22 March 2017

# resepi masakan

RESEPI KETAM MASAK LEMAK BERNENAS

ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni mama nak bagi resepi lagi yer...masakan simple dan mudah...mudah ke resepi ni ! tak kisah la ! janji yang simple dan mudah itulah yang sedapnya kan...okay jom kita tengok apa yang perlu dibuat untuk resepi ini...



Bahan-bahannya...
ketam
serai (di titik)
daun kunyit
cili api
nenas
santan
asam keping
bawang kecil/merah
garam n serbuk perasa jika suka

Cara-cara memasaknya..
1-Bersihkan ketam...ikut suka samada nak potong 2 atau biarkan seekor saja...
2-Ambil cili api, kunyit hidup dan sedikit bawang...blanderkan semua bahan tadi sehingga lumat..kalau rajin boleh juga ditumbuk..
2-Masukkan kesemua bahan yang telah diblander tadi kedalam periuk...masukkan santan cair juga ketam tadi...masakkan diatas dapur..jangan biar santan berketul...
4-Kacau dan biarkan didih sedikit...masukkan nenas, daun kunyit, asam keping,garam dan serbuk perasa secukupnya...akhir sekali masukkan santan pekat..
5-Biarkan ketam masak sebentar...setelah masak bolehlah dihidangkan...
selamat mencuba semua...

1 comment:

  1. sedapnya mama, ana lama pulak tak masak ketam ni sejak harga mahal kan main kan hihi :)

    ReplyDelete