Assalamualaikum...
Menu yang memang pasti ada bila hujung minggu di rumah mama ni...semuanya suka bila mama masak asam pedas ikan pari ni...dah jadi makanan kegemaran seidi keluarga mama ni...jomlah kita ke dapur tengok resepinya...
Bahan-bahan...
ikan pari,daun kesum
kunyit hidup.halia,lada hitam
air asam jawa,cili kisar
garam,serbuk perasa,minyak
Cara-cara memasaknya...
1-Basuh ikan pari dan rendam dulu dalam air asam jawa...tepikan dahulu...
2-Ambil cili kisar (cili kering,bawang merah,bawang putih dan belacan)...ambil halia,kunyit hidup dan lada hitam tumbuk hingga lumat...
3-Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar dan bahan-bahan yang telah ditumbuk halus tadi...biarkan hingga naik bau dan garing cilinya...kacau selalu jangan sampai hangus...
4-Bila cili dah terbit minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa..ikut banyak mana yang diperlukan kuahnya...
5-Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...ambil ikan yang telah direndam dengan air asam jawa tadi dan cuci...selepas tu bolehlah ikan pari dan daun kesum ke dalam kuah asam pedas...biarkan ikan masak dan mendidih kuahnya...
6-Bila dah cukup rasa dan masak boleh ditutup api dan dihidangkan bersama nasi panas juga lauk-lauk lain juga...kalau ada ulam-ulaman lagi la pembuka selera semua...selamat mencuba yer kawan-kawan semua...
1 Comments
hmm mba kayanya enak nih hehe tapi sayang saya belum pernah nyobain ikan pari :(
ReplyDeletePost a Comment