Kalau paceri nenas ni mesti dikaitkan dengan menu nasi briyani atau nasi tomato...memang sedap kalau dimakan bersama-sama...tapi kalau dimakan dengan nasi putih pun sedap juga...jom kali ni grandma tunjukkan resepi mudah dan simple paceri nenas ni yer..
Bahan-bahan yg diperlukan...
Nenas
pes rempah kari
udang kering
gula pasir
kerisik
garam
serbuk perasa
minyak
cili merah /hijau untuk hiasan
Bahan tumisnya...
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
cengkih
Bahan untuk dikisar...
halia
bawang putih
bawang merah
udang kering yang telah direndam
buah pelaga
buah keras
Cara memasaknya...
1-Potong nenas dan gaulkan dengan gula pasir..biarkan sekejap..
2-Panaskan minyak,tumiskan rempah 4 sekawan dan bahan yang telah dikisar tadi...biarkan sehingga garing dahulu...
3-Setelah garing masukkan pula rempah pes kari dan sedikit air..kacau sehingga terbit minyak..(kalau suka boleh letak cili pes...)
4-Masukkan kerisik,garam,serbuk perasa dan gula pasir...biarkan mendidih dan kacau sehingga pekat sikit..
5-Akhir sekali masukkan nenas dan kacau sehingga rata..biarkan nenas lembut sedikit dan rasakan perasa secukupnya..
6-Siap menu paceri nenas dan bolehlah dihidangkan bersama nasi briyani,nasi minyak,nasi tomato atau nasi putih saja...hiaskan dengan cili hijau atau cili merah..okay la selamat mencuba resepi paceri nenas simple dari grandma ni yer...selamat mencuba...
6 Comments
assalamualaikum.pajeri nanas kesukaan saya.. saya suke yang ada kerisek tu.. warna kecoklatan..
ReplyDeleteselalu sebut pajeri..rupanya ejaan paceri ehh..hihi makanan fav nihh
ReplyDeleteSedapnya mama
ReplyDeleteair tangan mama memang sedap la kan...
ReplyDeleteSedapnya pajeri nenas. Antara feveret Rose. Kalau makan di kedai selalu potong bulat. Makan dengan nasi panas laju je suap. Hihi
ReplyDeleteTak payah hias pun kalau dah hidang depan mata dgn nasi dan lauk pajeri nenas ni dah macam pelengkap. Kakak suka:)
ReplyDeletePost a Comment