

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah boleh nanti kita pm tepi yer...

      Delete